Περί της δημοσιογραφικής δεοντολογίας….

Περί της δημοσιογραφικής δεοντολογίας….

zannaki_ausweisΕίναι ο μοχλός που κινεί όλα τα νήματα και ο βασικός διαμορφωτής της κοινής γνώμης και της συνείδησης των πολιτών. Η δύναμή του αδιαμφισβήτητη, εφόσον δύναται να ασκεί έλεγχο και να διαμορφώνει τις τρεις βασικές εξουσίες ενός κράτους ήτοι τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική. Ο Τύπος δικαίως χαρακτηρίστηκε, από το 18ο αιώνα ήδη, ως η τέταρτη εξουσία. Είναι γεγονός ότι η δημοσιογραφία αποτελεί πρωταρχικό λειτούργημα, το οποίο διασφαλίζει την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία, αποτελεί θεματοφύλακα της δημοκρατίας και αμύντορα της ελεύθερης έκφρασης. Προκειμένου, λοιπόν, να περιχαρακωθεί η δημοσιογραφική εξουσία και να διασφαλισθεί η ορθή και αντικειμενική λειτουργία του Τύπου έχει συγκροτηθεί ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ο βασικός στόχος του ηθικού αυτού κώδικα είναι η αντικειμενική ενημέρωση, η προάσπιση της αλήθειας και η θωράκιση της ελευθεροτυπίας προς όφελος της δημοκρατίας και του κοινού καλού.
Τη δεδομένη χρονική περίοδο, η οποία θεωρείται κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων, γερμανικές εφημερίδες, με κυριότερη τη Bild, προβαίνουν σε κατάφωρη καταστρατήγηση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της άρσης της αντικειμενικής ενημέρωσης, υποδαυλίζοντας την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με τους εταίρους. Με δημοσιεύματα του τύπου «Πετάξτε επιτέλους τους Έλληνες από το ευρώ!», αλλά και «Η ασθενική οικονομία της Ελλάδας το μόνο που εξάγει πια με επιτυχία είναι η κοροϊδία, οι προσβολές και οι βρισιές» η Bild προβαίνει σε μια ευθεία επίθεση κατά της Ελλάδας και μια εντονότατη λασπολογία.
Αποκορύφωμα της ανθελληνικής αυτής εκστρατείας ένα ερωτηματολόγιο το οποίο η Bild απέστειλε στους 630 της γερμανικής Βουλής με το οποίο έθετε το ζήτημα της σκοπιμότητας περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Το ερώτημα σαφές: “Θα ψηφίζατε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα;”. Προκειμένου, μάλιστα, να υπερθεματίσει, σημειώνει πως μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει δώσει 71 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, ποσό που αντιστοιχεί σε 850 ευρώ για τον κάθε Γερμανό πολίτη. Μάλιστα, για να ενισχύσει το ήδη επιβαρυμένο κλίμα, παραθέτει άρθρο του γερμανικού Συντάγματος, με το οποίο ορίζεται πως οι βουλευτές πρέπει να ψηφίζουν κατά συνείδηση.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, η γερμανική εφημερίδα Bild προβαίνει σε μια κατάφωρη παραβίαση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και σε καταστρατήγηση της ίδιας της δημοκρατίας, μέσα από τη φαλκίδευση της αλήθειας και την υιοθέτηση λαϊκίστικων πρακτικών. Με τα δημοσιεύματά της δημιούργησε ένα ανθελληνικό κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, στιγμάτισε έναν ολόκληρο λαό και συνέβαλε τα μέγιστα σε μια επίταση της ρήξης μας με τους εταίρους. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν έντονες και οδήγησαν τη Bild σε αναδίπλωση των θέσεών της. Τα επόμενα δημοσιεύματα ήταν θετικά για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την αλλαγή του κλίματος. Σε περιόδους κρίσης και έντασης είναι ανάγκη να αποφεύγεται η πόλωση και ο Τύπος να απαγκιστρώνεται από κερδοσκοπικές πρακτικές ή εθνικιστικά κίνητρα και να τίθεται στην υπηρεσία της αλήθειας. Σε αντίθετη περίπτωση, υπονομεύεται όχι μόνο η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η ίδια η δημοκρατία.

Categories: HOME, Έκδοση 37

About Author