ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Η Ιωάννα Κρητικού γράφει στις «Βιβλιοπαρουσιάσεις»
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

kritikouΠηγή :  ert.gr/i-ioanna-kritikou-grafi-stis-vivlioparousiasis

Όταν είδα τον μπαμπά μου «να κοιμάται ροχαλίζοντας επάνω στην ξύλινη ντιβανοκασέλα, κουλουριασμένος σε στάση βρέφους, φορώντας την μπλε του φόρμα και με τις πατουσίτσες του γυμνές» ήταν η στιγμή που γεννήθηκε «ο μπαμπάς φάλαινα»! Η ιστορία του δικού μου μπαμπά ο οποίος μεταμορφώθηκε σ’ εκείνο το κητώδες θηλαστικό που στο πέρασμά του καταπίνει ό,τι βρει μπροστά του… όπως και εκείνος.

Μαζί με την ιστορία του μπαμπά ήρθαν και άλλες. Ιστορίες που έχω ζήσει, που έχω νιώσει. Ιστορίες που είναι σαν αληθινές… ή μήπως είναι; Και είναι όλες τους μικρές, σύντομες, δίχως πολλά λόγια. Ιστορίες με τα άκρως απαραίτητα. Και παρότι όλες αυτές οι ιστορίες δεν γράφτηκαν για να γίνουν βιβλίο, τελικά έγιναν. Και έγιναν για έναν και μοναδικό λόγο. Ήθελα να τις μοιραστώ και με άλλους για να μην νιώθω μόνη. Με όλα αυτά τα συναισθήματα και τις εικόνες που εκείνες κουβαλάνε. Το έχω πει και το έχω ξαναγράψει, όπως θα κάνω και τώρα: με παρέα όλα αλλάζουν και γίνονται πιο μαγικά, πιο γλυκά, πιο ανθρώπινα.

Ο Μπαμπάς Φάλαινα αποτελείται από εννέα μικρές, πολύ μικρές ιστορίες, γραμμένες σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση.

Το ημερολόγιο του τέλους׃ Τηλεφωνούν στην ηρωίδα ότι η μητέρα της πεθαίνει. Μέχρι να φτάσει κοντά της, θυμάται και περιγράφει στιγμές που είχαν ζήσει μαζί.

Το τελευταίο προσκύνημα׃ Ταξίδι προς το νησί της Μεγαλόχαρης. Εκείνος που πάει για να προσευχηθεί, να ικετεύσει, ίσως και να ευχαριστήσει, πιστεύει αλήθεια σε Εκείνη; Ένας άνθρωπος που πιστεύει σε κάτι… είναι αυτός που τρέχει να προλάβει μια θέση στην σειρά… που τρέχει να φάει και να πιεί μετά από τις ικεσίες του…

Ανώνυμο׃ Ένας διαπληκτισμός ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και η δολοφονία της κοπέλας. Το τηλέφωνο του σπιτιού χτυπάει… ένας απρόσμενος επισκέπτης εμπλέκεται στην ιστορία.

Ο Μπαμπάς Φάλαινα׃ Η ιστορία ενός μπαμπά που έχει μεταμορφωθεί σε φάλαινα! Καταπίνει μια ολόκληρη ζωή, στιγμές, εικόνες, συναισθήματα. Παρότι οι φάλαινες ζούνε περισσότερο από 100 χρόνια, ο «μπαμπάς φάλαινα» βουτάει στα δικά του νερά μόλις στα 61 χρόνια του.

Ανδρέας Γκ.: Ο χώρος είναι το γραφείο του ψυχοθεραπευτή· τα πρόσωπα, ο θεραπευτής και η θεραπευόμενη· ο χρόνος, αυστηρά 45 λεπτά. Μια επερχόμενη μετακόμιση, ο φόβος της μοναξιάς, ο θυμός προς τον «παντογνώστη» θεραπευτή, η πληρωμή του. Τέλος συνεδρίας.

(Απο) Χωρισμός: Μια ερωτική σχέση έχει τελειώσει. Έχει σαπίσει, μυρίζει… ήρθε η ώρα η ηρωίδα να την πετάξει από πάνω της, να τη θάψει. Άραγε, «ο αποθανών δεδικαίωται;»

Μαρία׃ Μια κοπέλα που ζει στο σήμερα. Στην εποχή που μπορεί να έχει τα πάντα και δεν έχει τίποτα. Στην εποχή που κυριαρχεί η Κυρία Μοναξιά, που τη ρίχνει κάτω, χοροπηδάει από πάνω της και εκείνη πονάει. Η Μαρία ζει στην εποχή της αφθονίας και της βουλιμίας… βλέπει συχνά ένα όνειρο πως μεταμορφώνεται σ’ έναν απέραντο κάμπο από λίπος. Το έντερο δυσανασχετεί… είναι ο μικρός εγκέφαλος του ανθρώπου λένε…

Στιγμή vs Στιγμή׃ Εκείνη συναντάει εκείνον με τον οποίο είναι ερωτευμένη! Περνάει μαζί του κάποιες στιγμές ευτυχίας. Ξέρει πως δεν θα έχει συνέχεια και δεν έχει… οι στιγμές που την έκαναν ευτυχισμένη, οι ίδιες τώρα σχεδόν την τρελαίνουν.

Μ’ αγαπάς; Ένας μονόλογος μιας γυναίκας προς τον σύντροφό της. Τον ρωτάει αν την αγαπάει, ακόμα και αν βάλει το πρόσωπό της κάτω από τη λάμπα… όταν την κοιτάξει με προσοχή, όπως πραγματικά είναι. Δίχως μακιγιάζ και γυναικεία τρικ.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω πως είχα τη χαρά, όλες αυτές τις ιστορίες πρώτη να διαβάσει και τελικά να προλογίσει η Άλκη Ζέη! Η συγγραφέας που με συντρόφευε καθώς μεγάλωνα, διαβάζοντας τα βιβλία της… τα πρώτα μου βιβλία, αυτά που ακόμα με συντροφεύουν…

Στο ταξίδι αυτό του Μπαμπά Φάλαινα ήρθαν πολλοί συνταξιδιώτες! Άλλοι για μακρινές, άλλοι για κοντινές αποστάσεις. Για άλλους το ταξίδι ακόμα συνεχίζεται… όπως και για εμένα! Οπότε, μόνο ευλογημένη μπορώ να νιώθω γιατί τελικά αυτή η λαίμαργη φάλαινά μου κάτι άφησε και σ’ εμένα…

Ιωάννα Κρητικού

mpampas_falaina

Το βιβλίο της Ιωάννας Κρητικού με τον τίτλο Ο Μπαμπάς Φάλαινα μπορείτε να αγοράσετε από το βιβλιοπωλείο „Δημόκριτος“ στη Νυρεμβέργη, Tel. 0911/264354

Τα διηγήματα συνοδεύονται από τα σχέδια του πολυβραβευμένου καταλανού εικονογράφου και συγγραφέα Josep Antoni Tàssies Penella. Σχέδιά του δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο της χώρας του εδώ και 30 χρόνια.

Στον πρόλογο του βιβλίου η Άλκη Ζέη σημειώνει:

«Η Ιωάννα Κρητικού δημοσιεύει τα πρώτα της διηγήματα. Δε νομίζω να έχει διαβάσει τις συμβουλές του Τσέχωφ σ’ έναν νέο συγγραφέα. Άθελά της όμως ακολουθεί αρκετές από αυτές.
“Να γράφεις με φροντίδα, αλλά όχι υπερβολικά. Μην τα χαϊδεύεις, μην τα στιλβώνεις, να είσαι άκομψος και θρασύς. Η συντομία είναι αδελφή του ταλέντου”, λέει ο Τσέχωφ. Κι η Ιωάννα είναι σύντομη. Οι φράσεις της είναι απλές και κοφτές χωρίς όμως να στερεί τίποτα από αυτό που θέλει να μεταδώσει στον αναγνώστη […]».

About Author