25η Μαρτίου Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΟΡΤΗ

25η Μαρτίου Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΟΡΤΗ

….. Οι γιορτές είναι απαραίτητες στη ζωή μας.

Μάς χαρίζουν χαρά, πλούτο και δίνουν ευχάριστο νόημα στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να γιορτάζουμε και να χαιρόμαστε. Οι εθνικές μας εορτές είναι για εμάς τους Έλληνες κάτι το σημαντικό. Οι εθνικές μας εορτές είναι οι σταθμοί της ιστορίας μαςΜάς θυμίζουν τα ιδανικά μας, την χριστιανική μας πίστη, την αξία της ζωήςΜάς θυμίζουν την πορεία του καθενός μας μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία. Εμείς που ζούμε μακριά από την πρώτη μας πατρίδα , την Ελλάδα, θέλουμε να θυμόμαστε τις πολιτιστικές ρίζες μας. Τιμάμε τους προγόνους μας.

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή εορτή. Εθνική και χριστιανική. Εορτάζουμε και θυμόμαστε τους αγώνες που έκαναν οι πρόγονοί μας, οι σκλάβοι Έλληνες, για απελευθερώσουν την Ελλάδα. Εορτάζουμε και το μήνυμα που είχε πάρει η Παναγία για τη γέννηση του Χριστού μας. Είναι Ελληνοχριστιανική εορτή. Οι Οθωμανοί Τούρκοι είχαν τότε το 1453 κατακτήσει την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κατάκτησαν και την Ελλάδα μας και τους άλλους Βαλκανικούς λαούς. Τετρακόσια χρόνια σκλαβωμένοι οι Έλληνες, αλλά δεν είχαν ποτέ αποδεχτεί τη σκλαβιά. Άντρες και γυναίκες αγωνίζονταν συνέχεια για Ελευθερία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα.

Η 25η Μαρτίου συμβολίζει την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στην Πελοπόννησο. Έγιναν πολλοί αγώνες για πολλά χρόνια. Χύθηκε πολύ αίμα! Πολεμούσαν άντρες και γυναίκες για την ελευθερία και πολλοί έδωσαν και την ίδια τη ζωή τους. Ήθελαν και αγωνίζονταν να αποκτήσουν ελευθερία να χαίρονται τη ζωή τους. Ζητούσαν την αξιοπρέπεια, την ωραία ελληνική γλώσσα, τη χριστιανική τους πίστη που μιλούσε για αγάπη, ειρήνη, συγχώρηση.

.. Εμείς οι Έλληνες, που βρισκόμαστε μακριά από την πρώτη μας πατρίδα την Ελλάδα, θέλουμε να θυμόμαστε. Να τιμάμε τις αξίες του πολιτισμού μας και της εθνικής μας παράδοσης. Δεν θέλουμε να μισούμε τους άλλους. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με όλους τους λαούς. Θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με όλους τους ανθρώπους. Δεν επιθυμούμε ούτε βία ούτε μίσος.

.. Χαιρόμαστε εδώ στη Γερμανία, τη δεύτερη πατρίδα μας. Έχουμε ελευθερίαΈχουμε τη δυνατότητα να μαθαίνουμε και να μιλάμε τη γλώσσα μας , την ελληνική γλώσσα. Χαιρόμαστε που στις Ελληνοορθόδοξες εκκλησίες μας εδώ στη Φρανκφούρτη μπορούμε να παρακολουθούμε τις ωραίες λειτουργίες και να εορτάζουμε. Χαιρόμαστε που είμαστε ενταγμένοι ειρηνικά μέσα στη γερμανική κοινωνία. Έχουμε Ελληνικούς και Ελληνογερμανικούς Συλλόγους. Μπορούμε ελεύθερα να συναντιόμαστε, να γιορτάζουμε ,να ζούμε ειρηνικά. Η ελευθερία πρέπει να συνοδεύεται με δικαιοσύνη, με οράματα πολιτισμού, με σεβασμό, συνεχή έλεγχο και αυτοέλεγχο. Χαιρόμαστε να μαθαίνουν τα παιδιά, τη γλώσσα μας, την ελληνική, μέσα στα γερμανικά σχολεία .

Η ευγνωμοσύνη μάς ενισχύει, μάς βοηθάει!

Bad Homburg Μάρτιος 2015

Categories: Έκδοση 36