Ελένη Δικαίου, συγγραφέας για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

Ελένη Δικαίου, συγγραφέας  για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά 

Η Ελένη Δικαίου και οι μικροί της φίλοι στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Η Ελένη Δικαίου και οι μικροί της φίλοι στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Σε συνέχεια των αποκλειστικών συνεντεύξεων για τους αναγνώστες του trigono.info έχουμε τη χαρά να καλωσορίζουμε τη συγγραφέα Ελένη Δικαίου. Μια συγγραφέα με πλούσιο συγγραφικό έργο, για παιδιά και νέους.

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε  στην Νέα Ιωνία   Βόλου. Με την λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται απ΄ τα μαθητικά της χρόνια στέλνοντας συνεργασίες στο περιοδικό “Η Διάπλασις των Παίδων».

Το 1991 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην λογοτεχνία για νέους με το μυθιστόρημα ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΝΑΥΤΙΚΑ που βραβεύτηκε από την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών κι έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά.

Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με την λογοτεχνία για εφήβους και παιδιά.  Έχει γράψει μυθιστορήματα , τα οποία έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό,  βιβλία για μικρότερα παιδιά, καθώς και την διπλή σειρά βιβλίων   (για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά) με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία. Το   βιβλίο της σειράς με τίτλο:  ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ τιμήθηκε το 2004 με το  Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά , ενώ το εικονογραφημένο :  Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΑ έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στην Κορέα.      

Σήμερα ζει στον Πειραιά. Εκτός από την συγγραφή βιβλίων  επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες,  συναντά τους νεαρούς  αναγνώστες και συνομιλεί μαζί τους  για το λογοτεχνικό βιβλίο και ειδικά γι αυτό που απευθύνεται στους εφήβους και στα παιδιά. Από το 2008 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη»  στον τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης  συμμετέχει σε εκδηλώσεις που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα και το εξωτερικό (International Book-Fest, Moscow 2007, International Festival of the Sea NAUTILUS CYPRUS 2012, International Marmara Symposum on Children and Youth Literature Kων/πολη 2015 κ.α.)  καθώς και  σε προγράμματα προώθησης της φιλαναγνωσίας στους μεγάλους και στα παιδιά.

Η Ελένη Δικαίου έχει προταθεί για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2016. Περισσότερα  για την συγγραφέα και το έργο της  στο  www.elenidikaiou.gr.

Η Ελένη Δικαίου και οι μικροί της φίλοι στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ0.

Η Ελένη Δικαίου και οι μικροί της φίλοι στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Μιλήστε μας για την ιδιαίτερη πατρίδα σας τη Νέα Ιωνία Βόλου. Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια εκεί;

Μεγάλωσα   με  την Σμύρνη, πατρίδα της μητέρας μου και την  Μικρασία και ως ιδέα πανταχού  παρούσα.  H αγάπη των γονιών μου και η νοσταλγία των ανθρώπων γύρω μου για εκείνη την γη της επαγγελίας που δεν πίστεψαν «χαμένη πατρίδα» ποτέ, σημάδεψαν τα παιδικά μου χρόνια. Ήμουν ένα παιδί που διάβαζε πολύ κι  από μικρό   ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας.

Ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα ώστε να αρχίσετε τη συγγραφή?

Στην Γ΄ Γυμνασίου  τόλμησα να στείλω ένα διηγηματάκι μου στην “Διάπλαση των Παίδων”. Το δημοσίευσαν. Φυσικά έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια από τότε για να σιγουρευτώ πως πράγματι αυτό το οποίο ήταν παιδικό μου όνειρο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Επειδή τα βιβλία σας απευθύνονται σε παιδιά, υπάρχουν κάποιοι κώδικες στη γραφή? Ή υπάρχει κάτι που αποφεύγετε?

Πιστεύω πως η τέχνη δεν αναπτύσσεται με κώδικες και συνταγές. Αν  υπάρχει ένας κώδικας σ’ αυτό που  ρωτάτε είναι η λέξη «ειλικρίνεια».

Έχετε γράψει μια σειρά βιβλίων με θέμα την Ελληνική Μυθολογία. Πείτε μας για την ιδέα που είχατε να φέρετε τις ιστορίες των ηρώων πιο κοντά στο σήμερα? Τα παιδιά εντυπωσιάζονται διαβάζοντάς τα?

Είχα αγαπήσει  πολύ τις ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας από παιδί. Αποφάσισα λοιπόν  αυτές  τις ιστορίες    να τις αφηγηθώ  στα παιδιά με τον δικό τους τρόπο. Σε βιβλία δηλαδή με μικρό αλλά γραμμένο λογοτεχνικά  κείμενο και πολύχρωμες εικόνες για τα μικρότερα παιδιά και σε μυθιστορηματικές αναπλάσεις για τα μεγαλύτερα.  Και ναι , τώρα πια που έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς μπορώ να πω με σιγουριά πως πολλά παιδιά αγάπησαν μέσα απ’ αυτά τα βιβλία τις ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας το ίδιο με μένα.

Έχετε γράψει ένα εξαιρετικό κείμενο «Η σημαία της Φροξυλάνθης» στο συλλογικό βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι» εκδ. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., το οποίο ήταν και το πρώτο που κυκλοφόρησε με θέμα την ενδοσχολική βία. Πόσο, νομίζετε, μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο σε ένα τόσο σοβαρό φαινόμενο όπως το bullying?

Μα αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός ενός βιβλίου που απευθύνεται πρώτα σε παιδιά και μετά σε αναγνώστες κάθε ηλικίας . Μέσα από την ευχαρίστηση της ανάγνωσης, μέσα από  την ταύτιση με τους ήρωες,  το παιδί να  επιλέξει θετικά  πρότυπα, να ορίσει με δική του ευθύνη την στάση την οποία θα κρατήσει  στην ζωή του.

Επισκέπτεστε πολλά σχολεία κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα και ίσως και σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού. Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που σας κάνουν οι μαθητές?

Ναι  επισκέπτομαι σχολεία στην Ελλάδα  όπως επίσης του Απόδημου Ελληνισμού. Όσο για τις ερωτήσεις είναι πολλές. Απ’ το πώς μου έρχονται οι ιδέες να γράψω ένα βιβλίο μέχρι ποιο ήταν τα πιο επιτυχημένο ή  πόσα χρήματα βγάζω απ’ τα βιβλία μου. Νομίζω πως ένα γνώρισμα του αν κατάφερες να «επικοινωνήσεις» με τα παιδιά είναι αυτές οι ερωτήσεις. Και τι μεγάλη ικανοποίηση να μοιάζουν ατέλειωτες!

Τι «παίρνετε» εσείς από τη συνάντησή σας με τα παιδιά?

Το παιδί ταυτίζει το βιβλίο με τον συγγραφέα που γνωρίζει, αν το κερδίσεις,  έχεις κερδίσει μια νίκη για το βιβλίο και η νίκη για το βιβλίο είναι νίκη του πολιτισμού του μέλλοντος.

Από πού αντλείτε τα θέματά σας?

Για να γράψω ένα βιβλίο ξεκινάω πάντα  από κάτι που με έχει συγκινήσει. Κάτι που είδα, κάτι που άκουσα, κάτι που διάβασα. Μετά συνεχίζω με το μυαλό για να στήσω την ιστορία και να ξεκινήσω να την γράφω.

Διαβάζετε τα βιβλία σας στα εγγόνια σας?

Η Λυδία   μπορεί πια να διαβάζει μόνη της, η Ιφιγένεια, πρωτάκι, δυσκολεύεται λίγο, όμως  είναι τόσο γλυκό να την βλέπεις να προσπαθεί. Έτσι κι αλλιώς  και οι δυο έχουν ακούσει την ιστορία πριν ακόμη γραφτεί  και  μου έχουν  πει   την γνώμη τους, η οποία φυσικά και είναι σεβαστή.

 

Εσείς διαβάζετε βιβλία και ποιο είδος σας αρέσει περισσότερο?

Από πολύ μικρή διάβαζα και διαβάζω πάντα πολύ. Άλλωστε αν δεν έχει διαβάσει κανείς πώς  είναι δυνατόν να πιστεύει πως μπορεί να γράψει βιβλία;

Είναι καλό να διαβάζει κανείς έστω και ένα «κακό» βιβλίο ή λίγα και  επιλεγμένα?

Εδώ υπάρχουν δυο απαντήσεις. Η μια αφορά τους ενήλικες και η άλλη τα παιδιά. Όσον αφορά τους ενήλικες, πολλοί θεωρούν ότι το να διαβάζεις ένα κακό βιβλίο είναι χάσιμο χρόνο. Ως προς έναν βαθμό συμφωνώ, αν και εγώ  δεν αφήνω στην άκρη  κανένα βιβλίο αν δεν το ξεφυλλίσω έστω ως το τέλος.

Η απάντησή μου είναι εντελώς διαφορετική όταν μιλάμε για παιδιά.  Τα παιδιά δεν έχουν την εμπειρία να κρίνουν ένα κακό βιβλίο το οποίο μπορεί να τα επηρεάσει με αρνητικά πρότυπα.  Οι γονείς λοιπόν και οι δάσκαλοι θα πρέπει να τα κατευθύνουν προσεκτικά σε  βιβλία τα οποία προηγουμένως έχουν διαβάσει οι ίδιοι .

Σας  ανησυχεί το μέλλον του παιδικού βιβλίου?

Με ανησυχεί το γεγονός ότι το παιδικό βιβλίο έχει ταυτιστεί σε μεγάλο   βαθμό με    γυαλιστερά εξώφυλλα, εντυπωσιακές ζωγραφιές και κείμενο το οποίο θα πρέπει   να μπορεί να συνδυαστεί  με μπλουζάκια, κουκλάκια κλπ. Ο λόγος προφανής. Κατανάλωση, κέρδος. Αυτά τα δυο έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα την μαγεία της ανάγνωσης. Θέλω να ελπίζω πως αυτή η γυαλιστερή σαπουνόφουσκα θα σκάσει κάποια στιγμή.

Θέλετε να στείλετε ένα χαιρετισμό στους αναγνώστες του trigono.info?

Θα‘ θελα να τους πω πως χαίρομαι ειλικρινά που επικοινωνώ μαζί τους. Το να τιμά κανείς τις ρίζες του και να μένει δεμένος μαζί τους είναι ευλογία και δύναμη. Εγώ, παιδί Μικρασιατικής καταγωγής, το  ξέρω καλά. Γιατί Πατρίδα δεν είναι ο τόπος που ζεις, αλλά αυτός που   κρατάς φυλαγμένο   μέσα στην καρδιά σου.

Ευχαριστούμε πολύ τη συγγραφέα Ελένη Δικαίου!

041_K_valley 041_K_princess 041_K_ahero 041_K_wind