Γιατί πρέπει να τιμωριθούν;

 Γερμανία 15. 11. 2013

Ανοικτή επιστολή προς τον κ. Υπουργό Παιδείας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.

Απευθύνομαι σε σας με αφορμή συνομιλία που είχα με κάποιον Έλληνα της περιοχής Φραγκφούρτης, όπου η μοίρα τον πέταξε προ 3 περίπου ετών σαν νεομετανάστη.

Μου τηλεφώνησε και μου εξέθεσε το πρόβλημά του, το οποίο σχετίζεται με το μέλλον του παιδιού του, που σήμερα είναι μαθητής του Ελληνικού Σχολείου Φραγκφούρτης.

Σαν κάθε γονέας, κάνει όνειρα για το παιδί του, που όπως μου είπε, θα ήθελε να εισαχθεί σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή και να πάρει ένα χαρτί που θα του εξασφαλίσει μια ζωή καλύτερη από τη δική του.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι παρεμβαίνει στο σημείο αυτό η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία και μετατρέπει την καθ` όλα απλή ανθρώπινη επιθυμία του σε „όνειρα θερινής νυκτός“ διότι δεν επιτρέπει στο παιδί του να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ομογενών, για την εισαγωγή του σε κάποια ανώτερη σχολή.

Δεν είμαι βέβαια εγώ ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος στον οποίο θα έπρεπε να απευθυνθεί για τη λύση του προβλήματός του, αλλά δεν σας κρύβω κύριε Υπουργέ, ότι από την ώρα που συνομίλησα μαζί του, αισθάνομαι ότι αν δεν δημοσιοποιήσω το πρόβλημα αυτού του ανθρώπου, σε κάτι θα έχει τρωθεί το αίσθημα περί δικαίου που και εγώ σαν κάθε άνθρωπος έχω μέσα μου και έτσι απεφάσισα να ερευνήσω καλύτερα την περίπτωση και τέλος απευθυνόμενος σε σας να ζητήσω τη λύση του προβλήματος του συνανθρώπου μας, διότι σείς είσθε ο αρμόδιος που μπορεί να τον βοηθήσει.

Όπως κάνω μέχρι τώρα για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση Ελληνοπαίδων εξωτερικού, τηλεφώνησα στον Πρόεδρο του συλλόγου γονέων του ελληνικού σχολείου Φραγκφούρτης κ. Θανάση και συνομίλησα μαζί του για το θέμα αυτό.

Ο κ. Θανάσης, ο οποίος γνωρίζει άριστα τα θέματα που σχετίζονται με την παιδεία των Αποδήμων, μου παρουσίασε το πρόβλημα στο σύνολό του και με ενημέρωσε ότι πέραν των όσων σας αναφέρει στην επιστολή του της 26. Ιουνίου 2013 για το θέμα, λίαν προσεχώς θα σας αποστείλει ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος αυτού, που δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο συνομιλητή μου, αλλά όλον τον απόδημο Ελληνισμό.

Επιτρέψατέ μου κύριε Υπουργέ, να δημοσιοποιήσω τα όσα και εγώ προσωπικά έμαθα από την συνομιλία μου με τον κ. Θανάση:

1. Το πρόβλημα αφορά όλους τους Έλληνες νεομετανάστες που σήμερα έχουν παιδιά γυμνασιακής και λυκειακής ηλικίας. Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι για να συμμετάσχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου τα παιδιά των Αποδήμων στην κατηγορία 1, πρέπει μέχρι την ημέρα υποβολής των δικαιολογητικών, (συνήθως 1 Ιουλίου κάθε έτους), ένας τουλάχιστον γονέας του μαθητού να ζεί και να εργάζεται στο εξωτερικό, τουλάχιστον 5 χρόνια συμπληρωμένα, ο δε μαθητής να έχει αποφοιτήσει από ελληνικό σχολείο του εξωτερικού τουλάχιστον τις 2 τελευταίες τάξεις, ή συνολικά 4 χρόνια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συνεπώς όλα τα παιδιά των νεομεταναστών που ήλθαν τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, αποκλείονται από τις ειδικές εξετάσεις, διότι όλοι οι νεομετανάστες ήρθαν στη Γερμανία μετά το 2010 που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα.

2. Αν κάποιος πει ότι, „καλά δε βαριέσαι, ας σπουδάσουν στη Γερμανία“ πάλι δεν δίνει λύση, διότι με το απολυτήριο του σημερινού Ελληνικού Λυκείου της Γερμανίας, οι απόφοιτοι ΔΕΝ έχουν πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση της Γερμανίας, άν δεν συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ορισμένα γερμανικά πανεπιστήμια κάνουν κάποιες εξαιρέσεις για την ανώτερη εκπαίδευση, αλλά οι μαθητές πρέπει να έχουν απολυτήριο Λυκείου με βαθμό κοντά στο 20, πράγμα κάπως δύσκολο για τα παιδιά των νεομεταναστών, πλην εξαιρέσεων βεβαίως.

3. Μέχρι τώρα πολλά παιδιά παραμένουν στο σχολείο τους στην Γερμανία και κάπου μετά τα Χριστούγεννα έως και τον Μάρτιο, μεταγράφονται σε σχολεία στην Ελλάδα, και αποφοιτούν από εκεί, αφού συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του Μαΐου και είτε εισάγονται σε ανώτερες σχολές στην Ελλάδα, είτε αναζητούν σχολή στη Γερμανία.

Η περίπτωση αυτή είναι εξ ίσου οδυνηρή με τις άλλες, διότι δεν είναι σε θέση οι νεομετανάστες να στείλουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα μόνα τους για τόσους μήνες. Όσοι βέβαια έχουν κάποιον παππού ή κάποια γιαγιά, πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς, διότι τουλάχιστον μπορούν να αποφοιτήσουν από σχολείο της Ελλάδος και τουλάχιστον θεωρητικά έχουν κάποιες ελπίδες. Λέω θεωρητικά, διότι από πρακτικής απόψεως οι πιθανότητες των παιδιών αυτών χωρίς την δυνατότητα φροντιστηριακής υποστηρίξεως και μακριά από την οικογένειά τους, είναι αντικειμενικά περιορισμένες.

Ο συγκεκριμένος συνομιλητής μου, δεν έχει τη δυνατότητα να στείλει το παιδί του στην Ελλάδα για να αποφοιτήσει από Λύκειο της Ελλάδος, και παρά του ότι το παιδί του είναι αρκετά καλός μαθητής, βλέπει μπροστά του πλήρες αδιέξοδο. Επικοινώνησε μαζί μου για να με ρωτήσει μήπως γνωρίζω εγώ κάποιο δρόμο που οδηγεί σε κάποια έξοδο και όπως είναι φυσικό, εγώ του ζήτησα κάποιο χρόνο για να μελετήσω το πρόβλημά του και να του απαντήσω.

Βρίσκομαι όμως κύριε Υπουργέ σε πλήρη αδυναμία στο να του δώσω κάποια γνώμη. Θα σας ήμουν ευγνώμων άν εσείς ή κάποιος άλλος αρμόδιος του Υπουργείου Παιδείας, με ενημερώνατε σχετικά, ώστε να φανώ χρήσιμος στον συνάνθρωπό μας, διαφωτίζοντάς τον.

Θεωρώ το δικαίωμα του παιδιού του στη μόρφωση σαν αναφαίρετο και αναντικατάστατο. Η πατρίδα μας προσφέρει αφειδώς το δικαίωμα αυτό σε 2 περίπου εκατομμύρια οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έστω και εάν εισήλθαν στη χώρα μας παράνομα και απρόσκλητοι. Είναι δυνατόν το Ελληνικό Υπουργείο ΕΘΝΙΚΗΣ Παιδείας να στέκεται ανάλγητα μπροστά στο πρόβλημα των παιδιών των Ελλήνων νεομεταναστών;

Όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία 4 χρόνια, περίπου 100 χιλιάδες Έλληνες, θύματα της οικονομικής κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται αυτοί, μεταξύ αυτοκτονίας και ξεριζωμού, προτίμησαν τον ξεριζωμό και έγιναν οι ίδιοι οικονομικοί μετανάστες, σύροντας στον ξεριζωμό και τις οικογένειές τους. Γιατί πρέπει κύριε Υπουργέ να πληρώσουν για την κρίση τα παιδιά των Ελλήνων νεομεταναστών; Γιατί πρέπει να τιμωρηθούν;;;;;

Επικαλούμενος τον πατριωτισμό σας, σας παρακαλώ κύριε Υπουργέ, να σταθείτε απέναντι στο πρόβλημα αυτό των παιδιών των νεομεταναστών αντάξια προς το ήθος σας, το οποίο μας είναι γνωστό.

Μελετείστε τις μέχρι τώρα προτάσεις του συλλόγου γονέων Φραγκφούρτης, όπως αυτές εκφράζονται στη επιστολή της 26. 6. 2013 του Προέδρου του συλλόγου και δώστε λύση στο πρόβλημα των παιδιών των νεομεταναστών.

Οι Έλληνες νεομετανάστες είναι ο „πλησίον“ μας και μείς ως καλοί Χριστιανοί, πρέπει να τους φερόμαστε „ως σ` εαυτόν“………

Οδυσσεύς

Categories: Εκπαίδευση

About Author