Πρώτο παρεκκλήσι προς τιμήν του Οσίου Παΐσιου

Πρώτο παρεκκλήσι προς τιμήν του Οσίου Παΐσιου.

Original in Deutsch

Paisios-KapelleΣτην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Künzelsau, στο βορειοανατολικό άκρο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, θα δημιουργηθεί το πρώτο παρεκκλήσι προς τιμήν του Οσίου Παΐσιου του Αγιορείτη. Το 100 ετών παλιό εκκλησιατικό κτίριο είναι ένας κλάδος της ενορίας των Τριών Ιεραρχών του Würzburg και της Κάτω Φραγκονίας και ανήκει στην ελληνο-ορθόδοξη Μητρόπολη της Γερμανίας από το 2001. Στην πολύ ευρύχωρη νεο-ρωμανική εκκλησία υπάρχει ένα διπλανό δωμάτιο πίσω από τον άμβωνα, το οποίο είναι κατάλληλο ως παρεκκλήσι. Οι δύο κάμαρες θα συνδεθούν, ώστε να υπάρχει ένας ελαφρώς θερμαινόμενος χώρος για λειτουργίες, στον οποίο όμως να μπορούν να διαμένουν και οικογένειες με μικρά παιδιά, δεδομένου ότι ο κύριος ναός δεν θερμαίνεται σχεδόν καθόλου.

Το ιερό θα καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο, καθώς η πλάκα θα επισυνάπτεται με αθωνικό τρόπο όπως και στο Κελί του Αγίου στο μπροστινό τοίχο. Το πρώτο τέμπλο θα είναι πολύ απλό και θα μοιάζει με αυτό της Παναγούδας. Αυτό ελπίζουμε να είναι δυνατόν και στα εικονίδια που θα αντιστοιχούν στην όψη που έχει δοθεί στον όσιο. Στους τοίχους πάνω από τα στασίδια προβλέπονται τοιχογραφίες Αγίων που έχουν αναφορές στον Γέροντα Παΐσιο και ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί πριν από αυτόν. Η δυτική πλευρά θα υπενθύμιζει τους τόπους, όπου ο άγιος πέρασε την ασκητική ζωή του: το Άγιον Όρος, την Κόνιτσα, το Σινά.

Οι πρώτες και πιο επείγουσες δουλειές είναι το κλείσιμο του χώρου και η προκύπτουσα αναγκαία αναδιάρθρωση του άμβωνα της κεντρικής εκκλησίας, η μόνωση των παλιών παραθύρων, η κατασκευή του ιερού. Για τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, όπως στασίδια, μανουάλια, ψαλτήρι, πολυέλαιος, εικονίδια, κτλ. θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν άλλες κοινότητες, που έχουν αγοράσει νέα αντικείμενα κατά τα τελευταία χρόνια, δανείζοντάς τα στη μικρή και φτωχή κοινότητα Künzelsau, μέχρι η ίδια να μπορέσει να τα αγοράσει μόνη της. Γενικά η κοινότητα είναι ευγνώμων για κάθε υποστήριξη και βοήθεια, οικονομική καθώς και χειρωνακτική. Ας γίνει προς τιμήν του οσίου πατρός Παϊσίου και να ευλόγηθει το ευσεβής έργο του.

About Author