Ο Μπαμπάς Φάλαινα

Ο Μπαμπάς Φάλαινα

Η  Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το βιβλίο της Ιωάννας Κρητικού
 «Ο Μπαμπάς Φάλαινα» των Εκδόσεων «Κοροντζή»

mpampas_falaina Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής και πεζογράφος Παναγιώτης Γούτας και ο δημοσιογράφος Κωστής Ζαφειράκης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η βιβλιοθηκονόμος Λένα Παπαθανασίου.

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στις «Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2015», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ο μπαμπάς φάλαινα» είναι η ιστορία ενός μπαμπά που έχει μεταμορφωθεί σε φάλαινα! Καταπίνει μια ολόκληρη ζωή, στιγμές, εικόνες, συναισθήματα. Παρότι οι φάλαινες ζούνε περισσότερο από 100 χρόνια, ο μπαμπάς φάλαινα βουτάει στα δικά του νερά μόλις στα 61 του. Ωστόσο, «ο μπαμπάς φάλαινα» είναι μόνο το ένα από τα 9 διηγήματα του ομώνυμου και καλοτυπωμένου ομολογουμένως βιβλίου της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Ιωάννας Κρητικού. Διαβάζοντας στη συνέχεια τα εννιά μικρά διηγήματα κατάλαβα ότι τα θέματά τους δεν ήταν καθόλου «εύκολα», αλλά έχει αυτόν τον μαγικό τρόπο να σου μιλά με φυσικότητα για τον θάνατο, τις σχέσεις, τον έρωτα και για  τον (από)χωρισμό ως ένα κύκλο της ζωής. Άλλωστε το βιβλίο της είναι αφιερωμένο «στους κύκλους, τα κυκλάκια και τα ημικύκλια». Τα διηγήματα συνοδεύονται από τα σχέδια του καταξιωμένου ισπανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζουζέπ Αντόνι Τάσιες Πενέλια, που σχέδιά του δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο της χώρας του εδώ και 30 χρόνια. Το βιβλίο προλογίζει η Άλκη Ζέη μια συγγραφέας που έχει αφήσει το στίγμα της τόσο στην παιδική όσο και στη λογοτεχνία των ενηλίκων – άλλωστε τα βιβλία της Άλκης Ζέη δεν έχουν ηλικία.   Όπως λέει και η Άλκη Ζέη στον πρόλογό της, «να χαρούμε μια νεαρή συγγραφέα που μπαίνει στον δρόμο και την περιπέτεια της γραφής, μ’ ένα δικό της ξεχωριστό βηματισμό». (Σχόλια: Βαγγέλης Γεωργίου)  

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

kritikouΗ Ιωάννα Κρητικού γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1981 στην Αθήνα όπου και ζει. Είναι παιδαγωγός και έχει εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθώς και στον χώρο της ψυχικής υγείας. Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με το θεατρικό παιχνίδι. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα συγγραφής μυθιστορήματος με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο και θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη. Κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα. Ο “Μπαμπάς φάλαινα” είναι η πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.

About Author