Τι κι αν γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου..

Τι κι αν γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου..

zannaki_ausweisΗ πτώση του τείχους του Βερολίνου θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Πλήθος κόσμου συνέρρευσαν τότε για να δουν το τείχος του αίσχους να πέφτει και να ανοίγει ο δρόμος για μια ενωμένη Γερμανία. Όμως, μαζί με το τείχος κατεδαφίστηκαν και χρόνια μίσους και διχασμού, ενώ ο λαός ήταν πλέον σε θέση να αντικρύσει το μέλλον ενωμένος με ομόνοια, αλληλεγγύη και κοινό όραμα. Η ελπίδα διοχετεύτηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, που ακόμα και σήμερα επισκέπτεται την περιοχή αυτή του Βερολίνου. Και μαζί μια υπόσχεση ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά τείχη, ποτέ διχασμός..

Όμως, φαίνεται πως η ιστορική μνήμη δεν είναι ανεξίτηλη και οι υποσχέσεις εύκολα λησμονιούνται. Η χαρά της ένωσης πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και η ντροπή έγινε μια μακρινή ανάμνηση. Όχι όμως και το τείχος. Στις σύγχρονες φιλελεύθερες κοινωνίες της παγκοσμιοποίησης τα τείχη έρχονται να υψωθούν ξανά και να καταργήσουν το θαύμα της πολυπολιτισμικότητας. Αυτή τη φορά τα τείχη είναι πιο ψηλά και πιο ισχυρά.

Αφορμή στάθηκε η εισροή του μεγάλου αριθμού των προσφύγων από τη Συρία. Οι ευρωπαϊκοί λαοί που ευαγγελίζονταν την ενότητα και την οικουμενοποίηση ένιωσαν την απειλή της εισβολής του ξένου στοιχείου και έσπευσαν να αναπτύξουν ισχυρές αντιστάσεις θωράκισης. Στόχος η διατήρηση της εθνικής τους καθαρότητας και η αποσόβηση του κινδύνου της αλλοτριωτικής επίδρασης των «εισβολέων». Αίφνης λησμονήθηκαν οι υποσχέσεις για ενότητα και αλληλεπίδραση, το ίδιο και οι λαϊκίστικες ρητορείες περί ανθρωπισμού και πολυπολιτισμικότητας. Η παγκοσμιοποίηση έδειξε και την άλλη της πλευρά, αυτή δεν ικανοποιούσε τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα συμφέροντα των ηγετών της Δύσης. Η λύση ήταν προφανής και η απόφαση πάρθηκε με ψυχρό υπολογισμό, αφού ο σκοπός ήταν ιερός και αγίαζε τα μέσα. Ήταν επιτακτική ανάγκη να κλείσουν τα σύνορα προκειμένου να περιχαρακωθεί το εκάστοτε κράτος στα στενά εθνικά του όρια και να αποφευχθεί η εισβολή του ξένου στοιχείου. Φράχτες και τείχη θα ορθωθούν στα σύνορα των κρατών, αίροντας την ευρωπαϊκή ενότητα και τον πολυπόθητο οικουμενικό πολιτισμό. Και τον ανθρωπισμό.. Και την αρχή της αυτοδιάθεσης.. Και τις αρχές της δημοκρατίας..

 Τι κι αν γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου…

About Author