35ο Έτος Μνήμης για τα θύματα της εορτής της Μπύρας στο Μόναχο (Οκτόμπερφεστ) το έτος 1980

35ο  Έτος  Μνήμης για τα θύματα της εορτής της
Μπύρας 
στο Μόναχο (Οκτόμπερφεστ) το έτος 1980

Η μεγαλύτερη τρομοκρατική  επίθεση στη μεταπολεμική εποχή της Γερμανίας

malamoussis03

(φωτογραφία από τον κ. Ρόμπερτ Χαας, Robert Haas) ο επιζήσας της τρομοκρατικής επίθεσης κ. Δ.Λ. με τη σύζυγό του και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, στην αίθουσα του Δημαρχείου Μονάχου.

Όπως είναι γνωστό στις 26 Σεπτεμβρίου 1980 εξεράγη μια βόμβα στην είσοδο της μεγάλης πλατείας όπου εορτάζεται η παγκοσμίου φήμης εορτή της Μπύρας (Οκτόμπερφεστ) στο Μόναχο με αποτέλεσμα να φονευθούν 13 άτομα και να τραυματιστούν σοβαρά 211. Ο δράστης της τοποθέτησης της βόμβας και της έκρηξης, Κούντοφ Κοελερ, φοιτητής της γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Τυβίγγης, και μέλος μιας ναζιστικής οργάνωσης, ήταν ένα από τα 13 θύματα.

Η βαυαρική αστυνομία, η βαυαρική εγκληματολογική υπηρεσία και ο τότε Ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με τις έρευνες τους απέδωσαν την τρομοκρατική επίθεση σ΄ένα πρόσωπο και η υπόθεση τελικά „έκλεισε“ και κατέληξε το 1982 στο αρχείο της Εισαγγελίας της ΟΔΓ.

 Από την αρχή όμως υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν η τροποκρατική αυτή επίθεση ήταν σχεδιασμός και έργο ενός μεμωνομένου προσώπου, ή εάν επρόκειτο για μια τρομοκρατική επίθεση ακροδεξιάς ναζιστικής οργάνωσης.

Με την  πάροδο του χρόνου και με τις άοκνες ενέργειες του δημοσιογράφου της βαυαρικής τηλεόρασης Ούλριχ Σοσύ και του δικηγόρου Βέρνερ Ντίτριχ, ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Γερμανίας άνοιξε και πάλι τον φάκελλο τον Δεκέμβριο 2014 με εντολή να ερευνηθούν και πάλι όλα τα αρχεία της υπόθεσης αυτής που βρίσκονται στο Υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας, στην Αστυνομία και σ΄όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας. Υπάρχει η έντονη υποψία ότι οι έρευνες και οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων από το 1980 μέχρι το 1982 χειραγωγήθηκαν, ή αγνοήθηκαν ηθελημένα  από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ότι ο ακροδεξιός χώρος, από όπου προερχόνταν η τρομοκρατική επίθεση, προστατεύθηκε από ανακριτές και αστυνομία.

Η νέα έρευνα έχει σκοπό να διελευκάνει την υπόθεση και να ρίξει άπλετο φως στα τότε διαδραματισθέντα.

Στη σημερινή 35η εκδήλωση Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατικής αυτής επίθεσης παρέστησαν ο βαυαρός Υπουργός Εσωτερικών κ. Χέρμαν, ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Ράιτερ, και οι έτεροι δύο Δήμαρχοι κ. Σμιτ και κ. Στρομπλ, επικεφαλής πολλών δημοτικών συμβούλων ο γενικός διευθυντής της Αστυνομίας Μονάχου κ. Ανδρέ, εκπρόσωποι της Γερμανικού Συνδικάτου στη Βαυαρία, και εκαντοντάδες εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας. Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

malamoussis01

(φωτογραφία από την εφημερίδα Αμπενττσάιτουνγκ, Abendzeitung)) από δεξιά: ο βαυαρός Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιοαχίμ Χέρμαν, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Ουμβέρτος Ανδρέ, ο Αρχιδήμαρχος κ. Ντίτριχ Ράιτερ, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στην τελετή μνήμης στο μνημείο των θυμάτων, στην είσοδο του Οκτόμπερφεστ Μονάχου.

Ο βαυαρός Υπουργός κ. Χέρμαν, ο Αρχιδήμαρχος κ. Ράιτερ και το Γερμανικό Συνδικάτο στη Βαυαρία τόνισαν στις ομιλίες τους την ανάγκη της πλήρους δικαστικής διελεύκανσης της υπόθεσης και την τιμωρία και των λοιπών συνεργών. Κατεδίκασαν επίσης με ενάργεια κάθε ναζιστική ενέργεια στο δημοκρατικό χώρο της κοινωνίας που ζούμε. Ακολούθως κατέθεσαν στεφάνους στο μνημείο όπου στήθηκε στο τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης.

Το απόγευμα έλαβε χώρα στην μεγάλη αίθουσα του παλαιού δημαρχείου Μονάχου συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή δύο αυτοπτών μαρτύρων, του δικηγόρου των επιζησάντων κ. Ντίτριχ και του δημοσιογράφου κ. Σοσύ.

Όλοι τους τόνισαν για μια ακόμη φορά με συγκεκριμμένα παραδείγματα, τις επίμεμτες μεθόδους ανάκρισης της αστυνομίας και των εγκληματολογικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και την περίεργη στάση των δικαστικών Αρχών της Γερμανίας, από το 1980 μέχρι το 1982. Ευελπιστούν ότι η επανεξέταση της όλης υπόθεσης θα τους δικαιώσει.

Στην εκδήλωση παρέστησαν περίπου 300 ακροατές, μεταξύ αυτών ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο έλληνικής καταγωγής Δ.Λ. ο οποίος, ως 16ετής έτυχε να βρίσκεται το 1980 στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης και τραυματίστηκε βαριά, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν και τα δύο του πόδια από τη μέση και κάτω και έκτοτε να βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας
π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου