Φθινόπωρο και ψυχολογία.

Φθινόπωρο και ψυχολογία.

athinaΤης Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή απρόβλεπτη και κυκλοθυμική. Δεν ξέρεις τι καιρό να περιμένεις κάθε μέρα. Το φθινόπωρο πρέπει να αποχωριστεί το καλοκαίρι  και να υποδεχτεί τον χειμώνα δύο εποχές εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Για αυτό λοιπόν και όλη αυτή η κυκλοθυμική διάθεση. Πρέπει στην ζωή ο άνθρωπος να συνειδητοποιήσει πως για να αποχωριστεί την μία εποχή και να περάσει στην άλλη θα υπάρχουν αλλαγές, έτσι βιώνουν αυτή την αλλαγή στην καθημερινότητα όπως το ότι μπαίνουν σε πιο έντονους ρυθμούς στη δουλεία τους και στη ζωή τους.

Το τέλος του καλοκαιριού και η έναρξη του φθινοπώρου για πολλούς σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή, ωστόσο σε κάποιους άλλους προκαλεί μελαγχολία. Η ξεγνοιασιά για πολλούς σε κάποια ειδυλλιακή παραλία ο λαμπερός και ζεστός ήλιος δίνουν την σειρά τους σε μια άλλη εικόνα, πεσμένων φύλλων, ενός καιρού μουντού, και η διάθεση αλλάζει. Το φθινόπωρο δεν σημαίνει πως η ζωή θα γίνει μουντή και κουραστική. Αν είστε ένας ευρηματικός άνθρωπος έχετε την ικανότητα για ποιοτική ζωή όλο τον  χρόνο, απολαμβάνοντας την εργασία αλλά και τις διακοπές, τον ήλιο αλλά και την βροχή. Αρκεί να θέλετε να περάσετε καλά είτε μόνοι είτε με όποιον έχετε επιλέξει να είναι διπλά σας.

Οι γονείς ξεκινούν μια καινούργια καθημερινότητα πηγαίνοντας τα παιδία σχολείο, ξένες γλώσσες και σε κάποιες άλλες δραστηριότητες. Όλο αυτό μπορεί να είναι κουραστικό αλλά μην το βλέπετε σαν καταναγκαστικά έργα αλλά ως απαραίτητα εφόδια μια ποιοτικής ζωής των παιδιών σας στο μέλλον. Μην σκέφτεστε συνεχώς πως έχετε πολλά να κάνετε,  αλλά διαχειριστείτε τον χρόνο σας. Το σημαντικότερο σε κάθε εποχή είναι αφού γνωρίζεται πραγματικά τον εαυτό σας και γνωρίζεται τις πραγματικές σας ανάγκες βρίσκοντας τον χρόνο που χρειάζεστε για εσάς και τις ανάγκες που απαιτεί από εσάς η καθημερινότητα. Δείτε τα θετικά και όχι μόνο τα αρνητικά κάθε εποχής. Βρείτε τρόπους να μην σας καταβάλει το άγχος και η κούραση. Τότε δεν θα χρειάζεται ο ήλιος να σας φτιάξει την διάθεση πολύ άπλα γιατί η καλή ψυχολογία θα υπάρχει μέσα σας.

About Author