Συμμετοχή της Εκκλησίας μας σε αντιρατσιστική διαδήλωση στη Βαυαρία

Συμμετοχή της Εκκλησίας μας σε αντιρατσιστική διαδήλωση στη Βαυαρία
Συμπαράσταση σε επαπειλούμενο κογκολέζο καθολικό ιερέα στη πόλη Zorneding

Zorneding-1Στη πόλη Τσόρνεντιγκ (Zorneding) της Βαυαρίας υπηρετούσε μέχρι την περασμένη Κυριακή τους ρωμαιοκαθολικούς πιστούς ο ιερέας  Olivier Ndjimbi-Tshiende από το Κογκό. Ήταν πολύ αγαπητός σ’όλη την τοπική κοινωνία.

Προ ολίγων μηνών η πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης της πόλης (CSU) κ. Sylvia Boher, εκφράστηκε ανοίκεια για την έλευση προσφύγων από τη Συρία στη Γερμανία και στη Βαυαρία και ο κογκολέζος καθολικός ιερέας ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες επισημάνσεις της, με αποτέλεσμα την αναγκαστική παραίτησή της από το αξίωμά της.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της CSU, κ. Χορστ Σεεχόφερ και ο Πρώτος Δήμαρχος της πόλης, κ. Piet Mayr (CSU) κατεδίκασαν τις ρατσιστικές απόψεις της κ. Boher και δήλωσαν δημόσια, ότι οι απόψεις της δεν συνάδουν με τις πολιτικές θέσεις της CSU.

Αμέσως μετά ο ιερέας δέχθηκε πολλές ρατσιστικές επιθέσεις, λόγω της κογκολέζικης καταγωγής του και του μελαψού χρώματος του σώματός του, καθώς επίσης και ανώνυμες επιστολές, με απειλές θανάτου του.

Ο ιερέας δεν άντεξε στην πίεση, υπέβαλε την παραίτησή του και εγκατέλειψε εν νυκτί την περασμένη Δευτέρα την πόλη. Το γεγονός αυτό επέφερε μεγάλη θλίψη στους κατοίκους της πόλης και έλαβε μεγάλες διαστάσεις και στον γερμανικό τύπο.

Η ρωμαιοκαθολική και η ευαγγελική ενορία της πόλης, ο Δήμαρχος της πόλης και δύο εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με πρόσφυγες, διοργάνωσαν στις 9 Μαρτίου 2016 μεγάλη αντιρατσιστική εκδήλωση και διατράνωσαν την μεγάλη τους συμπάθεια στον κογκολέζο καθολικό ιερέα.

Περίπου τρεις χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο πάρκο του Δημαρχείου, όπου παρέστησαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Ακολούθως το πλήθος των διαδηλωτών παρατάχθηκε με αναμμένα κεριά σε οδούς της πόλης, συνδέοντας συμβολικά τις δύο εκκλησίες, την ρωμαιοκαθολική, την ευαγγελική και το Δημαρχείο.

Από πλευράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας έλαβε μέρος στη διαδήλωση ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, γεγονός που χαιρετίστηκε εγκάρδια από τους διοργανωτές, τους εκπροσώπους της Βαυαρικής Πολιτείας, την τηλεόραση και τον τύπο. Μετά τους χαιρετισμούς στο πάρκο του Δημαρχείου, μετέβη ο π. Απόστολος στη είσοδο του περιβόλου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, στην οποία υπηρετούσε ο κογκολέζος ιερέας και παρέμεινε αρκετή ώρα εκεί με ένα αναμμένο κερί.

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

 

Zorneding-1

Ο Νομάρχης κ. Robert Niedergesäß, CSU, o Πρώτος Δήμαρχος της πόλης κ. Piet Mayr, CSU, (πίσω από την κυρία με το κόκκινο πλατό), η κ. Margarete Bause, πρὀεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασἰνων στη Βαυαρική Βουλή, η κ. Natascha Kohnen, Γενική Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) της Βαυαρίας και μέλος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της SPD, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η κ. Doris Rauscher, βουλευτής της SPD στη Βαυαρική Βουλή

Entlang der Kirchenmauer der Pfarrkirche St. Martin haben sich am 09.03.2016 in Zorneding (Bayern) bei einer Lichterkette Menschen aufgestellt. Das Bündnis gegen Rechtsradikalismus im Landkreis Ebersberg veranstaltet eine Solidaritätskundgebung nachdem ein aus dem Kongo stammender Gemeinde-Pfarrer nach Morddrohungen zurückgetreten war. Foto: Tobias Hase/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (πρώτος από δεξιά) στην είσοδο του περιβόλου της ρωμαιοκαθολικης εκκλησίας. Entlang der Kirchenmauer der Pfarrkirche St. Martin haben sich am 09.03.2016 in Zorneding (Bayern) bei einer Lichterkette Menschen aufgestellt. Das Bündnis gegen Rechtsradikalismus im Landkreis Ebersberg veranstaltet eine Solidaritätskundgebung nachdem ein aus dem Kongo stammender Gemeinde-Pfarrer nach Morddrohungen zurückgetreten war. Foto: Tobias Hase/dpa +++(c) dpa – Bildfunk+++