Έλληνες του Απόδημου Ελληνισμού / Η Ελληνική Κοινότητα στην Πόλη του Μεξικού

Έλληνες του Απόδημου Ελληνισμού / Η Ελληνική Κοινότητα στην Πόλη του Μεξικού

apodimos_00της Μαίρης Κρητικού
Επιμέλεια: Γιάννης Στάμος

Με ιδιαίτερη χαρά συνάντησα στον φιλόξενο χώρο του «Πάρκου» στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα την κυρία Γεωργία Μπουτσιάνη, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στην  Πόλη του Μεξικού. Η πρώτη μας γνωριμία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Μεξικό. Βλέποντας από κοντά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από όλα τα μέλη της Ε.Κ. , τον ενθουσιασμό και τη σταθερά θετική εξέλιξη στο έργο που έχουν αναλάβει, σκέφτηκα ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τους απανταχού έλληνες να μάθουμε από πρώτο χέρι για τη ζωή τους εκεί.

 1. Συγχαρητήρια για την πρόσφατη επανεκλογή σας στην Προεδρεία της Ελληνικής Κοινότητας στην  Πόλη του Μεξικού! Θέλετε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή για το πότε και πώς έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες στο Μεξικό?

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας εκφράσω τον ενθουσιασμό μου όσον αφορά τις πολιτιστικές προτάσεις μας  προκειμένου να προωθήσουμε την Ελλάδα και να αλλάξουμε την άσχημη εικόνα με την οποία έχει ταυτιστεί μετά την οικονομική κρίση. Έχουμε πολλή δουλειά αν προσδοκούμε τη διατήρηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Οι πρώτοι Έλληνες που μετοίκησαν στην Πόλη του Μεξικού έφτασαν περίπου στις αρχές του περασμένου αιώνα, με πλοία που είχαν προορισμό την Αμερική. Κάποιοι έπιασαν δουλειά στα ανθρακωρυχεία, κάποιοι άλλοι άνοιξαν καταστήματα παγωτών και γλυκών. Ήταν πολύ δύσκολες εποχές. Σήμερα έχουμε στην κοινότητά μας Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς. Στόχος μας είναι να μην απολέσουν την ελληνική γλώσσα. Τα έθιμα και τις παραδόσεις.

 1. Πότε δημιουργήθηκε η Ελληνική Κοινότητα;

Το καταστατικό μας αναφέρει 13 Μαρτίου 1956, οπότε φέτος γιορτάζουμε την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της.

 1. Πόσα είναι τα μέλη σας και ποιες οι δραστηριότητες της Ε.Κ.?

apodimos_07Περίπου 300 οικογένειες στην Πόλη του Μεξικού γιατί υπάρχουν και άλλες δύο μικρότερες στο Guadalajara και στο Culiacán. Ο σκοπός της Ε.Κ., είναι να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό, τις παραδόσεις μας και την ελληνική γλώσσα. Έχουμε το σχολείο «Ιθάκη», με 6-8 τμήματα για παιδιά από την Ελλάδα ακόμη και τρίτης γενιάς αλλά και παιδιά από το Μεξικό. Στο σχολείο «Αιγαίο» διδάσκουμε παραδοσιακούς χορούς και στον ομώνυμο σύλλογο που αριθμεί 10 μέλη δίνουμε παραστάσεις σε όλη τη χώρα με ζωντανή μουσική και κεντρικό όργανο το μπουζούκι. Φυσικά οργανώνουμε εκδηλώσεις και για τις εθνικές μας εορτές, εκθέσεις ελλήνων ζωγράφων, γλυπτών, φωτογράφων αλλά και εικαστικά εργαστήρια με τους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς όπως  έγινε με την συγγραφέα/εικονογράφο Βάσω Ψαράκη και εσάς από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.)
Εκτός από τη συνδρομή μας σε Έλληνες με οικονομική δυσχέρεια δεν πρέπει να λησμονήσουμε και την διεξαγωγή συνεδρίων με θεματολογία που άπτεται της μυθολογίας, της μουσικής, της λογοτεχνίας, του τουρισμού, της ζωγραφικής κ.α.

 1. Η νέα γενιά, που υποθέτω προέρχεται από μικτούς γάμους, δείχνει ενδιαφέρον;

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον γιατί οι Έλληνες γονείς στο εξωτερικό αισθάνονται την ανάγκη να μεταδίδουν στα παιδιά τις παραδόσεις μας. Σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνουμε. Τα παιδιά μας είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, ερχόμαστε σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα για να μην χάσουμε τις ρίζες μας και φυσικά μιλούν και γράφουν ελληνικά καθώς παίρνουν μαθήματα στην Ε.Κ.

 1. Ο/Η εκάστοτε σύζυγος συμμετέχει στις δράσεις της Ε.Κ.; Ενδιαφέρονται  για τον πολιτισμό μας;

Πλέον ναι…. είναι ερωτευμένοι με την Ελλάδα. Από τα έθιμα και τη γλώσσα μας μέχρι την ελληνική κουζίνα.

 1. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε?

Προτιμώ να εστιάσω στις προκλήσεις παρά στα προβλήματα. Είναι πιο θετικό και ελκυστικότερο και από τη στιγμή μάλιστα που οι προκλήσεις είναι αρκετές και μεγάλες. Προσδοκούμε  σε περισσότερα μαθήματα στο σχολείο καθώς και σε περισσότερους μαθητές. Ευελπιστούμε να μας στείλουν άμεσα έναν δάσκαλο, όπως συνέβαινε πριν από τέσσερα χρόνια και να αποκτήσουμε αρτιότερη βιβλιοθήκη, κάτι που τα οικονομικά μας αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος οργανισμός και να συνδράμει οικονομικά.

 1. Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στην Ε.Κ.?

Αρκετά θα έλεγα, κι αυτό γιατί ανέκαθεν συνεργαζόμασταν στενά και με τον νυν πρέσβη, κύριο Πέτρο Παναγιωτόπουλο καθώς και με την προκάτοχό του, κυρία Πολυξένη Στεφανίδου. Ας αναφέρω ενδεικτικά την πολιτιστική έκθεση που διοργανώνουμε  κάθε Μάιο εδώ και τέσσερα χρόνια στο Μεξικό που σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Εκεί προάγουμε την Ελλάδα συνολικά, από τον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα της, μέχρι τη βιοτεχνική παραγωγή, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της.

 1. Η ιερά μητρόπολη Μεξικού με τον μητροπολίτη σεβασμιότατο κ. Αθηναγόρα είναι κοντά στην ομογένεια και με ποιο τρόπο;

Είμαστε κυριολεκτικά πολύ κοντά μιας και οι εγκαταστάσεις της Ε. Κ. βρίσκονται δίπλα από τον ιερό ναό της Μητρόπολης. Κυρίως όμως είμαστε πολύ κοντά στις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας. Τις εθνικές εορτές επί παραδείγματι τις τελούμε ανεξάρτητα από την επίσημα μέρα, την πλησιέστερη Κυριακή μετά τη Θεία λειτουργία. Συγκεντρωνόμαστε στο μεγάλο κήπο της κοινότητας περισσότερα από 500 άτομα για να ακούσουμε τον Ελληνικό και τον Μεξικανικό Εθνικό Ύμνο, το μήνυμα του έλληνα πρέσβη που διαβάζεται από τον πρόεδρο της κοινότητας και αφού ο αρχιεπίσκοπος ευλογήσει το φαγητό, αρχίζει το γλέντι. Δεν λείπουν φυσικά και ενδιαφέρουσες προβολές για να θυμόμαστε πάντα το μήνυμα και το περιεχόμενο των εθνικών μας εορτών.

 1. Ποια κοινά στοιχεία έχουν οι δυο λαοί?

Όπως στην Ελλάδα, παρόμοια και στο Μεξικό, ο θεσμός της οικογένειας εμπεριέχει αξίες που περνάνε από γενιά σε γενιά. Παράλληλα με την αγάπη για τα παιδιά τους και το ευ ζην, οι μεξικάνοι είναι έντονα θρησκευόμενοι, πολύ φιλόξενοι και διακρίνονται για το φιλότιμό τους.

 1. Στο ελληνικό σχολείο φοιτούν και πολλοί μεξικάνοι. Γιατί θεωρείτε ότι επιλέγουν τη γλώσσα μας;

Πράγματι έχουμε αρκετούς μεξικάνους μαθητές που στην πλειονότητά τους σπουδάζουν φιλολογία, φιλοσοφία και ιστορία. Νοιώθουν ευχάριστα μαζί μας καθώς φροντίζουμε να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους.

 1. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή  ελληνικά προϊόντα στο Μεξικό?

Φέτα, λάδι, ελιές καλαμών, κρασί, γιαούρτι και  τζατζίκι .

 1. Θέλετε να στείλετε ένα χαιρετισμό μέσα από την εφημερίδα της ομογένειας TRIGONO.info στους έλληνες της Γερμανίας?

Να συνεχίσουμε την αποστολή μας στο εξωτερικό, να είμαστε δεμένοι,  να συνεργαζόμαστε δημιουργικά και να επαγρυπνούμε για τη διατήρηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της γλώσσας μας ώστε να μην χάσουν τα παιδιά μας τις ρίζες τους.  Εύχομαι να συνεχίσετε να εργάζεστε, το ίδιο δημιουργικά και με τις μελλοντικές γενεές των ελλήνων.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε από τις διακοπές σας στην Ελλάδα, γι’ αυτή τη συνέντευξη και εύχομαι καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας!
Είμαστε πάντα κοντά σας.

Για όσους θέλουν να έχουν περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική Κοινότητα στην Πόλη του Μεξικού, η επίσημη ιστοσελίδα τους είναι:

Ελληνική κοινότητα Μεξικού

και τα e-mail τους:

comhelmex@yahoo.com.mx  /  escuela.ithaki@helenica.org

Άρθρα για τις δράσεις τους μπορείτε να διαβάσετε στα:

Ελληνική κοινότητα Μεξικού

The National Herald, May 24, 2014

apodimos_00

Γεωργία Μπουτσιάνη, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Πόλη του Μεξικού

apodimos_12

18 Ιουνίου Τέλος της Σχολικής Χρονιάς παρουσία του Πρέσβη στο Μεξικό κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου.

apodimos_04 apodimos_03

apodimos_02

apodimos_01

Μαίρη Κρητικού με την κ. Γεωργία Μπουτσιάνη, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στην Πόλη του Μεξικού

Από τα εικαστικά εργαστήρια της Βάσως Ψαράκη με μαθητές του Ελληνικού Σχολείου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μάιος 2016 Πολιτιστική και Φιλική Εκδήλωση

apodimos_08

apodimos_06

apodimos_05