1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για την Συν-γραφή

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για την Συν-γραφή

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για τους συγγραφείς της Αργολίδας «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής»
Μάρτιος και Απρίλιος, Ναύπλιο, Αργος, Κρανίδι, Αρχαία Επίδαυρος, Λυγουριώ, Ερμιόνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΝΑΥΠΛΙΟ – ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ

Το πρόγραμμα σε PDF

ΑΡΓΟΣ ΑΡΓΟΣ ΑΡΓΟΣ

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους Ναυπλίου, Άργους, Επιδαύρου, Κρανιδίου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvardκαι άλλους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της Αργολίδας προχωρεί καινοτομικά και ξεκλειδώνει τον τόπο των ικανοτήτων και ενδιαφερόντων των Αργολιδέων. Με επίκεντρο τη συν-γραφή και τίτλο «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής», δημιουργεί ένα πολυδύναμο Συμπόσιο, που γίνεται Μάρτιο και Απρίλιο και είναι αφιερωμένο στους συγγραφείς που έχουν γεννηθεί στην Αργολίδα ή μένουν σε αυτήν. Κύριος στόχος του Συμποσίου είναι η αναζήτηση και παρουσίαση των συγγραφέων και ποιητών της Αργολίδας. Δευτερεύων στόχος ζωτικής σημασίας, είναι η αφύπνιση της εν δυνάμει συγγραφικής δεξιότητας που ενυπάρχει στον καθένα μας και που αδημονεί να εκφραστεί στο περιβάλλον. Γιατί η συν-γραφή είναι μια πράξη προσωπικής απομόνωσης που επιζητά την επικοινωνία. Είναι ο μεταβατικός χώρος συνάντησης της εσωτερικής με την εξωτερική πραγματικότητα, αλλά και του εγώ με το εσύ και τον άλλον.
Μικροί και μεγάλοι εδώ, σε όλο το νομό, γράφουν όλο το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αυτό γίνεται σε σχολεία, σε χώρους συνάθροισης όπως τα μπαρ, η λαϊκή, ο δρόμος, η πλατεία, η αίθουσα, σε περίεργες επιφάνειες και ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε η συν-γραφή να προχωρήσει σε νέες προσεγγίσεις ομαδικής αλληλεπιδραστικής δημιουργικής έκφρασης. Είναι αυτές που μας αναπτύσσουν την συντροφικότητα, την αποδοχή, την ενσυναίσθηση, την συμπόρευση, την επικοινωνία, την πολιτειότητα μέσα από την απόλαυση της συν-γραφής. Για το σκοπό αυτό οργανώνονται πολλά εργαστήρια που αναρτώνται στην Ιστοσελίδα μας αυτή.
Στα πλαίσια του Συμποσίου είναι καλεσμένοι δέκα διακεκριμένοι καθηγητές από όλη την Ελλάδα σχετικοί με τη λογοτεχνία, τη γλώσσα και τη δημιουργικότητα, οι οποίοι θα μιλήσουν στο Κρανίδι (Αρτίκι, 13 /4/16) και στο Ναύπλιο (Βουλευτικό, 14/4/16). Επίσης στο Συμπόσιο εντάσσεται ένα μικρό αφιέρωμα για τον Νίκο Καρούζο με τη Δώρα Μέντη και δύο Βραζιλιάνες πανεπιστημιακούς που οργάνωσε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard και θα γίνει στο χώρο του, στο Ναύπλιο. Επίσης το Πανεπιστήμιο προσκάλεσε τον Αντιπεριφερειάρχη και τους τέσσερειος Δημάρχους Αργολίδας να διαβάσουν ποιητές της Αργολίδας (Φουγάρο 19/3/16).
Αυτό το Συμπόσιο είναι ιδέα και πρωτοβουλία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εργάζεται για αυτό από τον Νοέμβρη του 2014. Όμως αποτελεί μια εκφανση του πολιτισμού για την οποία έδρασαν και προσέφεραν πολλοί φορείς και μεμονωμένα πρόσωπα. Εκτός από όσους αναφέραμε και που θα βρείτε στην ιστοσελίδα (φορείς) επιθυμούμε να αναφερθούμε στους αγαπητούς συναδέλφους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου, στη βιβλιοθήκη Παλαμήδης, στο Σύλλογο «Καββαδίας», στην Ένωση Ποιητών και Συγγραφέων Αργολίδας, στο Σύλλογο Παλαμήδης, στις Παραμυθούδες του Ναυπλίου, στο Θεατροδρόμιο, στο Σύλλογο Αρχαίας Επιδαύρου, στο Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μέτωπο, στην Αργολική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, στην Πύλη Πολιτισμού, στο ΚΠΕ Ν. Κίου, στην Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους και Δημοτική Βιβλιοθήκη Κουτσοποδίου, στο Φουγάρο, στη βιβλιοθήκη «ΑΝΘΟΣ» και στη Νέα Βιβλιοθήκη, στον πολυχώρο ΑΡΤίκι και ιδιαίτερα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν μουσικά από παιδιά και μουσικές ομάδες. Θα γίνουν πολλά δρώμενα μουσικά, θεατρικά, ποιητικά και εργαστήρια από συγγραφείς, ποιητές, φοιτητές και εμψυχωτές.
Πληροφορίες θα βρείτε σύντομα στην υπό κατασκευή ιστοσελίδα του Συμποσίου:http://ts.uop.gr/syngrafeisargolidas-symposio/, και
στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού http://ts.uop.gr/tsdie/ .
Μπορείτε να μιλήσετε με τη Γραμματεία του Τμήματος 27520 96124, κα Μαίρη Καραγιάννη καθώς και με την Κοσμήτορα, κα Άλκηστις Κοντογιάννη 6974464942. Ηλεκτρονική διεύθυνση που μπορείτε να απευθύνεστε: symposio.syngrafeon@uop.gr
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων τους συνδιοργανωτές, συνεργάτες και εθελοντές.
Φίλοι μας σε πόλεις και χωριά της Αργολίδας και όχι μόνο, σας περιμένουμε, να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε, να συν-γράψουμε. Η δική σας παρουσία-συμμετοχή συνεισφέρει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του ευ ζειν. Η Είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις και η παρουσία σας επιθυμητή.

Η Κοσμήτορας
Καθηγήτρια Αλκηστις Κοντογιάννη