Συνεργασία φορέων για τη στήριξη των προσφύγων.

Συνεργασία φορέων για τη στήριξη των προσφύγων.

Συνεχίζεται η συλλογή τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτων ανάγκης.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ  /   ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

veriaΒέροια, 09 Φεβρουαρίου 2016

Από την περασμένη Δευτέρα και καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα, εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και δεκάδες μωρά και μικρά παιδιά εγκλωβίστηκαν στον σταθμό αυτοκινήτων στον Πλάτανο Ημαθίας επί της Εγνατίας. Η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών της Αλεξάνδρειας και της Βέροιας υπήρξε άμεση και συγκινητική. Έπειτα από κάλεσμα της Αντιφασιστικής – Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Αλεξάνδρειας και μέσα σε λίγες ώρες, το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, με τη στήριξη πολλών πολιτών ανέλαβαν τη συλλογή τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και ρούχων για να παραδοθούν στους πρόσφυγες με στόχο την αξιοπρεπή διαμονή τους στο χώρο. Τελικά, το πρωί του Σαββάτου τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες αναχώρησαν με κατεύθυνση τα βόρεια σύνορα της χώρας, στην Ειδομένη για να ξεκινήσουν από εκεί το ταξίδι για τον τελικό τους προορισμό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο προσωρινός εγκλωβισμός των προσφύγων στο ΣΕΑ Πλατάνου, δεν οφείλεται στις κινητοποιήσεις των αγροτών –όπως νομίζαμε αρκετοί- αλλά ενδεχομένως έχει να κάνει με τη διαχείριση της προσφυγικής ροής προς την Ειδομένη και από τα Σκόπια προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να καταφθάσει άμεσα αντίστοιχος αριθμός προσφύγων, ώστε να διαμείνει στο ίδιο σημείο για κάποιες ημέρες και στη συνέχεια να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Ενδεχομένως, το ίδιο να συμβαίνει και σε άλλα σημεία της χώρας, απ’ όπου περνούν λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες. Το παράδειγμα της προηγούμενης εβδομάδας αποδεικνύει ότι αυτή η διαδικασία συντελείται χωρίς απολύτως κανένα σχεδιασμό, χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και καμία ενημέρωση προς τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός για τη στήριξη των προσφύγων.

Χθες, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση φορέων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ύστερα από κάλεσμα της ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας, σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, με θέμα το συντονισμό για την συλλογή και διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες  που διέρχονται και σταθμεύουν για ορισμένες μέρες στην περιοχή μας άλλα και σε οικογένειες του Δήμου. Σε αυτή τη συνάντηση αποφασίστηκε:

  1. Να συγκροτηθεί –με μέριμνα της ΚΑΠΑ- συντονιστική επιτροπή η οποία θα κατευθύνει τις ενέργειες για την συλλογή, την τακτοποίηση, τη διάθεση, τη μεταφορά και τη διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης.
  2. Τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμός να συγκεντρώνονται στον χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για τακτοποίηση και μετά από συνεννόηση, θα προωθούνται στο σημείο που θα υπάρχουν πρόσφυγες.
  3. Η στενή συνεργασία των φορέων με συμβολή εθελοντών για τροφοδότηση με τα αναγκαία εφόδια, ακόμη και οικογενειών του Δήμου.
  4. Πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων των φορέων για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για τις ενέργειες που κάθε φορά θα απαιτούνται.

Σημειώνεται ότι τα εφόδια που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ταξινομήθηκαν από εθελοντές και θα παραδοθούν από την επιτροπή των φορέων, ενώ στη διανομή τους θα υπάρχουν γιατροί όπως και κοινωνικοί λειτουργοί για ιατρική και ψυχολογική στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη.

Το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, καλούμε σε εγρήγορση την τοπική κοινωνία της πόλης, το Δήμο Βέροιας, τους φορείς, τους συλλόγους και όλους τους πολίτες, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία για το συντονισμό της συλλογής και μεταφοράς των απαραίτητων εφοδίων προκειμένου να καλυφθούν άμεσα και επαρκώς οι ανάγκες για τροφή, για απαραίτητα είδη ατομικής υγιεινής και ένδυση όλων των προσφύγουν που κάθε φορά θα φτάνουν και θα παραμένουν έστω και για μία ημέρα στο συγκεκριμένο σημείο ή σε κάποιο άλλο σημείο της περιοχής μας.

Τέλος, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε δράση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες πρέπει να συνοδεύεται πάντα από το ειρηνικό μήνυμα για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία με την άμεση εξεύρεση πολιτικής – ειρηνικής λύσης, αλλά και με ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση λύση του προβλήματος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών καθώς είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μεταθέτουν δυσανάλογο βάρος στις χώρες του νότου, όπως επίσης και να διαρρέουν σενάρια αποκλεισμού της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν και μετατροπής μιας χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «αποθήκη ψυχών». Το μήνυμά μας όμως αφορά και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα καθυστέρησε χαρακτηριστικά στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων τα οποία πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να βρουν ένα κοινό τόπο συνεννόησης για την αντιμετώπισή του, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και την πίεση που ασκείται στην χώρα, ώστε να συμβάλλουν στην επίλυσή του και όχι να στέκονται εμπόδιο.

Categories: Κοινωνικά

About Author