Αλκοόλ και υπέρμετρη πόση

Αλκοόλ και υπέρμετρη πόση

Deutsche Übersetzung

benos

Prof. Dr. med. Ioannis Benos

Σαν ποτό βρίσκονται τα αλκοολικά ποτά σε δεύτερη θέση μετά το νερό. Πίνεται ως γνωστό διαλυμένο με διάφορα καρυκεύματα, κυρίως όμως σαν μπύρα και κρασί. Οι ποσότητες αλκοολικών ποτών που πίνονται στον κόσμο είναι τεράστιες. Συγχρόνως διαδίδονται και δήθεν «επιστημονικές» έρευνες, ότι Αλκοόλ «κάνει καλό» στη υγεία, και μάλιστα το κόκκινο κρασί. Τώρα όμως η επιστημονική ομάδα του Craig Knott του πανεπιστημιακού ινστιτούτου απέδειξε το λάθος αυτής της υποθέσεως. Όλα τα αλκοολικά ποτά ακόμη και σε «κανονική» πόση είναι ζημιογόνο για τον οργανισμό. Αλκοόλ είναι τελείως άχρηστο για τον οργανισμό. Στο σώμα μας παράγονται μικρές ποσότητες αλκοόλ σαν άχρηστο προϊόν του μεταβολισμού, διάβαζε σκουπίδι, που εκμηδενίζεται αμέσως. Η μοναδική «θετική» ιδιότητα του είναι ότι πρόκειται για ναρκωτικό που φέρνει ψυχική χαλάρωση, αλλά και ο άνθρωπος χάνει την ικανότητα της αυτοσυγκρατήσεως, ενώ άλλα εγκεφαλικά κέντρα εμποδίζουν ορισμένες ικανότητες όπως την κριτική, το να λαβαίνει σωστές αποφάσεις, την αυτοσυγκέντρωση και την προσοχή, καθώς και την ταχύτητα αντιδράσεως, Αλκοόλ σαν πηγή ενέργειας δηλαδή δότη θερμίδων ή σαν ηρεμιστικό είναι ακατάλληλο γιατί έχει πολλές παρενέργειες, πολύ πιο περισσότερες από ορισμένα φάρμακα που αναθεματίζονται. Το αλκοόλ όμως όχι. Εκτός από τα ανωτέρω αναφερόμενα δημιουργεί ορμονικές διαταραχές καθώς και στο μεταβολισμό των υδρογονανθράκων, των λιπών, των πρωτεϊνών και αμινοξέων. Αυτά που συμβαίνουν στον οργανισμό δεν γίνονται αμέσως γνωστά στο πότη ούτε αισθάνεται τίποτε μέχρι που θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα μιας ασθενείας τα οποία όμως δεν συνδέει με το αλκοόλ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υπέρμετρη πόση και ο αλκοολισμός, που είναι αιτία θανάτου εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο. Γιατί εκτός από τις ανωτέρω διαταραχές του οργανισμού που προκαλεί η «κανονική» πόση παρουσιάζεται και μία πληθώρα άλλων νόσων (για το θέμα αυτό θα μιλήσω στο επόμενο τεύχος). Η πόση π.χ. περισσότερο από τρεις μπύρες την ημέρα ή πάνω από μισό λίτρο κρασιού, για τα οινοπνευματώδη πολύ μικρότερες ποσότητες, δημιουργεί βλάβες στον οργανισμό και χωρίς να έχει γίνει το άτομο αλκοολικό. Για να μη συμβεί αυτό πρέπει όποιος/α πίνει καθημερινά αλκοολικά ποτά να διακόπτει δύο μέρες την εβδομάδα την πόση. Όποιος δεν το εκτελεί κινδυνεύει να προσβληθεί από μια μεταλκοολική ασθένεια ή να γίνει και αλκοολικός με ακόμα χειρότερες επιπτώσεις. Στις εγκύους πάντως απαγορεύεται αυστηρά κατά τη διάρκεια όλης της κυήσεως να πίνει αλκοολικά ποτά, γιατί ο κίνδυνος να πάθει το παιδί το λεγόμενο εμβρυακό αλκοολικό σύνδρομο είναι πολύ μεγάλος. Στη Γερμανία γεννώνται κάθε χρόνο 10.000 παιδιά γιατι η μητέρα τους έπινε αλκοολικά ποτά στην κύηση. Τα παιδί έχουν πνευματική ή σωματική καθυστέρηση δηλαδή τους λείπει ένα όργανο ή δεν είναι κατάλληλα εξελιγμένο.

Η υπέρμετρη πόση αλκοολικών ποτών και ο αλκοολισμός δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι αρχαίοι Θράκες π.χ. έπιναν τόσο πολύ ώστε έγινε κρατικό πρόβλημα, που ανάγκασε ορισμένους βασιλείς τους να απαγορέψουν αυτά τα ποτά, χωρίς πολλά αποτελέσματα. Οι Θράκες έπιναν κρυφά Ο Τάκιτος αναφέρει επίσης ότι οι αρχαίοι Γερμανοί έπιναν υπέρμετρα. Θρησκευτικές απαγορεύσεις φράζουν αρκετά τον αλκοολισμό χωρίς όμως να μπορούν και να τον εξαλείφουν. Μωαμεθανοί σε χώρες που επιτρέπονται τα αλκοολικά ποτά ενώ τηρούν όλες τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις βρίσκουν αιτιολογίες να πίνουν. Μερικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν κληρονομικοί λόγοι εμφανίσεως, αλλά οι ερευνητές ούτε κληρονομικότητα βρήκαν, ούτε αλκοολική προσωπικότητα υπάρχει. Το μόνο που βρέθηκε ήταν, ότι υπάρχει τάση να αγαπάει το αλκοόλ και να θέλει να πίνει. Αυτό όμως δεν θα πει ότι το άτομο αυτό είναι έρμαιο της τύχης του. Μπορεί να πίνει λίγο, αλλά και εκείνος που δεν του αρέσει το αλκοόλ μπορεί να γίνει αλκοολικός όταν πίνει το ποτό σαν φάρμακο.