«Νταήδες» στο σχολείο…

«Νταήδες» στο σχολείο…

Πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά μας;

zannaki_ausweisΠολλές φορές θα δει κανείς στην αυλή του σχολείου παιδιά μόνα τους, με βλέμμα λυπημένο, σχεδόν ένοχο .. παιδιά που κοιτάζουν χαμηλά γιατί δε θέλουν να τραβήξουν επάνω τους την προσοχή, να μην προκαλέσουν.. παιδιά που μένουν νηστικά γιατί κάποιος τους παίρνει το φαγητό ή τα χρήματά τους.. παιδιά που τίθενται στο κέντρο ενός εύκολου στόχου..
Για τα παιδιά αυτά κάθε μέρα στο σχολείο είναι μια πραγματική δοκιμασία..
Τις τελευταίες ημέρες η συγκλονιστική υπόθεση της εξαφάνισης του νεαρού Βαγγέλη Γιακουμάκη έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, προβληματίζοντας έντονα όχι μόνο γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης. Ο σχολικός εκφοβισμός, ευρύτερα γνωστός και ως «bullying» είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο που αποτυπώνει την εκδήλωση βίας μεταξύ παιδιών. Οι μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η κακοποίηση των θυμάτων είναι, κυρίως, η λεκτική, η συναισθηματική και η σωματική. Αν σε αυτές προστεθεί η προσπάθεια για ψυχολογική χειραγώγηση, η ρατσιστική αντιμετώπιση, η οικονομική εκμετάλλευση και η σεξουαλική παρενόχληση, καθίσταται προφανές ότι το «bullying» είναι μια σύγχρονη μάστιγα που υπονομεύει την ομαλή κοινωνικοποίηση παιδιών και εφήβων και υποθάλπει φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Αιχμή του δόρατος αποτελεί ο διαδικτυακός εκφοβισμός («cyber – bullying» κατά τους ειδικούς), ο οποίος προσέδωσε νέες, ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο φαινόμενο.
Ανεξαρτήτως, όμως, της μορφής με την οποία εκδηλώνονται, η σχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός χαρακτηρίζονται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Εμπεριέχει την τάση για επιβολή και επιβεβαίωση αλλά και το στιγματισμό του «αδύναμου». Γι’ αυτό και τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη διαφορετικότητα, τη σωματική αδυναμία ή την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αντίθετα, οι «νταήδες» είναι σωματώδεις, δημοφιλείς και με αναπτυγμένες τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Η θέση τους στην ομάδα των συνομηλίκων είναι ισχυρή και εδραιώνεται ακόμη περισσότερο μέσα από την επιβολή στους αδύναμους.
Οι επιπτώσεις του φαινομένου μπορεί να ποικίλουν. Από την κακή διάθεση και την τάση για εσωστρέφεια, μέχρι την άρνηση της σχολικής φοίτησης, έντονα ψυχολογικά προβλήματα, εξευτελισμό των θυμάτων, τραυματισμούς, ακόμη και αυτοκτονίες. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάληψη ενεργού δράσης όχι μόνο από τους συλλογικούς φορείς, αλλά και το ίδιο το άτομο, προτού προστεθούν και άλλα ονόματα στη λίστα των θυμάτων. Και αν όλα αυτά ηχούν μακρινά ή υπερβολικά, ας μη λησμονηθεί ότι ο Άλεξ και ο Βαγγέλης είναι παιδιά κάποιας οικογένειας της διπλανής πόρτας…

About Author