Βαγγέλης Ηλιόπουλος ο συγγραφέας του “διαφορετικού”

Βαγγέλης Ηλιόπουλος ο συγγραφέας του “διαφορετικού”

ft07της  Μαίρης Κρητικού

Είστε εκπαιδευτικός και διευθυντής Δημοτικού Σχολείου. Πως προέκυψε η συγγραφή για παιδιά και πως «γεννήθηκε» η πρώτη σας ιστορία;

Οι ιστορίες μου ήταν πάντα ο τρόπος να επικοινωνώ με τους άλλους μικρούς και μεγάλους, και άρα και με τους μαθητές μου. Όταν λοιπόν υπηρετούσα στο Πολεμικό Ναυτικό και είχα πολύ χρόνο ελεύθερο μπροστά σε ένα υπολογιστή αποφάσισα να γράψω μια ιστορία μου για δυο ερωτευμένες κάλτσες. Αυτή, “Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας”, ήταν η πρώτη μου ιστορία που εκδόθηκε.

Η επαφή σας με τα παιδιά στο χώρο του σχολείου, σας δίνει θέματα για τα βιβλία σας;

Πράγματι το να είσαι καθημερινά με 400 παιδιά είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Είμαι πολύ τυχερός γιατί οι μαθητές μου είναι οι πιο αυστηροί κριτές μου κι αυτό με βοηθά πολύ.

Στα δικά σας παιδιά λέτε ή λέγατε ιστορίες όταν ήταν μικρότερα;

Η δεύτερη εξίσου σημαντική πηγή, η οποία ήρθε μετά, είναι τα παιδιά μου. Και τα δυο, το καθένα από τη δική του μεριά, μου έδωσε και μου δίνει ακόμη ατέλειωτες ιδέες για ιστορίες και παραμύθια. Η ιστορία “Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες” που έγραψα μόλις γεννήθηκε η Ελεάννα είναι 18 χρόνια μετά μια πολύ δημοφιλής ιστορία και βέβαια το “Τριγωνοψαρούλη μην εμπιστεύεσαι ποτέ Αχινό” βασίζεται πάνω στα όσα μου έχει μάθει ο γιος μου ο Σείριος από την αγάπη του για το ποδόσφαιρο.

Πιστεύετε ότι ακόμα και τα πιο δύσκολα θέματα μπορείς να τα «περάσεις» στα παιδιά μέσα από ένα βιβλίο;

Ναι, και δεν έχω φοβηθεί ποτέ να καταπιαστώ με ένα θέμα, αρκεί να έχω το κατάλληλο ερέθισμα και την έμπνευση. Πιστεύω ότι για όλα μπορούμε να πούμε στα παιδιά, αρκεί να το κάνουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Ο «Τριγωνοψαρούλης» είναι ένας ήρωας που δημιουργήσατε 19 χρόνια πριν και αριθμεί 8 βιβλία με διαφορετικές ιστορίες. Μέσω αυτού «μιλήσατε» για τη διαφορετικότητα. Πιστεύατε στην τόσο μεγάλη επιτυχία και την αγάπη που εισπράττει από μικρούς και μεγάλους;

Ο Τριγωνοψαρούλης με καθιέρωσε ως τον συγγραφέα του “διαφορετικού”. Έχει μια μεγάλη δύναμη και νομίζω ότι πετυχαίνει γιατί μιλά για θέματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και στις περιπέτειές του αναγνωρίζουν δικές τους καταστάσεις. Δεν είναι ο παντοδύναμος ήρωας αλλά ένας αντι-ήρωας που νικά με την εξυπνάδα και την αγάπη των φίλων του.

Πως ξεχωρίζει ο γονιός ένα καλό βιβλίο για το παιδί του;

Είναι δύσκολο γιατί τα βιβλία για παιδιά που κυκλοφορούν είναι πολλά και ο γονιός χάνεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Λείπουν δε οι κριτικές και οι υπεύθυνες επιλογές. Μερικά κριτήρια είναι η λογοτεχνική αξία, η ενδιαφέρουσα στο παιδί πλοκή της ιστορίας, το προσιτό στη ζωή των παιδιών θέμα και το δικαιωμένο αισθητικό τους κριτήριο.

Μέσα από την πολύχρονη συμμετοχή σας στον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου/Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ, πως βλέπετε τη θέση της Ελλάδας μέσα στη Διεθνή ΙΒΒΥ?

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ είναι από τα πιο δραστήρια παγκοσμίως παρόλο που από το 2009 δεν έχει καμία βοήθεια από την επίσημη πολιτεία. Και το λέω αυτό γιατί άλλα τμήματα στηρίζονται από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Εξωτερικών των χωρών τους. Εμείς βασιζόμαστε στους εθελοντές και στην αγάπη γονέων και εκπαιδευτικών στο καλό ελληνικό βιβλίο.

Πως βλέπετε το μέλλον του βιβλίου και ιδιαίτερα του παιδικού, στην Ελλάδα του 2016;

Κάθε συγγραφέας παιδικών βιβλίων οφείλει να είναι αισιόδοξος. Κι εγώ είμαι, γιατί το βιβλίο έχει εξαιρετικούς δημιουργούς, εκδότες που συμμερίζονται το όραμα των δημιουργών και μια στρατιά εθελοντών που στηρίζουν τις φιλαναγνωστικές δράσεις. Οι εξελίξεις βέβαια θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες αν η πολιτεία έσκυβε πάνω στα προβλήματα του βιβλίου και των δημιουργών του.

Ως συγγραφέας έχετε επισκεφθεί πολλά σχολεία της χώρας, της Κύπρου και πολλά σχολεία του απόδημου ελληνισμού. Ποια είναι η εικόνα που έχετε από την επαφή σας με τους/τις μαθητές/τριες;

Η παιδική ηλικία είναι ένας κοινός τόπος καταγωγής όλων μας. Σε όποια σχολεία κι αν έχω πάει, σε όποιο κράτος, τα παιδιά αντιδρούν το ίδιο. Μέσα από το βιβλίο καλλιεργούν τη φαντασία τους, το συνασθηματικό τους κόσμο, τη δημιουργικότητά τους. Είτε στην Αίγυπτο, είτε στη Βουλγαρία, είτε στη Γερμανία γελούν, συγκινούνται, αντιδρούν, αγαπούν με τον ίδιο τρόπο. Παιδικά. Πηγαία και αυθόρμητα. Καμιά φορά, όπως έγινε πρόσφατα στη Γερμανία, στη Βιβλιοθήκη του Ludwigsburg, ξεπερνούν και τα σύνορα της γλώσσας.

Θέλετε να στείλετε ένα χαιρετισμό στους αναγνώστες της εφημερίδας trigono.info, η οποία εκδίδεται στη Νυρεμβέργη σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή;

Θέλω να πω σε όλους πόσο ισχυρό είναι το ρήμα “ΔΙΑΒΑΖΩ” και πόση δύναμη κρύβει μέσα του. Προτείνω λοιπόν σε όλους να γίνουν αναγνώστες αλλά και αναγνώστες στους άλλους και να διαβάσουν αγαπημένα κείμενα που όταν τα μοιραζόμαστε γίνονται ακόμη πιο αγαπημένα. Γιατί το βιβλίο ενώνει.

ft04ft06ft08

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, έλληνες της διασποράς, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, και από την Ικαρία και την Κύπρο. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν.  Μεγάλωσε σε έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση και σήμερα είναι διευθυντής της Σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου. Το 1995 εκδόθηκε “Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»(Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα, Κίνα και Τουρκία. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954 – 2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στην Γερμανία. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος  επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά. Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί κου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση» καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι». Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο» και διδάσκει Δημιουργική Γραφή στη Σχόλη Πατάκη. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στο οποίο ίδρυσε την ομάδα “Ακτιβιστές Αναγνώστες”.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, η επίσημη
ιστοσελίδα του είναι: www.vagelisiliopoulos.gr
και το facebook: Vagelis Iliopoulos ( https://www.facebook.com/vagelis.iliopoulos)

Ο Β.Η. με τη Ζωρζ Σαρή, την Αλέκα Παϊζη και την Άλκη Ζέη

ft03

Με μαθητές στη Μασσαλία

ft01

Με τον υπουργό Παιδείας και πολιτισμού της Κύπρου κ. Κώστα Καδή

ft09

Με τον Καναδό συγγραφέα και εικονογράφο Frank Viva

Γερμανικές εκδόσεις

ft13 ft12

ft11 ft10