Βιογραφικά ημερίδας

kastoria

Βιογραφικά ημερίδας

Ελένη Τσιάλτα
Γεννήθηκε στη Ναύπακτο. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τρία χρόνια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Δίδασκε την ιταλική γλώσσα και ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Έχει βραβευτεί από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου και τη Γυναικεία Λογοτεχνικη Συντροφιά της οποίας τώρα είναι και Πρόεδρος.

Μαίρη Κρητικού
Εργάστηκε ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΨΥΠΕ. Παράλληλα ήταν υπεύθυνη για την έκδοση των βιβλίων για παιδιά και την οργάνωση δράσεων, σεμιναρίων εκπαιδευτικών και εργαστηρίων. Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και Coordinator of International Affairs του τμήματος. Εκπροσωπεί το τμήμα σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις.

Άννα Βασιλειάδη-Δαρδάλη
Γεννήθηκε στο Κερατσίνι, στον Πειραιά. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Εργάσθηκε για αρκετά χρόνια κυρίως στον Ναυτιλιακό κλάδο, αργότερα στον Εκπαιδευτικό και Νομικό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδαγωγικής και παιδοψυχολογίας, κι έχει πάρει πιστοποίηση/άδεια home schooling από την Αγγλία. Είναι μέλος και Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (ΓΛΣ), μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΕΛ) και της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας από την οποία και έχει βραβευτεί.

Λήδα Βαρβαρούση
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Αποφοίτησε από τη σχολή Σχολή εφαρμοσμένων καλών τεχνών Βακαλό και συνέχισε τις σπουδές της στο Leeds της Βρετανία. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 150 βιβλία στην Ελλάδα και έχει γράψει 13 από αυτά. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ). Το 2007 τιμάται με το πρώτο βραβείο Εικονογράφησης, από το South East Europe Children Literature Center.  Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και  υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν εικονογράφησης 2016

Λεία Χατζοπούλου-Καραβία
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία, Παν/μιο Αθήνας , επίσης Αγγλική Φιλολογία, γερμανικά, ισπανικά, καταλανικά, πορτογαλικά, ρωσικά. Έκανε θεατρικές σπουδές, δίδαξε Ιστορία Θεάτρου. Ήταν Πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων ΙΤΙ (UNESCO) και της Κριτικής Επιτροπής του. Έχουν εκδοθεί 79 βιβλία της. Πολλά μεταφράστηκαν αγγλικά, γαλλικά, φλαμανδικά, ισπανικά, καταλανικά, γερμανικά, σερβικά, κροατικά, τουρκικά, ρουμανικά, μπενγκάλι Ν. Ινδίας, αρμενικά, πολωνικά, σάμι Λαπωνίας. Πολλά βραβεύτηκαν. Τέσσερα βιβλία της έγιναν σήριαλ στην ΕΤ1. Το Συμβούλιο Ευρώπης (Cénacle Européen) της απένειμε το Βραβείο Ποίησης Léopold Senghor 2009, και την έβαλε στην 6μελή Τιμητική Επιτροπή της. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και δίνει θεατρικά σεμινάρια στο εξωτερικό.

Τέτη Σώλου
Γεννήθηκα στην Αθήνα, σπούδασα πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο και Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αφοσιώθηκα ολοκλη­ρωτικά στην εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά. Από το 1988 έχω εικονογραφήσει πάνω από 150 βιβλία, λογοτεχνικά, μορφωτικά και ψυχαγωγικά, έχω κάνει καλλιτεχνική επιμέλεια σε βιβλία για παιδιά και ενήλικες, έχω συνεργαστεί με εφημερίδες  και περιοδικά φτιάχνοντας κόμικς και σελίδες για παιδιά. Έχω φτιάξει επιτραπέζια παιχνίδια, αυτοκόλλητα, αφίσες και cd-rom και έχω γράψει 40 δικά μου βιβλία. Ξεχωριστή εικαστική δουλειά αποτελούν το Σκιτσογραφείο «Το τέλειο» και η Ιζόλα, το άλτερ έγκο μου, που από το 2013 φτιάχνει καρτούν, κόμικς και φανζίν για ενήλικο κοινό. Είμαι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY), της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, του Ελληνο-ιαπωνικού Συνδέσμου και της Ένωσης Δημοσιογράφων-Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (ΕΔΣΤΕ-FIGET).

Αγγελική Βαρελλά
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση,  περιοδικά κ.ά. Διετέλεσε πρόεδρος της Γ.Λ.Σ. και μέλος α) της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, β) του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, γ) της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας Διαδρομές. Το βιβλίο της “Η Ελλάδα κι εμείς” αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το βιβλίο της “Φιλενάδα, Φουντουκιά μου” κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. Προτάθηκε για το σύνολο του έργου της από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο Άντερσεν το 1990. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 1998 για το έργο της “Κόρινθος”.