Θλιβεροί «αποχαιρετισμοί» στον χώρο της Τέχνης

Θλιβεροί  «αποχαιρετισμοί» στον χώρο της Τέχνης

 Γιάννης Κουνέλλης

Στις 16/2 πέθανε ο διεθνούς φήμης ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης.

Γεννήθηκε στην Καστέλλα στις 23 Μαρτίου 1936, χρονιά που ανέλαβε την εξουσία ο Μεταξάς. Τα ταραγμένα χρόνια που ζει η χώρα τον ακολουθούν μέχρι και την εφηβεία του. Ο εμφύλιος είχε ξεσπάσει με όλες τις δραματικές εξελίξεις και είχε ανοίξει μεγάλες πληγές στην ψυχή του νεαρού Γιάννη Κουνέλλη. Στα είκοσί του χρόνια αποφασίζει να πάει στη Ρώμη και να αναζητήσει εκεί αυτά που δεν βρήκε ή του στέρησαν από την χώρα του, είχε ήδη απορριφθεί από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, ενώ αργότερα ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ.

Οι κριτικοί τέχνης τον θεωρούσαν έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λεγόμενης «arte povera», που παρουσιάστηκε με αυτό το όνομα για πρώτη φορά από τον Ιταλό τεχνοκριτικό Τζερμάνο Τσελάντ.

Ο Κουνέλλης έχει ασκήσει τεράστια επιρροή στη ελληνική και την ευρωπαϊκή ζωγραφική και το όνομά του είναι πλέον ανάμεσα σε αυτά των σημαντικότερων εκπροσώπων των σύγχρονων ρευμάτων στην τέχνη της ζωγραφικής.

Το 2005 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη και διανοητή με τη διάκριση του επίτιμου διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σπουδαίο εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του μοντερνισμού.

Στην Ελλάδα, η πιο πρόσφατη έκθεσή του ήταν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2012.

Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, στις 11:30, στην εκκλησία «Σάντα Μαρία Ντελ Πόπολο», ευρύτερα γνωστή ως «Chiesa degli Artisti», (Εκκλησία των Καλλιτεχνών), στην πλατεία του λαού της Ρώμης.

Η σορός του Έλληνα ζωγράφου εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα, στο μέγαρο του δήμου της Ρώμης.

«Είναι μία ημέρα θλίψης. Έφυγε ένας μεγάλος δάσκαλος, θετός Ιταλός, ο οποίος με το έργο του επηρέασε καθοριστικά τη σύγχρονη τέχνη», έγραψε στο Twtter o Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Δημήτρης Μυταράς

Την ίδια ημέρα, 16/2 ένας άλλος μεγάλος εικαστικός «φεύγει» από τη ζωή.Ο Δημήτρης Μυταράς, σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και δάσκαλος.
Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958), έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε σπουδές στη σκηνογραφία στην «Ecole Superieure des Arts Decoratifs» καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη «Metiers d’Art» στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τα έργα του παρουσιάστηκαν σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ το 2015 πραγματοποιήθηκε τιμητική έκθεση για την πορεία της δουλειάς του στο Μουσείο Μπενάκη.

Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Την ίδια χρονιά, ο Δήμος Χαλκιδέων του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Μυταράς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την όρασή του και αυτό οδήγησε στην διαγραφή του από την Ακαδημία Αθηνών.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 20/2 στις 12 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο, δημοσία δαπάνη.

Μπότης Θαλασσινός

Στις 6/2 πέθανε στο Ηράκλειο, στο οποίο είχε επιστρέψει τα τελευταία χρόνια ο γνωστός και διεθνούς φήμης ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός.

Η κηδεία του έγινε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στη γενέτειρά του Τύλισο Μαλεβιζίου, αφού πριν είχε εκτεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο Μπότης Θαλασσινός μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Σε ηλικία 10 ετών βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας για το πορτραίτο του Κολοκοτρώνη, που ζωγράφισε στο σχολείο. Η διάκριση του αυτή στάθηκε η αφορμή να ασχοληθεί από τα εφηβικά του χρόνια με την αγιογραφία, την αγγειοπλαστική, τη ζωγραφική αλλά και άλλες τέχνες.

Ξεκίνησε ως αγιογράφος από πολύ μικρός, κοντά σε δύο σπουδαίους δασκάλους στην Κρήτη.  Το 1956 έφυγε και σπούδασε στη Βραζιλία, στο San Paolo, πεντέμισι χρόνια, στη σχολή καλών τεχνών Associacao Paulista De Belas Artes. Εκεί, θαυμάζοντας τις ωραίες θαλάσσιες ζωγραφιές του, τον ονόμασαν «Ο κουρσάρος της παλέτας».

Μετά πήγε στις ΗΠΑ, όπου έμεινε και ζωγράφιζε για 42 χρόνια. Είχε την μεγάλη εκτίμηση διάσημων προσωπικοτήτων, όπως της Jacquelyn Kennedy τότε και μετέπειτα Τζάκι Ωνάση, του φίλου του Salvador Dali, του υποψήφιου των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ Μάικ Δουκάκη και άλλων.

Στη συλλογή του βρίσκονται 135 διεθνή βραβεία και διπλώματα εκτίμησης και αξιολόγησής της καριέρας του.

Πολλά έργα του παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη και την Αμερική καθώς και σε περίπου 40 εκθέσεις στην Ελλάδα.

Ο Μπότης Θαλασσινός, είχε  δημιουργήσει στο πατρικό του σπίτι, ένα επιβλητικό τριώροφο κτίριο,  το Μουσείο του, όπου φιλοξενούσε τους πίνακές του.  Ο δήμος Μαλεβιζίου τιμώντας τον σπουδαίο καλλιτέχνη δημιούργησε μια πινακοθήκη προς τιμή του στην Τύλισο ενώ ο ίδιος ο ζωγράφος είχε δωρίσει τα έργα του προκειμένου να εκτίθενται μόνιμα.

Categories: Κοινωνικά