Η ψυχολογία των Ελλήνων της Επανάστασης του 1821

Η ψυχολογία των Ελλήνων της Επανάστασης του 1821

athinaΣκιαδοπούλου Αθηνά
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι από την φύση τους να έχουν αντοχές για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής. Όλες αυτές οι δυσκολίες, οι πιέσεις και η υπομονή που κάνει μερικές φορές ο άνθρωπος τον κάνουν να μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει – βράζει και φτάνει στο σημείο να ξεχειλίσει και τότε η καίγεται και πονά και χωρίς να αντιδρά υπομένει την μοίρα του, ή μέσα από αυτό το ξαφνικό ξεχείλισμα παίρνει δυνάμεις και αγωνίζεται.

Οι Έλληνες όταν άρχισαν τον πόλεμο του 1821 ήταν λίγοι χωρίς πολλά όπλα, χωρίς πειθαρχημένο και οργανωμένο στρατό, απέναντι τους είχαν κάτι που σύμφωνα με την κοινή λογική δεν θα μπορούσαν να το πολεμήσουν ή να το νικήσουν. Τα μόνα τους όπλα ήταν η πίστη στον τελικό στόχο την απελευθέρωση τους. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ξεχειλίσει το καζάνι και αυτό έγινε όταν ήρθε το κατάλληλο πλήρωμα του χρόνου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου της απελευθέρωσης της παρτίδας οι έλληνες θυσίασαν την περιουσία τους  και την ζωή τους. Πίστεψαν όλοι μαζί σε αυτό που πολεμούσαν ήθελαν όσοι καταφέρουν  να ζήσουν να είναι ελεύθεροι και όποιοι δεν τα καταφέρουν να αγωνιστούν για το όραμα τους μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Οι ‘Έλληνες πολεμούσαν με δύναμη ψυχής και δεν λύγιζαν στα βασανιστήρια και στις στερήσεις που ο πόλεμος φέρνει. Μέσα στον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους μέσα στην φωτιά και στο αίμα του πολέμου θυσιάστηκαν μεγάλοι έρωτες των αγωνιστών της επανάστασης που έβαζαν πάνω από τις προσωπικές τους επιθυμίες το γενικό στόχο. Ήταν και αυτοί απλοί θνητοί που η θέληση της ψυχής τους έκανε να μοιάζουν με υπεράνθρωπους. Έκαναν τους ευρωπαίους να τους θαυμάζουν και να τους  αφυπνίσουν ψυχολογικά έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλελληνικό κλίμα. Όλοι οι έλληνες είχαν γίνει μια γροθιά ο καθένας ανάλογα με την ηλικία, το φύλλο, τις γνώσεις, την εξυπνάδα και ότι άλλο διέθετε, αγωνίζονταν όλοι για τον Κοινό στόχο.

Η πραγματική επιθυμία της απελευθέρωσης έκανε τους ανθρώπους που  πολεμούσαν να πολεμούν υπεράνθρωπα. Και δεν είναι τυχαίο πως ένας έλληνας μπορούσε να νικήσει 100 και πλέον τούρκους με ένα όπλο και ένα μαχαίρι όπως ο Νικηταράς ο οποίος ονομάστηκε και «Τουρκοφάγος». Η νίκη σε κάθε αγώνα έρχεται από την δύναμη της θέλησης. Έτσι πήραν την απόφαση οι έλληνες να ξεσηκωθούν να πολεμήσουν, έχοντας κοινές θρησκευτικές πεποιθήσεις, παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Όλοι αυτοί ήταν ισχυροί ψυχολογικοί παράγοντες που ένωσαν τους έλληνες στον κοινό αγώνα και τους έδωσαν  την απίστευτα λαμπρή νίκη.

Σκιαδοπούλου Αθηνά
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τηλ. 0030 6987240872
e-mail : skiadopoulou@trigono.info

About Author