Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχει πολλά θετικά για την Ελλάδα

goulios_01Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχει πολλά θετικά για την Ελλάδα

Auf Deutsch : hier

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουνσεν μάς παίνεψε ότι είμαστε μια από τις λίγες χώρες της συμμαχίας που ξοδεύουμε για την άμυνα πάνω από 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Ευχαρίστως αρνούμαστε την απονομή του επαίνου του, γιατί δεν μας ταιριάζει στην εποχή της δραματικής ανεργίας και των επίσης δραματικών περικοπών μισθών και συντάξεων – όλα λόγω έλλειψης χρήματος. Για τον ίδιο λόγο συνεχίζουν οι τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας τις χρόνιες παθήσεις τους.

Πολλά από αυτά τα δεινά θα μπορούσαν να έχουν αμβλυνθεί, αν δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δαπανούμε πάνω από τέσσερα δις € για την άμυνα της χώρας, από τα οποία μεγάλο μέρος καταλήγει στη διαφθορά, καθ΄ ότι ο τομέας αυτός είναι πολύ ευάλωτος στο μαύρο χρήμα.

Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, και την ζούμε ακόμη, μας ανάγκασε σε πιο ορθολογιστική διαχείριση των δημοσίων δαπανών, η εθνική άμυνα δεν εξαιρέθηκε. Ναι, επιτεύχθηκαν πολλές οικονομίες, όμως, κάθε χώρα πρέπει να φροντίζει για την στρατιωτική ετοιμότητά της, πολύ περισσότερο η Ελλάδα, τα σύνορα της οποίας αμφισβητούνται εξ Ανατολών.

Μια περαιτέρω σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών πρέπει να καταστεί δυνατή, προϋποθέτει όμως ευρεία συνεννόηση με τους γείτονες. Η Βουλγαρία έγινε το 2004 μέλος της Ε.Ε., η ΠΓΔΜ και η Αλβανία κάνουν τα πάντα προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις ένταξης. Άρα, οι βόρειοι γείτονες έπαψαν πρακτικά να απειλούν τα σύνορά μας. Συνεπώς, το πρόβλημα εστιάζεται στις αιώνιες διχόνοιες με την Τουρκία, η οποία από το 2005 διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε., αλλά χωρίς σαφείς προοπτικές, επειδή πολλοί οι βόρειοι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι Γάλοι και οι Γερμανοί, διστάζουν να πάρουν σαφή στάση κυρίως λόγω του Ισλαμισμού, αλλά και της υποτιθέμενης συρροής Τούρκων εργατών στο έδαφός τους.

Το προσφυγικό των ημερών μας κάμπτει τη στάση πολλών που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., καθώς αποδείχθηκε ότι η Τουρκία παίζει κομβικό ρόλο στο ζήτημα. Έχοντας έτσι τα πράγματα, το κλειδί για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας βρίσκεται στα χέρια της Γαλλίας και της Γερμανίας. Εμείς θα πρέπει να περιοριστούμε στο να μην φέρουμε αντιρρήσεις, καθότι όλα τα 28 κράτη-μέλη πρέπει να συναινέσουν στην ένταξη κάθε χώρας πριν ενταχθεί Ε.Ε.

Και η Τουρκία πρέπει να έχει επίσης μεγάλο συμφέρον να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες της, αφού δαπανά τριπλάσια από ό,τι κάνει η Ελλάδα για την άμυνά της. Στο πλαίσιο της Ε.Ε. οι παλιές εχθρότητες μετατρέπονται σε τουλάχιστον αναγκαστική φιλία. Τουρκία και Ελλάδα θα έχουν συχνά να συζητούν ειρηνικά σε συναντήσεις με τους συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες. Εκεί, ως γνωστόν, συζητιούνται προβλήματα σε πλαίσιο πολιτισμένων, εκεί δεν ακονίζονται λόγχες, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα μεταξύ των δυο χωρών.

Στα τελευταία δέκα πέντε χρόνια, η Τουρκία έκανε σημαντικά βήματα εκδημοκρατισμού και θα αναγκαστεί να κάνει ακόμη πολλά, γιατί οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι προϋπόθεση για την ένταξη κάθε χώρας στην Ε.Ε.

Η πρακτική της Ε.Ε. δείχνει ότι πριν την πλήρη ένταξη νέων μελών επιβάλλονται μεταβατικοί περίοδοι πέντε και περισσότερων ετών για ακόμη προβληματικούς τομείς, όπως π.χ. η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων. Αυτό θα πει ότι μέχρι που να ενταχθεί η Τουρκία πλήρως – κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, ημερομηνία ένταξης συν μεταβατική περίοδος – θα περάσουν πάνω από δέκα χρόνια, έτσι που θα έχει εκλείψει η πίεση για μαζική μετανάστευση και μαζί της ο φόβος των βόρειων Ευρωπαίων ότι θα κατακλυσθούν από Τούρκους εργάτες.

Τα οφέλη για την Ελλάδα από την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν προκύπτουν απλώς από μια μείωση των αμυντικών δαπανών, υπάρχουν πολλά πρόσθετα οφέλη:

Πρώτα από όλα, παύουν οι εντάσεις στο Κυπριακό και στο Αιγαίο. Κατόπιν, ανοίγει μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, από τους οποίους ένα τρίτο περίπου ζει στην Κωνσταντινούπολη και στα παράλια του Αιγαίου. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά στα πρόθυρα της Ελλάδας, με αισθητά αυξημένη αγοραστική δύναμη στην τελευταία δεκαετία, ικανή να δεχθεί πολλά ελληνικά προϊόντα, τα οποία σήμερα δυσκολεύονται να συναγωνιστούν σε μακρινές αγορές και μόνο λόγω αποστάσεων.

Ουδόλως παραμελητέο είναι το γεγονός, ότι με την ένταξη της Τουρκίας η Ελλάδα θα πάψει να είναι γεωγραφική περιφέρεια της Ε.Ε., γιατί τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα μεταφερθούν στην Τουρκία, η οποία θα αναλάβει την επιτήρηση των συνόρων με τη βοήθεια μεν, αλλά εν ονόματι ολόκληρης της Ε.Ε. (Συμφωνίας Σέγκεν).

Η Γαλλία και η Γερμανία, άλλοτε άσπονδοι εχθροί, προσφέρουν ένα υπέροχο παράδειγμα συμβίωσης. Υπέγραψαν το 1963 το Σύμφωνο φιλίας και έκτοτε χέρι-χέρι  καθορίζουν την πορεία της Ε.Ε. Γιατί να μην μπορούμε να τα βρούμε κι εμείς με τους Τούρκους; Μας συνδέουν πολύ περισσότερα από ότι μας χωρίζουν – γεωγραφία, ιστορία 450 ετών, φαγητό, διασκέδαση.

About Author