Δάκρυ η οδός για τον παράδεισο

Δάκρυ η οδός για τον  παράδεισο.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info

Το κλάμα είναι αναπόσπαστο τμήμα της ανθρώπινης φύσης. Αν και τα δάκρυα έχουν μια αμφίθυμη θέση στην ζωή μας ανάλογα με τις αντιλήψεις που μας έχουν περάσει οι δικοί μας άνθρωποι.

Κάποιοι από εμάς φοβούνται να αφήσουν τα δάκρυα που τους κατακλύζουν να κυλίσουν φοβούμενοι πως θα γίνουν αντιπαθητικοί και θα φανούν αδύναμοι στα μάτια των άλλων. Τα κοινωνικά στερεότυπα ότι οι άντρες δεν κλαίνε κάνουν πολλούς άντρες να νιώθουν πολύ άσχημα και μειονεκτικά αν εκφράσουν τα αληθινά τους συναισθήματα με δάκρυα στα μάτια.

Είναι πολύ δύσκολο όμως ο άνθρωπος να μην κλάψει όταν βρίσκεται μπροστά στην μοναξιά, την απελπισία, την ντροπή, την προδοσία και σε κάθε άλλη δύσκολη στιγμή της ζωή του. Τα δάκρυα συνδέονται με τον ψυχικό μας κόσμο όταν οι αναμνήσεις, ο πόνος ή με  κάτι δυσάρεστο που βιώνουμε. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα στο οποίο δεν μπορούμε να ασκήσουμε κανένα έλεγχο ενεργοποιεί την λειτουργία των δακρύων.

Υπάρχουν και άνθρωποι που όλα αυτά τα στερεότυπα αλλά και η ανατροφή που πήραν από τους γονείς τους δεν τους επιτρέπουν να αφήσουν τον εαυτό τους να κλάψει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βιώνουν έντονα συναισθήματα προσπαθώντας να μην τα εξωτερικεύσουν κάνοντας κακό στον εαυτό τους, στην ψυχική αλλά και σωματική τους υγεία. Τα δάκρυα έχουν πικρή γεύση όπως και η ψυχολογία μας εκείνη την στιγμή. Τα δάκρυα βγαίνουν από την ψυχή μας σαν να θέλουν να την καθαρίσουν από την πίκρα που έχει.

Οι νεώτερες έρευνες σχετικά με το κλάμα σε αντίθεση με τις παλαιότερες επιβεβαιώνουν ότι ο άνθρωπος μέσα από αυτό το ξέσπασμα ισορροπεί ψυχικά και σωματικά. Ο άνθρωπος που κλαίει όταν πραγματικά υποφέρει και δεν σκέφτεται πως οι άλλοι θα τον χαρακτηρίσουν είναι πολύ δυνατός και όχι αδύναμος. Τα δάκρυα είναι λυτρωτικά αρκεί να μην περάσουμε στο άλλο άκρο. Για όποιο λόγο και αν αφήσατε τα δάκρυα σας να κυλίσουν και όχι να μείνουν εγκλωβισμένα στην ψυχή σας μην ξεχνάτε αμέσως μετά να συγκεντρώνεστε πιο ανακουφισμένοι και πιο θετικοί στην ζωή ακόμη και σε μικρά καθημερινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να χαμογελάτε.

Το δάκρυ είναι  η οδός προς τον παράδεισο, τον παράδεισο της ψυχής μας και της αγάπης μας για  την ζωή.

About Author