Παρέα με τη Λήδα, τα χρώματα και τις ιστορίες της

Παρέα με τη Λήδα, τα χρώματα  και τις ιστορίες της

Λήδα Βαρβαρούση

Λήδα Βαρβαρούση

Η Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου του 1961. Αποφοίτησε από τη Σχολή Βακαλό και συνέχισε τις σπουδές της στο Leeds της Βρετανία. Εργάστηκε ως εικονογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια, για μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες.

Έχει γράψει 15 βιβλία και έχει εικονογραφήσει περί τα 200 βιβλία, πολλά εκ των οποίων κυκλοφορούν μεταφρασμένα και σε άλλες χώρες. Μέσα σε αυτά τα πιο γνωστά είναι η σειρά „Τρελοδαγκωνίτσες“ που γράφει και εικονογραφεί η ίδια, «Τριγωνοψαρούλης» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και «Μάικ ο Φασολάκης»  της Μαρί Κυριακού (Best sellers & long sellers).

Βραβεία: Πρώτο και Δεύτερο βραβείο του Φεστιβάλ Διαφήμισης, για την καμπάνια «Σαντορίνη» της εταιρείας Μπουτάρη – Leo Burnett. Πρώτο διεθνές βραβείο εικονογράφησης από το South East Europe Children Literature CenterSofia Bulgaria το 2006, για το βιβλίο της „Ένα Σκουλήκι με φτερά“ – σειρά „Τρελοδαγκωνίτσες“, εκδ. Παπαδόπουλος.

Εικονογράφησε το αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού „Η γλώσσα μου“ και το λεξικό της Α‘ και Β‘ δημοτικού. Έγραψε και εικονογράφησε για την  Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα το βιβλίο „Μια παρέα με καρδιά“ που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της Ευρώπης.

Δημιούργησε τη μασκότ „Ελπίδα“ που διακοσμεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων „Ελπίδα“ Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Εικονογράφησε για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, το βιβλίο „Τα αστέρια της Ευρώπης“.

Έχει κάνει πέντε ατομικές εικαστικές εκθέσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αμοργό, Ζυρίχη, Βρυξέλλες) και συμμετείχε σε οκτώ ομαδικές εικαστικές εκθέσεις  (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μπρατισλάβα, Μπολόνια, Ν. Υόρκη).  Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου/Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Είναι υποψήφια εικονογράφησης για το Βραβείο  Hans Christian Andersen 2016.

 1. Πως προέκυψε η εικονογράφηση στη ζωή σας?

Μια μέρα ένα χτύπημα στην πόρτα με ξύπνησε.

Σηκώθηκα από το κρεβάτι για να ανοίξω και τότε μπροστά μου εμφανίστηκε η…εικονογράφηση!

Εντάξει δεν ήταν έτσι ακριβώς, όμως είναι αλήθεια ότι όταν ήμουν μικρό κορίτσι και ξάπλωνα για να κοιμηθώ, έπαιρνα τα βιβλία μου να τα διαβάσω και οι εικονογραφήσεις ήταν αυτές που μου τραβούσαν την προσοχή.

Έλεγα λοιπόν μεγαλώνοντας: «Όταν μεγαλώσω θα εικονογραφώ και θα γράφω βιβλία…»

 1. Η φαντασία έρχεται την ώρα της δημιουργίας ή κάνετε… πιο στενή παρέα?

Ναι, η παρέα μας είναι πολύ στενή. Φυσικά μαλώνουμε κιόλας και δεν μιλιόμαστε για αρκετό καιρό ανά διαστήματα. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε ειδική ώρα δημιουργίας. Σίγουρα οι καλύτερες δημιουργικές στιγμές μου ήταν εκεί που δεν το περίμενα ότι θα τις έχω. Γι’ αυτό και έχω χαρτάκια και μπλοκάκια μαζί μου για να σημειώνω και να σκιτσάρω τις ιδέες μου πριν τις ξεχάσω.

 1. Η εικόνα παίζει τον πρώτο λόγο στην επιλογή ενός παιδικού βιβλίου?

Για τα εικονογραφημένα βιβλία (το λέει και η λέξη) είναι το σημαντικότερο για μένα, για να επιλέξεις να πιάσεις το βιβλίο στο χέρι σου. Από εκεί και πέρα η ιδέα και το κείμενο παίζουν εξ ίσου σημαντικό ρόλο.

 1. Έχετε αγαπημένο ήρωα από τα παιδικά σας χρόνια?

Πολλούς, όχι έναν. Όμως πάντοτε ξεχώριζα ένα βιβλίο με ζώα που έπαιζαν μέσα σε ένα αγρόκτημα. Δεν θυμάμαι το κείμενο πια, μόνο τις εικόνες (τυχαίο;). Αργότερα στην λογοτεχνία ξεχωριστό ρόλο στην ψυχή μου είχε ο Μόγλη του Κίπλινγκ.

 1. Τον έχετε εικονογραφήσει? Θα θέλατε και αν ναι, θα τον ζωγραφίζατε διαφορετικά?

Δεν τον έχω εικονογραφήσει ακόμα, γιατί όπως ξέρετε γράφω τα κείμενα στα βιβλία μου, οπότε θα ήθελα να έχω μια καλή ιδέα για να διασκευάσω κάτι αντάξιο αυτού του έργου. Θα κρατούσα τα βασικά του στοιχεία άθικτα αλλιώς δεν θα ήταν πλέον ο Μόγλη. Θα έκανα σε άλλα σημεία τις αλλαγές μου μέσα στο story.

 1. Τι είναι πιο εύκολο για εσάς, να εικονογραφείτε τις δικές σας ιστορίες ή των άλλων?

Είναι μια εντελώς διαφορετική διεργασία. Όταν διαβάζεις το κείμενο ενός άλλου ανθρώπου έχεις την έκπληξη του διαφορετικού. Είναι πιο συλλογική η διαδικασία. Μοιράζεσαι κάτι που είναι έξω από σένα και θες να κάνεις το καλύτερο για τον άλλο. Έτσι λειτουργεί μέσα μου.

 1. Την ώρα που γράφετε την ιστορία σχηματίζετε και την εικόνα ή την σκέφτεστε αφού ολοκληρωθεί το κείμενο?

Πάντα η ιδέα για οτιδήποτε είναι μια εικόνα που περνάει μπροστά από τα μάτια μου μέσα στο κεφάλι μου ή μια φωνή μέσα στα αυτιά μου. Οπότε άλλοτε έρχεται η εικόνα και άλλοτε ο λόγος. Είναι μια παράλληλη διαδικασία!

 1. Ξέρω ότι παράλληλα ζωγραφίζετε και μάλιστα έχετε εκθέσει τα έργα σας σε διάφορες γκαλερί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αλήθεια, υπάρχει διαφορά μεταξύ ζωγραφικής και εικονογράφησης και αν ναι, ποια είναι αυτή?

Κατά την άποψη μου δεν θα είσαι ποτέ καλός μοντέρνος χορευτής αν δεν έχεις διδαχθεί κλασσικό χορό. Το ίδιο ισχύει και για το τραγούδι, για το θέατρο και για όλες τις τέχνες γενικότερα.

Η διαφορά που βιώνω σε σχέση με τη ζωγραφική είναι ότι η εικονογράφηση είναι εφαρμοσμένη τέχνη, δηλαδή λαμβάνεις υπόψη σου πολλές παραμέτρους, αυτή του κειμένου, του σχήματος του βιβλίου, της τυπογραφίας και πάνω απ΄ όλα αυτή του τελικού σου αποδέκτη που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ΠΑΙΔΙ.

 1. Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου/Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, σας πρότεινε για το Βραβείο Hans Christian Andersen 2016. Δώστε μας λίγα περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό το Βραβείο.

Το βραβείο Andersen είναι το Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας και απονέμεται από την  IBBY (International Board on  Books for Young People) κάθε δύο χρόνια σε έναν συγγραφέα και έναν εικονογράφο από όλο τον κόσμο για το σύνολο του έργου τους. Για κάθε δημιουργό είναι μεγάλη τιμή να προτείνεται για το βραβείο αυτό!

 1. Βιβλίο που το πιάνεις στα χέρια σου, το μυρίζεις, του τσακίζεις τη σελίδα ή βιβλίο σε μορφή e book? Πως βλέπετε το μέλλον του?

Αγαπώ πολύ τα βιβλία ως αντικείμενα με …υποκειμενικό περιεχόμενο. Ναι είμαι από τους λάτρεις του χαρτιού. Μου αρέσει η υφή, η αφή, ο ήχος του ξεφυλλίσματος, όμως δεν είμαι εναντίον της όποιας μορφής που μπορεί να φέρει ο λόγος, η σοφία, το συναίσθημα και η ιδέα για να περάσει στους ανθρώπους.

 1. Έχετε επισκεφτεί πολλά σχολεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σχολεία του απόδημου ελληνισμού. Υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση των μαθητών?

Με το διαδραστικό πρόγραμμά μου έμπνευσης, «Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα»,  όπου αφηγούμαι και ταυτόχρονα ζωγραφίζω σε μεγάλη επιφάνεια στον τοίχο, έρχομαι σε επαφή με πολλά παιδιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια δίνω αυτές τις παρουσιάσεις σε παιδιά κωφάλαλα και ειδικών θεμάτων με μεγάλη επιτυχία επειδή μπορούν και συμμετέχουν μέσω της εικόνας και της κίνησης. Επίσης μου ζητούν και δίνω σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, δασκάλους και νηπιαγωγούς με τη μέθοδό μου.

Μπορείτε να το δείτε στη σελίδα μου:

www.lidavarvarousi.com

Paintellings with Lida.

 1. Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα/χαιρετισμό στους αναγνώστες του „Τρίγωνου“?

Θα ήθελα να τους συγχαρώ πρώτα απ’ όλα για το πολύ ωραίο έντυπο και για την αφύπνιση και την πληροφόρηση  που προσφέρουν στους Έλληνες  μέσω αυτού ένθεν και ένθεν.

Είμαι στη διάθεσή τους πάντοτε.

Ανάμεσα σε έλληνες δημιουργούς και την Riitta Oitinnen, καθηγήτρια, συγγραφέα/εικονογράφο, στη διάλεξη της τελευταίας στο Φιλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα

Ανάμεσα σε έλληνες δημιουργούς και την Riitta Oitinnen, καθηγήτρια, συγγραφέα/εικονογράφο, στη διάλεξη της τελευταίας στο Φιλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα

Η Λήδα σε σχολεία ανάμεσα σε μαθητές, χρώματα και σχέδια.

Η Λήδα σε σχολεία ανάμεσα σε μαθητές, χρώματα και σχέδια.

Η Λήδα σε σχολεία ανάμεσα σε μαθητές, χρώματα και σχέδια.

Η Λήδα σε σχολεία ανάμεσα σε μαθητές, χρώματα και σχέδια.

Η Λήδα σε σχολεία ανάμεσα σε μαθητές, χρώματα και σχέδια.

Η Λήδα σε σχολεία ανάμεσα σε μαθητές, χρώματα και σχέδια.

Στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. "Παιδιά και Έφηβοι, Φωνές και Ψίθυροι" στην Αθήνα

Στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. “Παιδιά και Έφηβοι, Φωνές και Ψίθυροι” στην Αθήνα

Η Λήδα σε σχολεία ανάμεσα σε μαθητές, χρώματα και σχέδια.

Η Λήδα σε σχολεία ανάμεσα σε μαθητές, χρώματα και σχέδια.

Με τον Kang Woo Hyon, ζωγράφο/εικονογράφο/συγγραφέα και καλλιτεχνικό δ/ντή του πολιτιστικού νησιού Nami Island (Κορέα)

Με τον Kang Woo Hyon, ζωγράφο/εικονογράφο/συγγραφέα και καλλιτεχνικό δ/ντή του πολιτιστικού νησιού Nami Island (Κορέα)