Η εκκλησιαστική ιερά πανήγυρη στην ενορία Αγίας Παρασκευής Fürth

Η εκκλησιαστική ιερά πανήγυρη στην ενορία Αγίας Παρασκευής rth

tito1 Την παρελθούσα Πέμπτη, στις 4 Ιουνίου Fronleichnam (γερμανική αργία), έλαβε χώρα το εκκλησιαστικό πανηγύρι της ενορίας μας. Κατά την αυτή ημέρα, η ενορία φιλοξένησε για πρώτη φορά στα χρονικά, τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού και πολλά ιερά λείψανα Αγίων της Εκκλησίας μας, τα οποία μετέφερε προσωπικά ο οσιολ. Διάκονος κ. Γεώργιος Σιώμος, από την ενορία μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Μονάχου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Λεύκης κ.κ. Ευμένιος με λειτουργούς τον πρωτοπρ. κ. Αλέξανδρο Τζατζάνη, εφημέριο της ενορίας Αγίου Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης, τον πρωτοπρ. του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιερέα των ενόπλων δυνάμεων κ. Νεκτάριο Μαρκάκη- ορμώμενο εκ του Ηρακλείου Κρήτης, τον πρωτοπρ. κ. Σωτήριο Τσουρλή, ιερατικό προϊστάμενο της ενορίας Αγίου Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης, επίσης, τον πρωτοπρ. κ. Δρ. Κωνσταντίνο Σπορέα- εφημέριο της ενορίας Αγίας Παρασκευής Fürth, τον οσιολ. Διάκονο κ. Γεώργιο Σιώμο και τέλος, τον γράφοντα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο πατέρας Νεκτάριος, κάνοντας θεολογική και εκκλησιολογική ερμηνεία του όρου: «Η Θεία λειτουργία και η προέκταση αυτής». Ακολούθως, μετά το πέρας της θείας μυσταγωγίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης, κ.κ. Ευμένιος αναφέρθηκε (στην ελληνική αλλά και στη γερμανική γλώσσα) στην εορτή του Αγίου Πνεύματος και τον καθαγιασμό των πιστών δια μέσω Αυτού. Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε ενθέρμως το Ρωμαιοκαθολικό ιερέα, πατέρα Ανδρέα, για την μέγιστη προσφορά, συμπαράσταση και την αγάπη του προς την ελληνική ορθόδοξη ενορία μας αλλά και προς τους Έλληνες της περιοχής.

Από την πλευρά των τοπικών και διοικητικών φορέων την αυτή ημέρα παρευρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Fürth, κ. Αντώνιος Μουμούρης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, κ. Διονύσιος Κωνσταντάτος και ο πρόεδρος του Integrationsbeirat του δήμου  Fürth, κ. Αντώνιος Κερλίδης.

Η συμμετοχή του λαού στο εκκλησιαστικό πανηγύρι υπήρξε αθρόα από την ευρύτερη περιοχή. Η  μεγάλη προσέλευση του κόσμου, από όλες τις γειτονικές πόλεις, όπου κατοικοεδρεύει ο ελληνισμός -και συγκεκριμένα από τις πόλεις Νυρεμβέργη, Λάουφ, Ερλάνγκεν, Σβάμπαχ και Βαμβέργη- με απώτερο σκοπό να εκφράσουν την αγάπη τους και την βαθιά πίστη, λαμβάνοντας ταυτοχρόνως την χάρη από τον Τίμιο Σταυρό και τα ιερά Λείψανα και την ευλογία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου μας, υπήρξε πραγματικά συγκινητική και εντυπωσιακή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στους χώρους της ενορίας μας, ακολούθησε ελληνικό γλέντι, με πλούσια εδέσματα, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της πατρίδας μας, υπό την διεύθυνση του δεξιοτέχνη μουσικού κ. Νικολάου Αναστασίου. Απολαύσαμε πραγματικά τους παραδοσιακούς χορούς από τους δύο συλλόγους μας, τον Ηπειρωτικό και τον Μακεδονικό- υπό την αιγίδα των προέδρων -που οι ευέλπιδες με τις παραδοσιακές στολές και τους λεβέντικους χορούς, μάς ταξίδεψαν νοερά στην πατρίδα.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα προσωπικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σ’ όλους τους αφανείς αλλά καίριους συνεργάτες της ενορίας μας, καθώς και στις οικογένειές τους, που συνέδραμαν εθελοντικά, δυναμικά και με ανιδιοτελή τρόπο στην μεγάλη επιτυχία της πανηγύρεως.

Αρχιμ. Τίτος Γιαννούλης

 t16 t15 t14 t13 t12 t11 t10 t9 t8 t7 t6 t5 t4 t3 t2 t1 tito2 t40 t39 t38 t37 t36 t35 t34 t33 t32 t31 t30 t29 t28 t27 t26 t25 t24 t23 t22 t21 t20 t19 t18 t17

About Author