Το Χειμερινό Σκι Στην Ελλάδα

Το Χειμερινό Σκι Στην Ελλάδα

irbis

Υπέροχη μέρα!!!! Με πάρα πολύ χιόνι!!!! Keep praying for snow…….!!!!!

Ένα άθλημα το οποίο κατά τη γνώμη μου δε τυγχάνει της προβολής που θα έπρεπε στη χώρα μας είναι το χειμερινό σκι. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά βουνά και πολλά χιονοδρομικά κέντρα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μια χώρα που κατά βάση ο κόσμος προτιμάει τη θάλασσα περισσότερο από το βουνό, σε αυτό βέβαια «βοηθάει» και ο καιρός. Η Χριστίνα Πέππα, δημιουργός του αθλητικού συλλόγου Irbis Team, παραχώρησε μια συνέντευξη για το Τρίγωνο γύρω από το σκι στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη η Χριστίνα μίλησε λίγο για το σύλλογο και τις δραστηριότητές του. Ο αθλητικός σύλλογος Irbis δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 στη Θεσσαλονίκη. Προωθεί τις υπαίθριες δραστηριότητες και την αθλητική αναψυχή. Όλα αυτά γίνονται μέσα από τμήματα παιδιών και ενηλίκων. Στις δραστηριότητες του περιλαμβάνονται η ποδηλασία, τοξοβολία, αναρήχηση, rafting, surfing, wind surfing, trekking και φυσικά το χειμερινό σκι.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ και πιο συγκεκριμένα το σκι ή αλλιώς (χιονοδρομία) στην Ελλάδα είναι περίπου στο 1930. Εκείνη την εποχή θεωρούνταν άθλημα αριστοκρατικό. Το snowboard εμφανίστηκε στη χώρα μας πολύ αργότερα περίπου στα μέσα της δεκαετίας το ’90. Η Ελλάδα έχει αρκετά χιονοδρομικά κέντρα από τα 1,200μ έως τα 2,500μ. Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 22 χιονοδρομικά κέντρα εκ των οποίων τα 2 έχουν χαρακτηριστεί ως Εθνικά Χιονοδρομικά Κέντρα (Σέλι, Βασιλίτσα), τα υπόλοιπα είναι είτε δημοτικές επιχειρήσεις ανήκουν δηλαδή σε νομαρχίες και περιφέρειες (3-5 Πηγάδια) είτε τα εκμεταλεύονται τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Καϊμακτσαλάν). Η περίοδος για τα χειμερινά σπορ ξεκινάει περίπου το Δεκέμβριο και τελειώνει γύρω στο Μάρτιο, φέτος βέβαια είχαμε την τύχη να έχουμε ανοιχτά κάποια χιονοδρομικά μέχρι και τέλη Απριλίου.

Οι εγκαταστάσεις στα κέντρα μας μπορεί να υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά και τα Αμερικάνικα χιονοδρομικά, παρόλα αυτά γίνεται φιλότιμη προσπάθεια. Θα πρέπει κανείς να πάρει και το δεδομένο ότι τα χιονοδρομικά στην Ελλάδα είναι πολύ μικρά, υπάρχουν κάποια που έχουν μόνο έναν αναβατήρα. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια ανοδική πορεία στο ενδιαφέρον του κόσμου, στον εκσυγχρονισμό των κέντρων αλλά με τις τωρινές συνθήκες κάποια πράγματα είναι απαγορευτικά. Τα χρήματα που διαθέτουν οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι ελάχιστα οπότε με αυτά πρέπει να πορεύονται τα κέντρα και να είναι σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Οι Έλληνες όπως είπα και νωρίτερα έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τη δεκαετία που μας πέρασε και υπήρξε μεγάλη αύξηση του κόσμου που επισκεπτόταν τα χιονοδρομικά. Τα τελευταία δύο χρόνια βέβαια λόγω της κρίσης αυτό έχει αλλάξει πολύ. Υπήρξε σε αυτή τη δεκαετία μεγάλη ανάπτυξη στην τουριστική χιονοδρομία, ιδρύθηκαν νέες σχολές εκμάθησης χειμερινών σπορ, εκτός από κάποιες παλιές που είναι λίγες βέβαια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι σχολές διπλασιάστηκαν, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 σχολές.

Η κουλτούρα του Έλληνα τον έχει κάνει να αγαπήσει περισσότερο τη θάλασσα, αυτό θα πρέπει να το έχουμε ως δεδομένο. Οι χιονοδρομίες είναι ένα ακριβό άθλημα και σε καμιά περίπτωση ο χειμερινός αθλητισμός δε θα μπορέσει να φτάσει την αγάπη του κόσμου για τη θάλασσα. Τα πάντα ξεκινούν από τις μικρές ηλικίες και από το κράτος βέβαια. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν προωθείται η ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ στα σχολεία όπως γίνεται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Αυτό ίσως ακούγεται ως οξύμωρο για κάποιον που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα ή σε περιοχές που τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μακρυά, σε περιοχές όμως όπως η Βέροια και η Νάουσα που τα χιονοδρομικα είναι μια ανάσα θα έπρεπε να επικρατεί άλλη φιλοσοφία από το κράτος ως προς την ενασχόληση των παιδιών από τις μικρές ηλικίες.

Το κόστος όπως είπα και νωρίτερα είναι αρκετά υψηλό για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το σκι. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων. Η συμβουλή μου είναι σε κάποιον που ξεκινάει πρώτη φορά να μην επενδύσει σε εξοπλισμό στην αρχή αλλά αυτά τα χρήματα να τα διαθέσει σε διδασκαλία και σταδιακά να αγοράσει τον εξοπλισμό. Όλα τα χιονοδρομικά παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, πλην του ρουχισμού, και σε πολύ καλές τιμές. Δυστυχώς η κρίση έχει επηρεάσει τις επισκέψεις του κόσμου και όχι τόσο το ενδιαφέρον του θα έλεγα. Μιλώντας ως δασκάλα του σκι βλέπω τα τελευταία δύο χρόνια μια πτώση στον αριθμό μαθημάτων που κάνουν τα μικρά παιδιά από 10 σε 8 και πολλές φορές σε 6 για όλη τη σεζόν.

peppa

Χριστίνα Πέππα

Τη χώρα μας δε την προτιμούν για χειμερινό τουρισμό ξένοι και αυτό είναι κάτι που ίσως θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες καθώς η προβολή σε ξένες χώρες θα έφερνε τουρισμό το χειμώνα που θα ήταν και ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τα χιονοδρομικά αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες γύρω από αυτά. Θεωρώ ότι δεν πάει το μυαλό των ξένων πως στην Ελλάδα υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα λόγω της μεγάλης προβολής που έχει η χώρα μας ως χώρα του ήλιου και της θάλασσας. Σε αυτό δυστυχώς ήρθε να προσθεθεί και η Βουλγαρία όπου έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και πλέον είναι τρομερά δύσκολο για την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί που προτιμούν να περάσουν ένα σαββατοκύριακό σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας και όχι της Ελλάδας ιδιαίτερα από τη Θεσσαλονίκη.

Το σκι είναι ένα άθλημα που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες, μια ιδανική ηλικία είναι τα 5. Επικροτώ τα ομαδικά τμήματα γιατί μέσα από αυτά το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί με ομαδικότητα, με ανταγωνιστηκότητα και να γίνεται πιο υπεύθυνο.

Κλείνωντας αυτή την ωραία συνέντευξη ζήτησα από τη Χριστίνα να πει ένα καλό λόγο για όλους τους αναγνώστες του Τριγώνου. «Εύχομαι σε όλους υγεία και υπομονή σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, δε θα πρέπει όμως να το βάζουμε κάτω. Σηκωθείτε λοιπόν από τους καναπέδες και δοκιμάστε νέα πράγματα».

Η Irbis Team βρίσκεται Μερκουρίου 18 (περιοχή Ντεπώ) στη Θεσσαλονίκη, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του στο www.irbis.gr καθώς και το facebook στο www.facebook.com/IrbisFP.

irbis ski

About Author