Δύσκολη η όποια πρόβλεψη!

Δύσκολη η όποια πρόβλεψη!

simotas_00του Δημητρίου Π. Σιμωτά
Χρηματιστηριακού

Έρχεται οσονούπω το φθινόπωρο, ξεκίνησαν οι βροχές! Στις αγορές διεθνώς όμως, η «καλοκαιρία» καλά κρατεί. Εδικά, στις αγορές της Αμερικής! Οίκοι αξιολόγησης, επενδυτικοί οίκοι, χρηματιστηριακές, αναλυτές, οικονομολόγοι και λοιποί… «ειδήμονες» των αγορών, από κάθε γωνιά του πλανήτη μας, αναρωτιούνται, έως πότε θα διατηρηθεί αυτή η «καλοκαιρία»!

Ούτε η ψηφοφορία του φίλων μας των Βρετανών, υπέρ του λεγόμενου “Brexit”, δεν στάθηκε αφορμή για μια γενναία «διόρθωση», παρά μια προσωρινή και μικρής κλίμακας τέτοια, στις αγορές. Χαμηλός πληθωρισμός ή/και αποπληθωρισμός, αρνητικά επιτόκια, αδύναμη ανάπτυξη στις προηγμένες χώρες, μικρά εταιρικά κέρδη, θεωρητικά ακριβές αποτιμήσεις μετοχών, τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και οι Δείκτες παγκοσμίως, των προηγμένων χωρών τουλάχιστον, σχεδόν, στα ιστορικά τους υψηλά!

Άλλο ένα παράδειγμα ότι η «παγκόσμια οικονομική σκακιέρα» αλλάζει! Αλλάζει και αλίμονο σε όποιον βρει απροετοίμαστο! (Όπως η Ελλάδα μας!)

simotasΟι αγορές διεθνώς και δη το Αμερικάνικο χρηματιστήριο (Dow Jones, S&P ), συντηρούν τις υψηλές τους αποτιμήσεις, επί το πλείστον, χάρη στις πολύ χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και στα μηδενικά επιτόκια των καταθέσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όπως στην περίπτωση των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, οι αποδόσεις είναι μάλιστα αρνητικές! Δεν έχουν που αλλού να «παρκάρουν» τα χρήματά τους, οι επενδυτές διεθνώς, ώστε να εισπράττουν έστω και μια μικρή απόδοση.

Ποιος είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα, ότι αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί εσαεί; Η απάντηση είναι: Ουδείς! Τα σημάδια «κόπωσης των Χρηματιστηρίων», ειδικά των Ευρωπαϊκών, είναι ηλίου φαεινότερον. Οι αγορές τις Αμερικής, απ’ ό,τι δείχνουν, μπορούν να αντέξουν κι’ άλλο, αλλά και αυτές έχουν μπροστά τους πολλές προκλήσεις, με πρώτη τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη, αφού μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις στις αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες αλλά και από τις Κυβερνήσεις, είναι περισσότερες από ποτέ! Αξιοσημείωτη δε είναι και η άνοδος του χρυσού τον τελευταίο χρόνο, αφού μιλάμε για ένα πολύτιμο μέταλλο, το οποίο, διαχρονικά, λειτουργεί ως «καταφύγιο» για τους επενδυτές, σε περιόδους αναταραχής!

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, αλλά και μεγάλη ψυχραιμία απαιτούν οι αγορές διεθνώς, αφού ενώ όλα συνηγορούν σε μια γενναία «διόρθωση», «άγνωστοι αι βουλαί» των Κεντρικών Τραπεζών!!

About Author