Αγάπη και συναισθηματική νοημοσύνη

Αγάπη και συναισθηματική νοημοσύνη

athinaΣκιαδοπούλου Αθηνά
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η αγάπη προσδιορίζει την ανθρώπινη υπόσταση.
Ο άνθρωπος ζει για να αγαπά. Στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους εκφράζει την χαρά την λύπη, τον φόβο, τον θύμο την αποστροφή αλλά κι την αγάπη. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα βασικό και πρωτογενές, που αποτυπώνεται στο πρόσωπο μας. Το βρέφος συνδέεται συναισθηματικά με την μητέρα και τον πατέρα του, καθώς και με τα πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντός του. Μαθαίνει την αγάπη από τα άτομα που το φροντίζουν και ικανοποιούν τις ανάγκες τους τις βασικές για την επιβίωση του αλλά και τις συναισθηματικές ανάγκες του. Ο άνθρωπος γεννιέται  για να συνδεθεί συναισθηματικά με ασφάλειά, αρκεί ένα ενήλικο πρόσωπο να του παράσχει  αύτη την δυνατότητα. Η αγάπη δίνει δύναμη και νόημα στην ζωή και προσδίδει χρώμα στις διαπροσωπικές σχέσεις του. Η αγάπη είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα και απαραίτητο για την ανθρώπινη υπόσταση.

Υπάρχουν διάφορα είδη αγάπης.
Αγάπη για τους γονείς, αγάπη για τα παιδιά,  αγάπη για τους φίλους, αγάπη για τον σύντροφο. Όλα όμως τα είδη αγάπης έχουν κοινό την αφοσίωση την προστατευτικότατα και την στοργή. Η αγάπη για τον σύντροφο είναι ιδιαίτερη καθώς περιλαμβάνει την σεξουαλική έκφραση με τρία κυρίαρχα στοιχεία. Την οικειότητα το πάθος και την δέσμευση. Η οικειότητα αναφέρετε στο να νιώθει κανείς κοντά στο σύντροφό του και να αισθάνεται ότι υπάρχει δεσμός μεταξύ τους. Το πάθος αναφέρεται στην ερωτική σεξουαλική έλξη. Η δέσμευση αφόρα δυο διαφορετικές αποφάσεις. Μια βραχυπρόθεσμη απόφαση όπου κάποιος  αποδέχεται ότι αγαπάει τον σύντροφο του και μια μακροπρόθεσμη απόφαση όπου κάποιος δεσμεύεται να διατηρήσει αυτήν την αγάπη και να παραμείνει με τον σύντροφο του και το  μέλλον. Όταν και τα τρία αυτά στοιχεία συνυπάρχουν μιλάμε για την ολοκληρωμένη αγάπη.

Υπάρχουν πολύ τρόποι για να εκφράσει κάποιος την αγάπη  του ένα χάδι με μια αγκαλιά ένα φιλί ένα χαμόγελο ένα βλέμμα. Χωρίς την αγάπη δεν θα είχε νόημα η ανθρώπινη υπόσταση. Η ανάγκη του ανθρώπου να δίνει και να παίρνει αγάπη είναι ακόρεστη. Η σημασία της αγάπης που λαμβάνει ένα παιδί τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι αναμφισβήτητη. Αυτή η αγάπη θέτει τα θεμέλια της  αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό του και τους άλλους. Ωστόσο η αγάπη είναι απαραίτητη και αναγκαία σε όλα τα χρόνια της ζωής του. Αγάπη όμως σημαίνει και ελευθερία. Δεν μπορείς να απαιτείς την αγάπη από κάποιον που δεν μπορεί η δεν θέλει να σου δώσει. Όποιος αγάπα σέβεται τον άλλο και πρωτίστως τον εαυτό του.

Σκιαδοπούλου Αθηνά
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τηλ. : 0030 6987240872
e-mail : skiadopoulou@trigono.info

 

About Author