Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων

Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων

elta_01Διακεκριμένες ελληνικές προσωπικότητες

της Μαίρης Κρητικού

Έγινε η παρουσίαση των γραμματοσήμων των πέντε διακεκριμένων ομογενών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Και οι πέντε είναι οι φετινές βραβευμένες προσωπικότητες, Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι προβάλλουν την ιδέα της Ελλάδας μέσα από το έργο τους, του Ιδρύματος International Foundation for Greece , IFG Awards. Τα Βραβεία απονέμονται κάθε τρία χρόνια.

Οι Βραβευμένοι για το 2016 είναι:

Κώστα Γαβράς, Γράμματα και Τέχνες
Δρ. Παναγιώτης (Πήτερ) Χ. Διαμαντής: Επιστήμη
Ιωάννης Α. Κατσιματίδης: Επιχειρηματικότητα
Ρίτα Γουίλσον: Θέατρο-Κινηματογράφος
Γεώργιος Στεφανόπουλος: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, η πρόεδρος των ΕΛΤΑ κυρία Φρόσω Σταυράκη μεταξύ άλλων είπε: «Η Ελλάδα ταξιδεύει προς το μέλλον, με ανθρώπους που έγραψαν ιστορία με μόχθο, κι έχουμε το σπάνιο φαινόμενο να είναι μαζί μας οι προσωπικότητες που τιμούμε».

Ενώ η πρόεδρος του IFG κυρία Ασπασία Λεβέντη αναφερόμενη στους βραβευμένους είπε «…ξεχώρισαν με την ανεκτίμητη προσφορά τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών ιδεών, αξιών και πνεύματος σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Απεικονίζουν τους σύγχρονους, δημιουργικούς, μαχητικούς Έλληνες και ταυτόχρονα είναι φιλέλληνες».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν τρεις από τους πέντε βραβευμένους. Ο κος Κώστας Γαβράς, ο κος Πήτερ Διαμαντής και ο κος Τζον Κατσιματίδης, ενώ η κα Ρίτα Γουίλσον και ο κος Τζορτζ Στεφανόπουλος έστειλαν χαιρετισμό μέσω βίντεο.

Στις ομιλίες τους μεταξύ άλλων τόνισαν:

Κώστας Γαβράς: Θεωρώ απαραίτητο, η Ελλάδα να δει την τεράστια παρουσία των Ελλήνων στον κόσμο.

Παναγιώτης (Πήτερ) Χ. Διαμαντής: Ο κόσμος μου βασίζεται στη ρομποτική, τους αστεροειδείς, στην έκρηξη της τεχνολογίας που ζούμε και που σύντομα θα αλλάξει το μέλλον της ανθρωπότητας προς το καλύτερο. Η ιδέα της Ελλάδας, η αγάπη μου γι’ αυτήν, το ελληνικό ήθος, είναι αυτά που μου δίνουν ώθηση στη δουλειά μου και με τροφοδοτούν ώστε να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό.  Χρειάζεται όμως και η Ελλάδα να αποκτήσει όραμα γι’ αυτό που είναι σήμερα και όχι πριν 20.000 χρόνια πριν.

Τζον Κατσιματίδης: το βραβείο και το γραμματόσημο ανήκουν στον πατέρα μου και σε όλους τους κατοίκους του νησιού που γεννήθηκα και έφυγα 6 μηνών, τη Νίσυρο.  Ζω στη Νέα Υόρκη, αλλά αγαπώ την Ελλάδα. Έχω επενδυτικά σχέδια για την πατρίδα μου όμως κι εκείνη πρέπει να λύσει κάποια ζητήματα και να ενθαρρύνει τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και τους νέους επιστήμονες να γυρίσουν στην πατρίδα. 

Ρίτα Γουίλσον: Η μητέρα μου ήταν από την Ήπειρο και έφυγε σε ηλικία 26 ετών, στον πόλεμο. Ο  πατέρας μου από την Ξάνθη. Πάντα τους θυμάμαι να μιλούν για τον τόπο τους. Αγαπώ τον ελληνικό λαό, το θάρρος και την αγάπη του για την πατρίδα. Το διαπιστώνω κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, στην οποία ποτέ δεν νιώθω τουρίστρια, αλλά μέρος του ελληνικού λαού. Μπορεί η Ελλάδα να είναι το λίκνο του πολιτισμού, αλλά είναι και το λίκνο πολλών μικρών και καθημερινών πραγμάτων, που μας εμπνέουν, όπως η αλληλεγγύη. 

Τζωρτζ Στεφανόπουλος: Ευχαριστώ που μοιράζομαι μαζί σας τις ελληνικές μου ρίζες. Πάντα μου άρεσε το επίθετό μου που διαφέρει από όλα τα άλλα στις ΗΠΑ. Ζήτω η Ελλάς!

Τα μηνύματα που έγραψαν στους φακέλους είναι:

Κώστας Γαβράς «Η αγάπη για την Ελλάδα πάει μπροστά».
Παναγιώτης Διαμαντής «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψει η Ελλάδα το μέλλον της είναι να το δημιουργήσει η ίδια».
Ιωάννης Κατσιματίδης «Ελλάς – χώρα της δημοκρατίας, ιατρικής και φιλοσοφίας».
Rita Wilson «Σκέφτομαι πως ο ποιητής του 19ου αιώνα Percy B. Shelley είχε δίκιο όταν είπε «Είμαστε όλοι Έλληνες».
Γεώργιος Στεφανόπουλος «η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει».

Μετά το πέρας της παρουσίασης οι τιμώμενοι περπάτησαν έως το Ταχυδρομείο της Ακρόπολης, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17, για να ταχυδρομήσουν κάρτες με τα προσωπικά τους γραμματόσημα σε όλο τον κόσμο.

Το ίδιο βράδυ παρέλαβαν τα βραβεία τους από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιnternational Foundation for Greece», του Γιώργου και της Ασπασίας Λεβέντη, σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα γραμματόσημα:

ELTA_01

ELTA_02

elta_04

elta_08

elta_01

Οι τιμώμενοι με την Πρόεδρο των ΕΛΤΑ Φ. Σταυράκη, την Πρόεδρο του IFG Α. Λεβέντη και τον κο Γ. Αρχιμανδρίτη δεξιά.

elta_06

Ο Κώστας Γαβράς γράφει την κάρτα με το γραμματόσημό του

elta_05

Ο Παναγιώτης Διαμάντης γράφει την δική του κάρτα

elta_07

Ο Κώστα Γαβράς με τον καλό του φίλο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό