Συνέντευξη με την Άλκη Ζέη

zei_03

Η φωτογραφία από την αγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη με την Άλκη Ζέη

Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε μια σειρά αποκλειστικών συνεντεύξεων με συγγραφείς, εικονογράφους και ανθρώπους που ασχολούνται με το βιβλίο για παιδιά.
Στα εγκαίνια μας κάνει… ποδαρικό και την τιμή να είναι κοντά μας μια σπουδαία συγγραφέας, από τους κύριους εκπροσώπους της μεταπολιτευτικής λογοτεχνίας τόσο της παιδικής/νεανικής όσο και των ενηλίκων και δεν είναι άλλη από την Άλκη Ζέη.
Το έργο της διαχρονικό και παγκόσμιο, αγγίζει το συναίσθημα με λιτή έκφραση, χιούμορ, αισιοδοξία και μια ανατρεπτική διάθεση. Τα βιβλία της δεν έχουν… ηλικία. Διαβάζονται από μικρούς και μεγάλους με το ίδιο ενδιαφέρον και όχι μόνο μια φορά. Η ζωή και το έργο της μας είναι γνωστά τόσο από τα βιβλία της, τα οποία περιέχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, όσο και από τις συνεντεύξεις της.
Στην προσπάθεια να μην ρωτήσουμε πράγματα που ήδη έχουν ειπωθεί χρησιμοποιήσαμε ένα μέρος από το ερωτηματολόγιο του Προυστ. Ένα ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται εδώ και 120 χρόνια, συμπεριλαμβάνει 37 περίπου ερωτήσεις και παρ΄ όλο που κάποιοι αμφισβητούν, αν πράγματι το έχει γράψει ο Μαρσέλ Προυστ ή απλά έχει απαντήσει σε αυτό, μας δίνει την ευκαιρία να «γνωρίσουμε» κρυμμένες και ενδιαφέρουσες πλευρές των ερωτηθέντων.

Η Άλκη Ζέη με την συνεργάτη μας κ. Μαίρη Κρητικού.

Η Άλκη Ζέη με την συνεργάτη μας κ. Μαίρη Κρητικού.

Όταν η Άλκη Ζέη συνάντησε… τον Προυστ!
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προτέρημα ενός άντρα;
Η κατανόηση του άλλου φύλου.
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προτέρημα σε μια γυναίκα;
Η κατανόηση του άλλου φύλου.
Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας ελάττωμα;
Η ακαταστασία στα χαρτιά μου.
Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας προτέρημα;
Το χιούμορ
Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Να ανταποκρίνονται στην αγάπη μου γι’ αυτούς.
Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία;
Τι άλλο; Το γράψιμο.
Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;
Να είμαι με τα παιδιά και τα εγγόνια μου.

Η Άλκη Ζέη με τη φίλη της Ζωρζ Σαρή

Η Άλκη Ζέη με τη φίλη της Ζωρζ Σαρή

Τι θα αποτελούσε για εσάς τη μεγαλύτερη δυστυχία;
Να χάσω το μυαλό μου.
Ποιος και πώς θα θέλατε να είστε;
Καλά είμαι και αυτή που είμαι.
Σε ποια χώρα θα θέλατε να μένετε;
Δυστυχώς στην Ελλάδα.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Γαλαζοπράσινο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας λουλούδι;
Η αζαλέα.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας πουλί;
Το χελιδόνι.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας εικαστικοί;
Μανέ, Καντίνσκυ, Τέτσης.

Στην παρουσίαση του βιβλίου „Άλλοι καιροί Άλλα παιδιά“ με τον Καθ. Παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντη, τη συγγραφέα Ζωρζ Σαρή και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.

Στην παρουσίαση του βιβλίου „Άλλοι καιροί Άλλα παιδιά“ με τον Καθ. Παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντη, τη συγγραφέα Ζωρζ Σαρή και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Πάρα πολλοί. Ξεχωριστός ο Τσέχωφ.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας φανταστικοί ήρωες και ηρωίδες;
Ο Δον Κιχώτης. Η Άννα Καρένινα.
Τα αγαπημένα σας ιστορικά πρόσωπα;
Ο Μακρυγιάννης.
Τι απεχθάνεστε περισσότερο;
Την τσιγκουνιά
Ποιο ιστορικό πρόσωπο απεχθάνεστε περισσότερο;
Τον Χίτλερ, φυσικά.
Ποιο στρατιωτικό γεγονός εκτιμάτε περισσότερο;
Κανένα.
Ποιο φυσικό χάρισμα θα θέλατε να έχετε;
Να μπορώ να τραγουδώ και να μην είμαι τόσο παράφωνη.
Πώς νιώθετε αυτή τη στιγμή;
Ολίγον χάλια. Ελπίζοντας όμως πάντα.

Με την εγγονή της Άννα

Με την εγγονή της Άννα

Το προσωπικό σας απόφθεγμα;
Ανεκτικότητα.
Και επειδή η συνάντησή μας με την Άλκη Ζέη είναι μοναδική, μπήκαμε στον πειρασμό να της κάνουμε και μερικές ακόμη ερωτήσεις, εκτός ερωτηματολογίου:
Έχετε επισκεφθεί πάρα πολλά σχολειά, μέσα και έξω από τη χώρα, σχολεία του απόδημου ελληνισμού. Υπάρχει διαφορά στην συμπεριφορά, στις ερωτήσεις των παιδιών, πριν μερικά χρόνια σε σχέση με τη σημερινή εποχή;
Τα παιδιά σε όλες τις χώρες, σε όλες τις εποχές έχουν κάποια βασικά στοιχεία που δεν αλλάζουν, όπως π.χ. «Το καπλάνι της βιτρίνας» έχει εκδοθεί σε 33 γλώσσες. Οι ερωτήσεις τους είναι γύρω από τους ήρωες της ιστορίας.
Πως πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον του βιβλίου στην έντυπη μορφή του, αφού αναπτύσσετε πολύ η ανάγνωσή του μέσω του υπολογιστή; Είστε θετική σ’ αυτό;
Θέλω να πιστεύω ότι το βιβλίο θα υπάρχει πάντα, γιατί είναι κάτι πιο «ζωντανό».
Η ζωή σας, από την παιδική ηλικία και η πορεία σας, έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για τα βιβλία σας. Αν δεν ζούσατε όλα αυτά τα γεγονότα, πιστεύετε ότι θα αντλούσατε από κάπου αλλού το ερέθισμα, με το οποίο θα αρχίζατε τη συγγραφή;
Αν δεν είχα ζήσει όλα αυτά που έζησα ίσως και να είχα μια άλλη ζωή. Ίσως γιατί έζησα πολύ σημαντικά γεγονότα: πόλεμο, δύο εμφυλίους, δυο δικτατορίες, υπήρξα δύο φορές πολιτικός πρόσφυγας, όλα αυτά για ένα συγγραφέα είναι πλούσιο υλικό! Τα παιδικά χρόνια σε επηρεάζουν πολύ και σ’ αυτό που γίνεσαι και σ’ αυτά που γράφεις.
Ευχαριστούμε πολύ την Άλκη Ζέη για την ανταπόκρισή της στο κάλεσμά μας και τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας.
Ελπίζουμε να μην αργήσει η στιγμή που θα κρατήσουμε το νέο της βιβλίο στα χέρια μας!
Για όλους εσάς που θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της: www.alkizei.com
Σύντομα βιογραφικά στοιχεία της:

Η Άλκη Ζέη σε μια από τις επισκέψεις της σε σχολείο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η Άλκη Ζέη σε μια από τις επισκέψεις της σε σχολείο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου έζησε την παιδική της ηλικία. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου και απέκτησαν δυο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο τμήμα σεναριογραφίας.
Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν το 1967, με τον ερχομό της Χούντας. Αυτή τη φορά για το Παρίσι από όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.
Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ακόμη άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Η ίδια δημιούργησε τον Κλούβιο που αργότερα έγινε ο ήρωας του κουκλοθέατρου «Μπάρμπα Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη.
Πρώτο της μυθιστόρημα είναι «Το καπλάνι της βιτρίνας»(1963). Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους με τίτλο «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα».
Μέχρι σήμερα έχει γράψει 18 βιβλία. Ανάμεσά τους: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Αρβυλάκια και γόβες», «Ο θείος Πλάτων», «Κοντά στις ράγιες», «Η μωβ ομπρέλα», «Τα παπούτσια του Αννίβα», «Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων», «Γατοκουβέντες», «Σπανιόλικα παπούτσια και άλλες ιστορίες», «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της», «Άλλοι καιροί Άλλα παιδιά», «Ο ψεύτης παππούς», «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο».
Έχει κάνει επίσης πολλές μεταφράσεις από τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρώσικα. Ανάμεσά τους και βιβλία των: Τζιάνι Ροντάρι και Βέρα Πανόβα.
Τα βιβλία της έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες!
Το 2010 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της, ενώ το 2012 το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κύπρου την αγόρευσε σε επίτιμη διδάκτωρ. Ακολούθησε το 2014 το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2015 το αντίστοιχο της Πάτρας.
Το 2015 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας της απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.