Το ζήτημα των ελληνικών απαιτήσεων για επανορθώσεις απέναντι στη Γερμανία

„Το ζήτημα των ελληνικών απαιτήσεων για επανορθώσεις απέναντι στη Γερμανία“

Διάλεξη και συζήτηση  στις 27.02.2016,   16:00 η ώρα

koinotita

ekdilosi_gr

Auf Deutsch : hier

Αίθουσα: Μεγάλη Σάλα

Διάλεξη με διαφάνειες στη γερμανική γλώσσα
Εισηγητής: Λουκάς Λυμπερόπουλος

Η οικονομική κρίση επηρέασε τις γερμανο-ελληνικές σχέσεις. Μια από τις επιδράσεις είναι η αναβίωση της συζήτησης στην Ελλάδα για τις πολεμικές επανορθώσεις. Πρόκειται για τις καταστροφές πολέμου, το αναγκαστικό (κατοχικό) δάνειο και την αρπαγή πολύτιμων έργων τέχνης.

Βασικοί άξονες της διάλεξης: Μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της εποχής της κατοχής στην Ελλάδα, η συνδιάσκεψη για τις επανορθώσεις στο Παρίσι το 1945, το σύμφωνο χρεών στο Λονδίνο το 1953, η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας και Ελλάδας στη δεκαετία του ΄50, η πληρωμή αποζημιώσεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας ύψους 115 εκατ. ΓΜ στο 1960 καθώς και οι ατομικές αγωγές μερικών Ελλήνων–θυμάτων πολέμου κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας.

Ο Λουκάς Λυμπερόπουλος γεννήθηκε το 1952 στους Δελφούς/Ελλάδα. Εργάζεται ως καθηγητής στο Αμβούργο και δίδαξε 25 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αμβούργου.

Από το 1989 είναι επισκέπτης υφηγητής για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο Αμβούργο, Schleswig-Holstein και Κάτω Σαξωνία.

Είσοδος ελεύθερη

Διοργανωτής:  Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης α.Σ.

About Author