Η ΕΥΧΗ

Η ΕΥΧΗ

nomikos_web

Βιβλία του συγγραφέα

Με μια ευχή θα σε στολίσω. Τις ώρες τούτες των δυσκολιών θέλω να σε συντροφεύει. Μια ευχή μοναχά έχω να σου πω, ίσως γιατί όλα τα άλλα τα θεωρώ περιττά!
Όχι, δεν είναι για πλούτο αρκετό. Βλέπω πως πολλοί από αυτούς που τον έχουν, χάλασαν ζωές ολόκληρες, δικές τους και των άλλων. Θα πρέπει πρώτα να σε δω τη διαχείρισή του να γνωρίζεις, ώστε ούτε ένα στόμα να μη μείνει νηστικό, επειδή θα σου ευχηθώ εσύ να πλουτίζεις.
Όχι, δεν είναι ούτε για την αγάπη για να βρεις. Έχεις εγωισμούς ένα σωρό, προσδοκίες και απαιτήσεις, θεωρείς τον εαυτό σου τόσο σωστό, που χώρο δεν αφήνεις για να αγαπήσεις. Δεν χρειάζεσαι ευχή για την αγάπη. Αν την έννοια της τη διαλογιστείς, θα δεις ότι είναι της καρδιάς σου το μονοπάτι. Χωρίς τη γνώση αυτή αν θες να διαβείς, και να τη βρεις, μάλλον πάλι θα τη χάσεις!
Όχι, ούτε για υγεία θα σου ευχηθώ. Αν και είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Μακάρι όλοι να είναι υγιείς, αλλά της ζωής την αλήθεια, είναι δύσκολο πολλές φορές να την κατανοείς. Τουλάχιστον κάνε τούτο αν σε αρρώστια βρεθείς. Άκουσε το κορμί σου, την αλήθεια του μην την αρνηθείς. Πολλά μέσα σε αυτήν την κουβέντα του για τη ζωή σου θα βρεις.
Μια ευχή λοιπόν έχω μόνο να σου δώσω. Η ειρήνη να σε συντροφεύει. Ειρήνη στην ψυχή σου, ειρήνη στη ζωή σου.
Αν βιώνεις την ειρήνη, έχεις όσο πλούτο χρειάζεσαι. Ένας ασκητής, είναι αντικειμενικά ένας πολύ φτωχός άνθρωπος, αλλά εκείνος δεν το βλέπει έτσι, επειδή αρκείτε με τον πλούτο της ψυχής του. Στην ειρήνη της ψυχής σου θα βρεις το ζύγιασμα των υλικών επιθυμιών σου.
Αν έχεις ειρήνη στο σπίτι σου, τότε κατέχεις την αγάπη. Η συντροφικότητά σου θα απλωθεί και πέρα από τους τοίχους του σπιτιού σου και θα αγκαλιάσει όσους συναναστρέφεσαι. Η ειρήνη στη ζωή σου δείχνει ότι βρίσκεσαι με ανθρώπους και καταστάσεις που αγαπάς και θες.
Αν η ειρήνη σε συντροφεύει, αν είσαι υγιής, την ακτινοβολείς. Αν δεν είσαι, και η ειρήνη ακόμα σε συντροφεύει, πάει να πει ότι έχεις κάνει τις επιλογές σου, και παρόλο το θέμα υγείας, πάλι ακτινοβολείς! Έχεις καταλάβει ότι όλο το νόημα της ζωής, είναι στην επιλογή της στάσης που θα έχεις απέναντι σε μια κατάσταση!

Δημήτρης Νομικός συγγραφέας

About Author