Όταν τα ελληνικά βιβλία ταξίδεψαν στη χώρα του μακριού Λευκού Σύννεφου

Όταν τα ελληνικά βιβλία ταξίδεψαν στη χώρα του μακριού Λευκού Σύννεφου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τέλος και του 2ου εργαστηρίου με χαμόγελα ικανοποίησης από τις δασκάλες Ε. Αντωνογιαννάκη, Μ. Κουκλάκη, την εθελόντρια Μάρω, την Β. Ψαράκη και τη Μ. Κρητικού.

Ειρήνη Αντωνογιαννάκη
Δασκάλα του Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Wellington

Σε έναν μοναδικό προορισμό, στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, την «Aotearoa», δηλαδή “Τη γη του μακριού λευκού σύννεφου” στη γλώσσα του ιθαγενούς  πληθυσμού του νησιού, των Maori και τη μυθική χώρα του Άρχοντα των δαχτυλιδιών, βρέθηκαν η Μαίρη Κρητικού και η Βάσω Ψαράκη, μέλη του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Παιδικού Βιβλίου που έλαβε χώρα στο Auckland.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, η κα Μαίρη Κρητικού επικοινώνησε με την Ελληνική Κοινότητα του Wellington και σε συνεργασία με τη διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου, Ειρήνη Αντωνογιαννάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας διοργάνωσαν διήμερα εικαστικά εργαστήρια υπό την καθοδήγηση και την επιμέλεια της ταλαντούχας εικονογράφου και συγγραφέως παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων, κας Βάσως Ψαράκη.

Η τιμή που μας έκαναν ήταν μεγάλη και η χαρά που μας προσέφερε η επίσκεψη της κυρίας Κρητικού και της κυρίας Ψαράκη ήταν μοναδική. Σε ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία υπολογίζεται ότι ζουν περί τις 5000-6000 Έλληνες, ενώ η πλειοψηφία αυτών, περίπου 5000 άτομα Ελληνικής καταγωγής ζουν στο Wellington. Σε αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου, στην άλλη μεριά του κόσμου για την ακρίβεια, το Ελληνικό Κοινοτικό σχολείο του Wellington μετράει περίπου 70 χρόνια δράσης και όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση, ενίσχυση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Άνθρωποι ελληνικής καταγωγής διατηρούν τη γλώσσα μας, τα ήθη και έθιμα μας και με ζήλο παλεύουν και αγωνιούν για τη διατήρηση τους. Οι δυσκολίες τα τελευταία χρόνια είναι πολλές, ωστόσο από το 2014 και μετά υπάρχει μια προσπάθεια ανανέωσης. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ευγενής και άμεση προσφορά βιβλίων από γνωστούς εκδοτικούς οίκους και συγγραφείς της Ελλάδας, μας συγκίνησε και μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία μιας και θα συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ενώ παράλληλα μας δίνει κουράγιο και κίνητρο ώστε να συνεχίζουμε να προσπαθούμε.

Η κα Κρητικού, η οποία είχε καθοριστικό ρόλο στο εγχείρημα και τη συλλογή των βιβλίων, καθώς και η κα Ψαράκη που μας μάγεψε με τις εικαστικές δράσεις της, έφεραν έναν άλλο αέρα στην Κοινότητα μας, ανανεωτικό και ενωτικό μιας και η κα Ψαράκη κατάφερε να ξεσηκώσει ανθρώπους όλων των ηλικιών και να τους κάνει να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να εργαστούν αρμονικά κατά τη διάρκεια των δράσεων. Ήταν υπέροχο να βλέπει κανείς παππούδες, γιαγιάδες, μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά να συμμετέχουν όλοι μαζί και υπό την καθοδήγηση της κας Ψαράκη να ανακαλύπτουν δημιουργικές πτυχές του χαρακτήρα τους! Όλοι διασκέδασαν, έμαθαν , δημιούργησαν και γνώρισαν μια άλλη πλευρά του εαυτού τους!

zilandia_06

Συνομιλία στο skype του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ι. Καλλίνικου και της δασκάλας Ειρήνης Αντωνογιαννάκη με την συγγραφέα Άλκη Ζέη.

Η επιτομή των διήμερων εργαστηρίων ήταν η συνομιλία των ομογενών και των παιδιών, μέσω Skype,  με τη διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη συγγραφέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, Άλκη Ζέη. H κα Άλκη Ζέη πέρα από τα βιβλία που μας προσέφερε, πρόσθεσε και αυτή με τον δικό της τρόπο ένα λιθαράκι προκειμένου να βρεθούν τα βιβλία κοντά μας. Αναγνωρίζοντας την τιμή που μας έκανε και το ρόλο της στην ελληνική λογοτεχνία, καθώς επίσης  προς τιμήν της κας Ψαράκη που μας επισκέφτηκε, η βιβλιοθήκη μας ονομάστηκε «Άλκη Ζέη – Βάσω Ψαράκη» . Με αυτό τον τρόπο οι μελλοντικές γενιές ελληνικής καταγωγής θα αναγνωρίζουν τη συμβολή τους στη δημιουργία της βιβλιοθήκης μας και θα θυμούνται γενικότερα την προσφορά τους στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.

Η επίσκεψη αυτή από την Ελλάδα στη μακρινή και απομονωμένη Νέα Ζηλανδία μας πλημμύρισε χαρά και προσέφερε αξέχαστες, μοναδικές στιγμές!

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στη δημιουργία της βιβλιοθήκης μας και τη διεξαγωγή των σεμιναρίων  και ευχόμαστε ολόψυχα πάντα αντίστοιχες δράσεις να λαμβάνουν χώρα! Εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού τις έχουμε ανάγκη, τις εκτιμάμε βαθύτατα, μας προσφέρουν αμέτρητη χαρά και μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε να προσπαθούμε.

«[..]Να μας έχει ο Θεός γερούς
πάντα ν’ ανταμώνουμε
και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς
κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»

zilandia_08

Η Β. Ψαράκη ζωγραφίζει τον δράκοντα σύμφωνα με τις οδηγίες των παιδιών.

zilandia_05

Τα παιδιά δημιουργούν ενώ ο παππούς συμπαραστέκεται…

zilandia_04

Παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς, γιαγιάδες/παππούδες, και οι Πρόεδροι: της Ελληνικής Κοινότητας, των Κρητών Νέας Ζηλανδίας και του Congress σε μια αναμνηστική φωτογραφία.

zilandia_12

Ο ναός του Ευαγγελισμού της Παναγίας, δίπλα στην Ελληνική Κοινότητα, στην οδό Χανίων, στο Wellington

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γονείς και παιδιά δείχνουν με ιδιαίτερη χαρά τις δημιουργίες τους.

zilandia_11 zilandia_10 zilandia_09 zilandia_07 zilandia_01 zilandia_17 zilandia_16 zilandia_15 zilandia_14 zilandia_13