Μια ακόμη διάκριση για την Άλκη Ζέη

Μια ακόμη διάκριση για την Άλκη Ζέη

zei_01της Μαίρης Κρητικού

Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων Άλκη Ζέη παρασημοφορήθηκε από τον Γάλλο Πρέσβη στην Ελλάδα κο Christophe Chantepy με τον Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres). Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2016 στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Η σημαντική αυτή διάκριση ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο και αποδίδεται σε πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει για τη δημιουργικότητά τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για τη συμβολή τους στην ακτινοβολία των τεχνών και των γραμμάτων στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.

Η Άλκη Ζέη έζησε στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά της κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας, ενώ το έργο και η προσωπικότητά της είναι ιδιαίτερα γνωστά στη Γαλλία και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης. Τα πιο πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά,  βρίσκονται στις σχολικές βιβλιοθήκες και προτείνονται για ανάγνωση από εκπαιδευτικούς. «Το καπλάνι της βιτρίνας» κυκλοφορεί στη Γαλλία από το 1973, με συνεχείς επανεκδόσεις μέχρι σήμερα. Τη δεκαετία του ’90 μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τους Γάλλους κριτικούς ως ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά. Η γαλλική μετάφραση του εφηβικού μυθιστορήματος «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» απέσπασε το 2005 το βραβείο των Βιβλιοφάγων, ενώ «Ο ψεύτης παππούς» κέρδισε το 2010 το βραβείο Νέων Ευρωπαίων.

Η Άλκη Ζέη είναι μια από τις πιο σημαντικές συγγραφείς στην Ελλάδα και όχι μόνο, αφού τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες και σίγουρα αποτελούν σταθμό στο χώρο της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η γραφή της αγαπήθηκε από όλες της ηλικίες και οι αναγνώστες την ακολουθούν από το πρώτο της βιβλίο «Το καπλάνι της βιτρίνας» (1963) έως το «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δυο» (2013), περιμένοντας με ανυπομονησία το επόμενο.

Η αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε η συγγραφέας για τους αναγνώστες του trigono.info δημοσιεύθηκε στο τεύχος 37.  συνέντευξη

zei_03

Άλκη Ζέη

zei_02

Άλκη Ζέη με το ποιητή Τίτο Πατρίκιο