Βάσω Ψαράκη – Ζωγραφίζοντας για τα παιδιά

Βάσω  Ψαράκη – Ζωγραφίζοντας για τα παιδιά

ΒΑΣΩ ΑΛΚΗ ΜΑΙΡΗ

Β. Ψαράκη, Άλκη Ζέη και Μαίρη Κρητικού

Σπουδάσατε στη Σχολή Βακαλό, μια εξαιρετική Σχολή με σπουδαίους δασκάλους. Τι κερδίσατε από εκεί;

Τελειώνοντας τη Σχολή Βακαλό, με δασκάλους:

τον Γιώργο Βακαλό: σχέδιο διακοσμητικό, θεατρικό κουστούμι και σκηνικά, τον Ασαντούρ Μπαχαριάν και τον Φραντζή Φραντζισκάκη: γραφικές τέχνες – τυπογραφεία, την Βάσω Κατράκη: χαρακτική, τους: Παναγιώτη Τέτση, Παύλο Μοσχίδη, Τζένη Παπαδάκη: ελεύθερο σχέδιο, τη Νίκη Καναγκίνη: βασικό σχέδιο, την Ίριδα Οικονομίδου: μεταξοτυπία, τον Κώστα Μαλάμο: σχεδιασμό γραμμάτων, τον Γιάννη Σιμωνέτη: σχεδιασμό επίπλου… και τόσους άλλους διακεκριμένους δασκάλους σε θεωρητικά και εφαρμοσμένα μαθήματα, είχα και εγώ τη δυνατότητα να ασχολούμαι σε ποικίλα πεδία και εφαρμογές. Αυτό μ’ αρέσει.

Από τη Σχολή Βακαλό και τις γραφικές τέχνες πως φτάσατε να εικονογραφείτε το πρώτο  βιβλίο;

Δούλεψα στη Σοκολατοποιία Παυλίδη για 8 χρόνια. Σχεδίαζα τις συσκευασίες όλων της των προϊόντων. Κάποια στιγμή ζωγράφισα σε μεγάλες πλάκες σοκολάτας για παιδιά, σκηνές από κλασικά παραμύθια «Δον Κιχώτη», «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Σταχτοπούτα», «Κοκκινοσκουφίτσα»… και άλλα. Τα είδε μια φίλη, η συγγραφέας Ζωή Βαλάση και μου είπε «Καλά, ζωγραφίζεις παραμύθια σε σοκολάτες και δεν εικονογραφείς βιβλία;» Και ο Διονύσης Βαλάσης, καλλιτέχνης  βιβλιοδέτης και εικονογράφος, μου έδωσε ένα βιβλίο που επρόκειτο να εικονογραφήσει, να το εικονογραφήσω εγώ, για να «μπω στον χώρο» του βιβλίου. Και αυτό το πρώτο βιβλίο που εικονογράφησα ήταν το «Γύρω-γύρω όλοι στη μέση χαρά» της Νίκης Βούρβουλη («Κέδρος» 1978, «Πατάκης» 1999).

Μετά ήρθε η συγγραφή;

Το 1988 ήρθε η πρώτη συγγραφή. Το βιβλίο «Το βατραχάκι με την κίτρινη γραμμή». Μια ιστορία που δημιουργήθηκε παρατηρώντας τη φύση.

Πως εμπνευστήκατε τη Μάγισσα Σουμουτού και πορευτήκατε μαζί 18 χρόνια;

Επιθυμούσα να εικονογραφήσω ένα βιβλίο με μάγισσες και δράκοντες. Σ’ ένα ταξίδι στην Περσία, στην πόλη Yazd, κατεβήκαμε ένα τούνελ «φυλακή», που είχε φτιάξει ο Μεγαλέξανδρος, όπως μας είπαν. Εκεί μέσα στο σκοτάδι, ξαφνικά ένας φεγγίτης έριχνε το φως του σε στοές και πέτρινα σκαλοπάτια… Και ξαφνικά φαντάστηκα μια μάγισσα να ζει εκεί… και τα χρώματα ενός δράκοντα να φωτίζονται από έναν φεγγίτη… Έτσι, όταν γύρισα, άρχισα να γράφω την ιστορία της Σουμουτού.

Θα συνεχίσετε να γράφετε ιστορίες με τη Σουμουτού;

Η Σουμουτού και τα ξωτικά του δάσους, είναι η ιστορία που έχω αρχίσει να γράφω. Όμως δεν ξέρω πότε θα τελειώσει. Πρέπει να αφοσιωθώ σ΄ αυτό.

Στην Ιταλική πόλη Mollazo, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων Πόλης σε συνεργασία με την ΙΒΒΥ οργανώνουν για 3η χρονιά διεθνή διαγωνισμό εικονογράφησης με τίτλο “Silent Book” (σιωπηλό βιβλίο). Είναι πράγματι τόσο δυνατή η εικόνα που τα παιδιά μπορούν να «διαβάσουν» την ιστορία μέσα από αυτήν;

Η εικόνα μπορεί να δώσει τα πάντα. Η σύνθεση, το σχέδιο θα δώσει την ιστορία, την δράση. Όμως μαζί με την τεχνική και το χρώμα θα δημιουργήσει και την ατμόσφαιρα: ένταση, ηρεμία, χαρά, θλίψη, κίνηση, μυστήριο… και τόσα άλλα ακόμη. Φτάνει να μάθει το παιδί να «στέκεται» στην εικόνα, όπως «στέκεται» και στο κείμενο.

Πως βλέπετε το μέλλον του Παιδικού Βιβλίου;

Βλέπω την καταλυτική και πολύωρη απασχόληση των παιδιών, από πολύ μικρή ηλικία, με τα ηλεκτρονικά μέσα και αυτό μου προκαλεί σκεπτικισμό και ανησυχία.

Είστε από τους λίγους εικονογράφους που έχετε συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς  εκθέσεις και μάλιστα έχετε βραβευτεί σε κάποιες από αυτές. Η συμμετοχή βοηθάει στην εξέλιξη της δουλειάς σας;

Πάντα παρακολουθούσα τις εικονογραφήσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, από βιβλία και δημοσιεύματα. Όμως η συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις, σε προτρέπει να παρακολουθείς από κοντά τα ρεύματα και τους καλλιτέχνες. Κρίνεις, απορρίπτεις, θαυμάζεις… δημιουργούνται καινούριες ιδέες, νέοι τρόποι έκφρασης, νέες τεχνικές. Τολμάς πράγματα που σκεπτόσουνα αλλά δεν τολμούσες να τα δοκιμάσεις… να τα εφαρμόσεις. Και αν επισκεφτείς την Έκθεση έχεις την δυνατότητα να γνωρίσεις ξένους συναδέλφους να κουβεντιάσεις, να μάθεις τις σκέψεις τους και τις συνθήκες δουλειάς τους στη χώρα τους.

Ευχαριστούμε πολύ την Βάσω Ψαράκη και ευχόμαστε σύντομα να έχουμε στα χέρια μας τη νέα περιπέτεια της Σουμουτού!

Βιογραφικό

Η Βάσω Ψαράκη γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών Βακαλό. Ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες. Από το 1978 αφοσιώθηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, από μία στην Πάτρα, στα Χανιά, στη Λευκωσία, στο Ελσίνκι και το Μινσκ και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Ιαπωνία, Ιράν, Πορτογαλία, Αγγλία, Ελβετία, Βέλγιο). Έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς στην Ελλάδα, Κύπρο, Σερβία, Λευκορωσία, Κορέα, Μεξικό.

Το 1986 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση. Το 1988 βραβεύτηκε εικονογράφησή της από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1989 εικονογράφησή της πήρε την τιμητική διάκριση Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Το 1990 φιλοτέχνησε την αφίσα της ΙΒΒΥ για τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 1991, που κυκλοφόρησε σ‘ όλο τον κόσμο. Το 1993 πήρε το δεύτερο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Εικονογράφησης της Τεχεράνης για το εξώφυλλό της στο βιβλίο της Μάρως Λοΐζου „Ήταν και δεν ήταν“. Το 1993 και 1995 η Unicef κυκλοφόρησε κάρτες για την Ευρώπη με τα σχέδιά της. Το 1994 η αφίσα της με θέμα „Μ‘ ένα βιβλίο πετάω“ βραβεύτηκε και τυπώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1997 δούλεψε κοστούμια, σκηνικά και κατασκευές για 14 τηλεοπτικά επεισόδια με τον τίτλο: „Παραμύθια-Ελάτε στη μαγεία του βιβλίου“, παραγωγής Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και Υπουργείου Πολιτισμού, για την προώθηση της ανάγνωσης. Το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο „Ο Επισκέπτης της Νύχτας“ της Μελίνας Καρακώστα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου/Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ.

Β ΨΑΡΑΚΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΤΑΚΗΣ ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ

Β ΨΑΡΑΚΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΤΑΚΗΣ ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΒΑΣΩΣ

Ο παιδοψυχίατρος Γ. Κολαϊτης βραβεύει την Β. Ψαράκη, την Δ. Παρίση και τον Β. Ηλιόπουλο για την πολυετή και πολύπλευρη προσφορά τους στην Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με την Φινλανδή καθηγήτρια/συγγραφέα/εικονογράφο Riitta Oittinen και τους: Β. Ηλιόπουλο, Δ. Παρίση, Μ. Μαρτσούκου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο Μαυροχώρι Καστοριάς με την εκπαιδευτικό Σόνια Ευθυμιάδου και μαθητές

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με μαθήτριες σε εικαστικό εργαστήριο, Ναύπλιο

ΒΨ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

η Β.Ψ. και ο μικρός της φίλος Κωνσταντίνος δημιουργούν το καπέλο του μάγου Αλμπραντρά

Η Β Ψ ΣΤΟ NAMI ISLAND Ν ΚΟΡΕΑ

Η Β Ψ ΣΤΟ NAMI ISLAND Ν ΚΟΡΕΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΞΙΚΟ

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΞΙΚΟ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗ ΒΨ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗ ΒΨ

ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ ΒΨ

ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ ΒΨ