Νευρολογικές και άλλες παθήσεις των Ηρωινομανών

Νευρολογικές και άλλες παθήσεις των Ηρωινομανών

benos

Μετάφραση στα γερμανικά

Του Prof. Dr. med. Ioannis Benos
Στο σημερινό άρθρο δεν θέλω να ασχοληθώ με τις βιοχημικές αλλοιώσεις του οργανισμού σε ηρωινομανία, που αφορούν κυρίως τον εγκέφαλο, γιατί είναι και η περιοχή που δρουν ειδικά όλα τα ναρκωτικά, αλλά ούτε να ασχοληθώ με ακρίβεια με τις ανωμαλίες που προκαλούνται στο σώμα του ναρκομανή, γιατί τότε θα έπρεπε να γραφτεί πολυσέλιδη επιστημονική εργασία που θα ήταν βαρετή για τους μη ειδικούς αναγνώστες. Εδώ θέλω μόνο να περιγράψω τα αποτελέσματα που έχει η Ηρωινομανία κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Οι αιτίες που προκαλούν τις ασθένειες στους Ηρωινομανείς είναι:
1. Οι ενδοφλέβιες ενέσεις του ναρκωτικού. 2. Οι ανθυγιεινή ζωή που κάνουν. 3. Οι φαρμακευτικές και άλλες ουσίες που παίρνουν γιατί δεν τους φτάνει η δόση της ηρωίνης που παίρνουν, καθώς και τα μείγματα που κάνουν μ’ αυτές και με άλλες ουσίες. 4. Η ίδια η ηρωίνη. Στην πράξη δεν είναι με ακρίβεια δυνατό να διαχωρίσουμε τις τρεις τελευταίες αιτίες, αλλά δεν είναι και τόσο σπουδαίο. 1. Με μη αποστειρωμένες ενέσεις εισέρχονται στο αίμα διάφορα βακτηρίδια και ιοί, που μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ασθένειες, αλλά εισέρχονται ακόμα και αδιάλυτες ουσίες που προκαλούν εμβολή με θάνατο. Δηλητηρίαση του αίματος, αποστήματα και ασθένειες διαφόρων οργάνων, κυρίως σε όργανα που έχουν καλή αιμάτωση όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες, τα νεφρά, αλλά και όλα τα όργανα μπορεί να προσβληθούν είναι τα περαιτέρω προβλήματα που παρουσιάζονται. Όταν όμως δανείζονται οι σύριγγες ή οι βελόνες σε άλλα άτομα, τότε προστίθεται και η ηπατίτιδα και το AIDS στους ναρκομανείς.
Επειδή η ποσότητα ηρωίνης του δρόμου στη δόση δεν είναι γνωστή, ούτε γνωρίζει ο χρήστης με τη την αραίωσαν, εκτός από τις διαταραχές που προκαλούν, παρουσιάζονται συχνά και συμπτώματα στερήσεως. Έτσι οι Ηρωινομανείς να βρίσκονται συχνά μεταξύ απάθειας και διεγερσιμότητας.
Η ίδια η ηρωίνη προκαλεί διαταραχές ύπνου και συνειδήσεως, δυσφορία, δυσθυμία, μελαγχολία, χειροτέρευση των πνευματικών λειτουργιών, σεξουαλικές διαταραχές μέχρι και εξαλείψεως του Libido, έλλειψη των ηθικών φραγμών, διαταραχές του νευροφυτικού συστήματος (Βραδυκαρδία, αδύνατο σφυγμό, δυσκοιλιότητα, σπασμούς του στομάχου, των εντέρων και σφιγκτήρων μυών), χλωμό, ωχρό και ξερό δέρμα με ακμή και δοθιήνες κ.α. Βαρύτερες νόσοι είναι του οι νευρολογικές παθήσεις (διαταραχές του συντονισμού κινήσεων, των αισθήσεων, τρόμος των άκρων, ζαλάδες, αλλοιώσεις στο Εγκεφαλογράφημα μέχρι και επιληπτικές κρίσεις, συμπτώματα παρόμοια της νόσου του Πάρκινσον, Μονο- και πολυνευροπάθειες με παραλύσεις των άκρων, παθήσεις των οφθαλμών μέχρι και τύφλωση, εγκεφαλική αταξία, παθήσεις του νωτιαίου μυελού και των μυών. Αρκετές από αυτές τις ασθένειες ή τα αποτελέσματά τους παραμένουν και μετά την αποτοξίνωση. Υπάρχουν και πολλές άλλες παθήσεις, που παρουσιάζονται όμως σπανίως για αυτό δεν χρειάζεται να τις αναφέρω. Όπως βλέπουμε η ηρωινομανία είναι μια πολύ επικίνδυνη έξη.