ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ – Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

palaiologosΗ ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ !!!!!!!!!

της Μιμίκα Δουλιγέρη

Πριν από 563 χρόνια μια αποφράδα μέρα 29 Μαϊου του 1453 το Ελληνικό Έθνος βυθίστηκε στο πένθος !!!!!!! η Κωνσταντινούπολη, η επί χιλιετηρίδα πρωτεύουσα του Ελληνικού Έθνους έπεσε στα βάρβαρα χέρια των Οθωμανών….  Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος, 49 ετών, έπρεπε να πληρώσει για όλες τις αμαρτίες της Αυτοκρατορίας και της μακραίωνης παρακμής της, ενώ άλλοι ήσαν υπεύθυνοι γι’ αυτήν την παρακμή. Οι Οθωμανοί πολιορκούν λυσσαλέα την Πόλη και ζητούν από τον αυτοκράτορα να παραδώσει τα κλειδιά… Η γενναία απάντηση του Κων/νου :

< Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμόν εστίν, ούτ’ άλλου τινός των κατοικούντων εν ταύτη.Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών. >

τους πείσμωσε περισσότερο και μάχονται σα θεριά.

Ο Αυτοκράτορας, ο Απόλυτος Μονάρχης, κατεβαίνει στα τείχη ως απλός στρατιώτης και πολεμά με τους στρατιώτες του. Εξαντλημένος από την κούραση και το ξενύχτι διευθύνει όλον τον αγώνα ενθαρρύνοντας τους δικούς του, ενώ κραυγές απελπισμένων ακούγονται εκατέρωθεν κάτω από τους ήχους των σπαθιών και τους κρότους των κανονιών.

Σαν άλλος Λεωνίδας και Παπαφλέσσαςπροτιμάει τον ένδοξο θάνατο από την ατιμωτική υποχώρηση!!!! Τρία μεγάλα παραδείγματα που καλύπτουν τις τρεις περιόδους της Ιστορίας μας! την Αρχαία τη Μεσαιωνική και τη σύγχρονη.

Μετά από εξουθενωτικό αγώνα πέφτει πληγωμένος από το βόλι του εχθρού, στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού και η ψυχή του μεταβαίνει στο Πάνθεο των Ηρώων και στην Αιωνιότητα της ΔΟΞΑΣ και της ΤΙΜΗΣ.

Ιδού πώς ψάλλει ο ποιητής Κ. Καρυωτάκης τις τελευταίες στιγμές του Αυτοκράτορα Κων/νου ΙΑ Παλαιολόγου στο ποίημά του:

Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Και ρίχτηκε με τ’ άτι του μέσ’ στων εχθρών τα πλήθια
το πύρινο το βλέμμα του σκορπούσε την τρομάρα
και το σπαθί του τη θανή. Στα χάλκινά του στήθια
εξέσπασε η όργητα σε βροντερή κατάρα
Εθόλωσαν τα μάτια του. Τ’ αγνό το μέτωπό του
θαρρείς ο φωτοστέφανος της δόξας τ’ αγκαλιάζει
κι’ έπεσε χάμω ο τρανός!!Θρηνέίστε το χαμό του
Μα μη !! ΣΕ τέτοιο θάνατο ο θρήνος δεν ταιριάζει
Κι’ έπεσε χάμω ο τρανός!! Κυλίστηκε στο χώμα 
Ένας Τιτάν’ π’ ακόμα χθές, εστόλιζ’ ένα θρόνο
κι΄εσφάλισε οϊμένανε !! για πάντ’ αυτό το στόμα
που κάθε πίκρα ρούφαγε κι’ έχυν’ ελπίδες μόνο

Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ

Ναι κυρεύτηκε η Πόλη όχι όμως και το Ελληνικό Πνεύμα. !!!!! Εκεί άνθισε ένας Μεγάλος Πολιτισμός, που ακόμα εκεί μένει. Το μαρτυρούν τα αθάνατα ελληνικά μνημεία που μένουν ακόμα εκεί. Οι ξένοι που επισκέπτονται την απέναντί μας χώρα, δεν πάνε να θαυμάσουν τα τούρκικα τζαμιά, αλλά τα ελληνικά μνημεία, το αιώνιο ελληνικό πνεύμα που αόρατα ζει και βασιλεύει εκεί, στα ελληνικά άλλοτε χώματα, στα ελληνικά νερά, στην άλλοτε ελληνική ατμόσφαιρα. Σαν κατακλείδα θα ήθελα να βάλω το στίχο του ποιητού!!

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΑΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ !!!!!

Και αν σήμερα είμαστε σε δύσκολες εποχές, το ξέρουμε ότι θα ξεπεράσουμε το σκόπελο, γιατί η ελληνική ψυχή σιγοκαίει σαν τη σπίθα κρυμμένη στη στάχτη.!!!!!!!

About Author