Τα ρούχα.. του βασιλιά

Τα ρούχα.. του βασιλιά

Η άρτι εναρχθείσα μετεκλογική περίοδος στην Ελλάδα σηματοδοτεί ένα πλήθος εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό. Τα ζητήματα που τίθενται είναι φλέγοντα, εφόσον το διακύβευμα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης είναι μεγάλο και τα ερωτήματα πολλά. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπονομεύεται η ευρωπαϊκή σταθερότητα και τίθεται υπό αμφισβήτηση η  παραμονή της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της νομισματικής πολιτικής του ευρώ, κι όλα αυτά υπό την απειλή της έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών και του “Grexit”.

Ωστόσο, εν μέσω τόσο κρίσιμων εξελίξεων, το ενδιαφέρον τείνει να μετατοπίζεται σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως οι .. ενδυματολογικές επιλογές των βουλευτών! Στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων τίθενται η επιλογή των φορέων εξουσίας να μη φοράν γραβάτα, αποδομώντας, με τον τρόπο αυτό, την εικόνα του πολιτικού όπως είχε επικρατήσει στις συνειδήσεις όλων μέχρι σήμερα. Ανατρέποντας τη μακραίωνη παράδοση που ήθελε τους πολιτικούς να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα, πολλοί βουλευτές απορρίπτουν τα στερεότυπα και υιοθετούν ένα νέο τρόπο ένδυσης, λιγότερο επίσημο, με πρώτο οχυρό να πέφτει… τη γραβάτα! Δείγμα λαϊκίστικης νοοτροπίας ή απλά μια διάθεση να αποφευχθεί η σοβαροφάνεια και να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον στην ουσία της πολιτικής και όχι στο φαίνεσθαι, το φαινόμενο τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις, συμπαρασύροντας ολοένα και περισσότερους πολιτικούς, ακόμα και τους πιο παραδοσιακούς!

Η απαξίωση των τύπων, έστω και του ενδυματολογικού κώδικα, είναι δείγμα της αποσάθρωσης που διέπει τις σύγχρονες κοινωνίες και του προσανατολισμού των σύγχρονων κοινωνιών, που ρέπουν προς την απλοποίηση και την απαξίωση των ίδιων των θεσμών. Η γραβάτα ως ενδυματολογική επιλογή δεν είναι καθαυτή πανάκεια, ούτε διασφαλίζει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του πολιτικού που τη φέρει. Είναι όμως ένα δείγμα σεβασμού προς το θεσμό που αυτός εκπροσωπεί. Η ισοπέδωση και ο μηδενισμός δεν είναι θεμιτά σε κανένα επίπεδο. Όμως, και η τάση των πολιτών να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και να αναλώνονται σε συζητήσεις σχετικές με τις ενδυματολογικές επιλογές των πολιτικών και όχι με τη δράση τους αποτελεί δείγμα έλλειψης κοινωνικής συνείδησης, ωριμότητας και πολιτικής παιδείας. Ας μην λησμονηθεί και η καθοριστική συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη σε ήσσονος σημασίας ζητήματα λειτουργώντας ως φορείς προπαγάνδας.

Ας εστιάσουμε στην ουσία και ας τηρήσουμε τους τύπους. Δεν είναι πάντοτε κενοί περιεχομένου. Οι πολιτικοί εκπροσωπούν ένα θεσμό και αυτόν πρέπει να σέβονται. Οι ακραίες ενδυματολογικές επιλογές προκειμένου να προκληθούν εντυπώσεις συντηρούν το λαϊκισμό και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Διαφορετικά, κινδυνεύει  να μετατραπεί η ελληνική πολιτική σκηνή στο γνωστό παραμύθι με τα ρούχα του βασιλιά ….

Categories: Έκδοση 36

About Author