Το μαγευτικό και επιβλητικό Πήλιο

pilio

Το μαγευτικό και επιβλητικό Πήλιο

Εγκαινιάζοντας από αυτό το τεύχος την στήλη του Οδοιπορικού, θα ξεκινήσουμε με το μαγευτικό και επιβλητικό Πήλιο. Ανήκει στον νομό Μαγνησίας και βρίσκεται μία ανάσα από την πρωτεύουσά της, τον Βόλο ανάμεσα σε Παγασητικό κόλπο και Αιγαίο πέλαγος. Ιδανικό για κάθε εποχή συνδυάζει άριστα βουνό και θάλασσα. Όπου και αν κοιτάξει κανείς παρατηρεί ότι κυριαρχεί η φύση χωρίς να του λείπει η μοναδική αρχιτεκτονική. Το Πήλιο ενταγμένο στο δίκτυο προστατευομένων περιοχών δίνει την εγγύηση ότι όλα τα έργα γίνονται με προδιαγραφές σεβόμενες το φυσικό περιβάλλον. Η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική στα παραδοσιακά αρχοντικά ,στα δρομάκια και τις γέφυρες παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Μυθικό βουνό των Κενταύρων και μέρος που έζησαν ήρωες της ιστορίας αλλά και σπουδαίες μορφές των τεχνών και των γραμμάτων. Από εδώ ξεκίνησε  η θρυλική Αργώ με τον Ιάσονα και τους αργοναύτες αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας και κοντά στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσαν Αχιλλέας και Ηρακλής.

Η περιοχή του Πηλίου είναι ευρέως γνωστή σε πεζοπόρους και ορειβάτες με τα δύο ορειβατικά καταφύγια, στις Αγριόλευκες και στον Άγιο Γεώργιο Ζαγοράς. Επίσης για τους λάτρεις του σκι υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο πολύ κοντά στα Χάνια.

Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος το Λαογραφικό μουσείο Μακρινίτσας, την Βιβλιοθήκη Μηλέων, τον Αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου, το σχολείο του Ρήγα στην Ζαγορά και το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό μουσείο Βόλου.

Δεν παραλείπουμε βέβαια να αναφερθούμε στα ιστορικά χωριά του Πηλίου. Υπάρχει αρκετά καλό οδικό δίκτυο και μπορείτε άνετα να επισκεφτείτε όλα τα χωριά. Οι τουριστικές υποδομές είναι πολύ καλές, τα χωριά μοναδικά σε ομορφιά, οι παραλίες μαγευτικές και μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων προσφέρονται στην φύση για όλους τους επισκέπτες.

Ξεκινάμε από την Μακρινίτσα, το λεγόμενο μπαλκόνι του Πηλίου. Τον τίτλο αυτό έδωσε σύμφωνα με την ιστορία ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του το 1934. Η μαγευτική θέα από την πλατεία και η μικρή απόσταση από τον Βόλο έχουν κάνει την Μακρινίτσα έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Επισκεφτείτε την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου, την μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές και το καφενείο Θεόφιλος όπου θα δείτε την μεγάλη τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ με τίτλο ‘μάχη στην Κρύα Βρύση’.

Επόμενη στάση στις Μηλιές που αποτελούν ένα από τα γραφικότερα χωριά του βουνού των Κενταύρων. Έχει πολύ μεγάλη ιστορία με την Σχολή των Μηλέων να αποτελεί το κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Επισκεφτείτε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, την Βιβλιοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο καθώς και το Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο. Από την πλατεία του χωριού ξεκινούν τα παλιά καλντερίμια που οδηγούν στις γειτονιές των Μηλέων. Ένα από αυτά τα καλντερίμια μετατρέπεται σε μονοπάτι και φτάνει μέχρι την Τσαγκαράδα, ενώ ένα άλλο καταλήγει στο χωριό Καλά Νερά.

Συνεχίζουμε με την Πορταριά την λεγόμενη Πύλη για το Πήλιο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την διάσημη πλατεία ‘ Μελίνα Μερκούρη’, μία από τις πιο πολυσύχναστες και ομορφότερες πλατείες του Πηλίου. Αξίζει τον κόπο να περπατήσει κανείς κατά μήκος της πλατείας, για να απολαύσει τις μυρωδιές από τα πλατάνια, τα ξύλα από τα τζάκια των σπιτιών και φυσικά τις υπέροχες μυρωδιές από τις τριγύρω ταβέρνες που συνοδεύουν το φαγητό με τοπικό τσίπουρο και κρασί. Η δεύτερη μεγάλη πλατεία της Πορταριάς είναι αυτή των Αγίων Ταξιαρχών και λίγο πιο πάνω από την πλατεία ο καταρράκτης Κάραβος που επίσης αξίζει να δείτε.

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην κάνουμε λόγο για την γνωστή σε όλους Τσαγκαράδα, η οποία βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλευρές του βουνού και σε υψόμετρο 500 μέτρων. Από το ύψος αυτό η θέα προς το Αιγαίο πέλαγος είναι υπέροχη. Η Τσαγκαράδα αποτελείται από τέσσερις συνοικίες:  των Αγίων Ταξιαρχών, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Στεφάνου και της Αγίας Κυριακής. Οι παραλίες της Νταμούχαρη, Μυλοπόταμος και Φακίστρα προσφέρουν στον κάθε επισκέπτη μοναδικές συγκινήσεις. Τα μονοπάτια της προσφέρονται για περπάτημα και εξερεύνηση. Επισκεφτείτε το πέτρινο γεφύρι χτισμένο το 1787 , την πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον τεράστιο πλάτανο, την πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών και την εκκλησία Αγία Μαρίνα στο χωριό Κισσός με το επίχρυσο τέμπλο.

Κλείνουμε το αφιέρωμά μας στο Πήλιο και τα αξιοθέατά του με την φημισμένη Ζαγορά, ένα από τα ιστορικότερα χωριά του Πηλίου και χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Είναι χωρισμένη σε τέσσερις συνοικίες: τον Άγιο Γεώργιο, την Αγία Κυριακή, την Σωτήρα και την Περαχώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Ελληνομουσείο στο οποίο σπούδασαν ο Ρήγας Φεραίος και ο Άνθιμος Γαζής. Κυριότερη πηγή πλούτου για τους κατοίκους της Ζαγοράς πέρα από τον τουρισμό είναι τα μήλα, τα περίφημα ζαγοριανά μήλα. Ο αγροτικός συνεταιρισμός Ζαγοράς ιδρυθείς το 1916 διοχετεύει μεγάλο ποσοστό της παραγωγής του  εκτός της εγχώριας αγοράς και στην ξένη αγορά κάνοντας τα ελληνικά προϊόντα προσφιλή και στο εξωτερικό.

Μην ξεχάσετε τέλος το πασίγνωστο τρενάκι, τον Μουτζούρη, ο οποίος θα σας προσφέρει μια μαγευτική διαδρομή ανάμεσα στα γραφικά χωριουδάκια. Ό,τι κι αν επιλέξετε στο Πήλιο είτε βουνό, είτε θάλασσα ένα είναι σίγουρο..

Η επιθυμία να το επισκεφτείτε σύντομα και πάλι…

Categories: Έκδοση 43

About Author