ΑΔΕΛΦΟΙ: ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΔΡΟΜΟ.

ΑΔΕΛΦΟΙ: ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΔΡΟΜΟ.

Του Πολυεύκτου Παν. Γεωργακάκη
Πρωτοπρεσβυτέρου Του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Καθηγητής Ιερέας Της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Αγαπητοί μου, όταν οι τρείς μάγοι έφθασαν στα Ιεροσόλυμα, έγινε ταραχή μεγάλη. Η πληροφορία που ήθελαν οι σοφοί της ανατολής από τους κατοίκους „που έστιν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων“, ετάραξε τον βασιλέα Ηρώδη και όλο το λαό της πόλεως. Ο Ηρώδης εταράχθει μήπως „ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων“ ή του πάρει τη βασιλεία. Ο λαός εταράχθη μήπως η οργή του τυράννου ξεσπάσει πάνω του. Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία. Ο αιμοβόρος βασιλεύς συγκαλεί επειγόντως συνέλευση των αρχιερέων και γραμματέων.

Από τη συνέλευση ζητεί υπεύθυνη απάντηση στο ερώτημα: „Εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας.“ Στη συνέχεια ο ηγεμόνας καλεί κρυφά τους μάγους και τους παραγγέλει: „Πάτε στη Βηθλεέμ να βρήτε το Παιδί και σαν το βρήτε στείλτε μήνυμα να έρθω και εγώ να Το προσκυνήσω. “Αυτό όμως ήταν δόλος. Ήταν απάτη. Οι μάγοι, με οδηγό το υπερφυσικό αστέρι, φθάνουν στη Βηθλεέμ, βρίσκουν „το Παιδίον μετά Μαρίας της Μητρός αυτού“, το προσκυνούν ευλαβικά, του προσφέρουν τα πολύτιμα δώρα τους και ύστερα γεμάτοι χαρά, παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα τους. Δεν ακολουθούν όμως τον ίδιο δρόμο. Ο Θεός τους δείχνει άλλο δρόμο για την επιστροφή τους. „Δι’ άλλης οδού ανεχώρησαν εις την χώραν αυτών“. Και δια του τρόπου αυτού ούτε τον Ηρώδη βλέπουν, αλλά ούτε και μήνυμα του στέλνουν. „Δι’ άλλης οδού ανεχώρησαν“.

Άλλο δρόμο πήραν στον ερχομό τους προς την Βηθλεέμ. Και άλλο δρόμο παίρνουν τώρα που φεύγουν από την Βηθλεέμ. Η αλλαγή αυτού του δρόμου περικλείει και ένα μυστικό, πνευματικό νόημα, που αποτελεί για όλους μας σωτήριο δίδαγμα. Η λέξη δρόμος σημαίνει και τον τρόπον της ζωής. Έτσι έχουμε τον καλόν δρόμον και τον κακόν. Τον δρόμο της αμαρτίας και το δρόμο της αρετής.

Στον πρώτο δρόμο της αμαρτίας υπάρχει ο ΗΡΩΔΗΣ, σύμβολον κακίας και μοχθηρίας.
Στο δεύτερο δρόμο της αρετής υπάρχει ο ΙΗΣΟΥΣ. Υπάρχει η παρουσία του Θεού.
Η γνωριμία μας με τον Χριστόν μας αλλάζει πάντοτε τον δρόμον της ζωής μας.
Άλλοι είμαστε πρώτα και άλλοι γινόμαστε ύστερα. Ποιος γνώρισε το Χριστό και δεν άφησε τον κακό δρόμο που πρώτα ακολουθούσε;

Θυμάστε τον Ζακχαίο; Τι ήταν προτού γνωρίσει το Χριστό; Ήταν ένας μεγάλος κλέφτης. Έκλεβε όλο τον κόσμο. Από την ώρα όμως που γνώρισε το Χριστό στην Ιεριχώ, άλλαξε δρόμο ζωής. Άφησε το δρόμο της κλεψιάς και πήρε το δρόμο της τιμής και της δικαιοσύνης. Έγινε άλλος άνθρωπος. Έγινε άνθρωπος του Θεού.

Τι ήταν η Σαμαρείτισσα γυναίκα; Όλη της τη ζωή ακολουθούσε το δρόμο της ακολασίας και της ατιμίας. Μα σαν γνώρισε το Χριστό εκεί στο πηγάδι του Ιακώβ, άλλαξε δρόμο. Άλλαξε ζωή. Άλλαξε πορεία. Από κοράκι έγινε περιστέρι.

Αδελφοί μου, όλοι πρέπει να αλλάξουμε δρόμο. Να αλλάξουμε πορεία. Πρέπει να κάνουμε τον πνευματικό μας απολογισμόν με τη λήξη του παλαιού χρόνου και την ανατολή του νέου. Οι τελευταίες ώρες της χρονιάς, που τελειώνει, πρέπει να είναι ώρες πνευματικού απολογισμού πάνω στα καθήκοντά μας προς το Θεό, προς τον πλησίον και προς τον εαυτόν μας.

Καμία απώλεια δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο η απώλεια του χρόνου.
Η σπατάλη του πλούτου επανορθώνεται. Της υγείας σπάνια. Του χρόνου όμως ουδέποτε.

Η πίστωση χρόνου που μας δίνει ο Θεός είναι μια εξαίρετη ευλογία, αλλά και ευθύνη. Ευθύνη, ως προς την αξιοποίησή του. Που θα διαθέσουμε τα κονδύλια αυτής της πιστώσεως; Το κράτος κάθε χρόνο συντάσσει ένα προϋπολογισμό και έναν απολογισμό των έργων. Σε κάθε τομέα διαθέτει τα ανάλογα κονδύλια. Γιατί να μην κάνουμε και ημείς το ίδιο; Γιατί να μην συντάξουμε και ημείς τον δικό μας προϋπολογισμό; Ο Απ. Παύλος βροντοφωνεί: „Καταρτίζεσθε“ και σε όλους μας συνιστά: „Τον καιρόν εξαγοραζόμενοι. “ Τόποι για να γίνουμε αυτό το χρόνο καλύτεροι υπάρχουν. Αρκεί να αλλάξουμε πορεία. Αρκεί να αλλάξουμε δρόμο σαν τους μάγους. Υπάρχουν ψυχές που ζουν ακόμη στην άγνοια. Που δεν γνωρίζουν την χριστιανική αλήθεια. Που αγνοούν τον Σωτήρα Χριστόν. Άλλες ψυχές έχουν μία στοιχειώδη γνώση. Άλλες ψυχές, μολονότι γνωρίζουν αρκετά τη χριστιανική αλήθεια, όμως αμελούν για τον πνευματικόν τους καταρτισμόν. Αμελούν για τη σωτηρία τους. Η γνωριμία μας με τον Χριστόν θα αλλάξει και το δικό μας δρόμο. Και η δική μας αλλαγή πορείας, θα βοηθήσει, ώστε πολλοί από τους πεπλανημένους αδελφούς μας να μην ξαναγυρίσουν πίσω από τον ίδιον δρόμον που ακολουθούσαν μέχρι σήμερον. Το δρόμο της καταστροφής. Το ευχόμεθα.