ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ/ ΕΣΣΗΣ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ/ ΕΣΣΗΣ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ.

γράφει ο Κώστας Ιατρίδης, συνταξιούχος δάσκαλος

ο Δήμαρχος Φρανκφούρτης Peter Feldmann

60 JAHRE GRIECHISCHE GEMEINDE FRANKFURT/ HESSEN, 60-jähriges Jubiläum-Feier,  im Kaisersaal, Rathaus RÖMER Frankfurt am Main .

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ των 60 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας Φρανκφούρτης-Έσσης. Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2016 στο Δημαρχείο Φρανκφούρτης, Rathaus Römer  Kaisersaal,  στην αίθουσα των Αυτοκρατόρων, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Φρανκφούρτης  Peter Feldmann. Η μεγάλη αίθουσα ήταν πλήρης με προσκεκλημένους Έλληνες και Γερμανούς. Μια θαυμάσια ευκαιρία να  τιμηθούν  όσοι εργάστηκαν και πέτυχαν πάρα πολλά.  Ευκαιρία να συναντηθούν πολλοί, γνώριμοι από παλιά.

Να μιλήσουν, να συγκινηθούν, να σκεφτούν, να χαρούν, να ακούσουν και στις δύο γλώσσες πολλά σημαντικά. Η εκδήλωση άρχισε με τη μουσική μελωδία στο πιάνο «Χάρτινο το φεγγαράκι» του Μάνου Χατζηδάκη με την Δέσποινα Αποστόλου. Ο δήμαρχος Φρανκφούρτης Peter Feldmann καλωσόρισε τους παρόντες. Μίλησε για την άφιξη των πρώτων Ελλήνων στη Φρανκφούρτη.

Τόνισε ότι έφεραν μαζί τους, μαζί με το σώμα τους, τις παραδόσεις τους, τις γνώσεις τους και τη διάθεση να εργαστούν και να προοδεύσουν. Έφεραν τα έθιμά τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους. Αναφέρθηκε και στους πολίτες των 151 εθνικοτήτων που ζουν ειρηνικά σε αυτή την ωραία πόλη της Έσσης, τη Φρανκφούρτη. Τόνισε την επιλογή των Ελλήνων να ακολουθούν την ειρηνική, συνεργατική προσαρμογή και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Μίλησε και για την διγλωσσία, Bilinqualität , τη χρησιμοποίηση και της δικής τους γλώσσας μαζί με τη γλώσσα της χώρας που επέλεξαν, τη γερμανική.

Ακολούθησε η πολυγλωσσία και η ειρηνική ένταξη στην εδώ κοινωνία.

Η ζωή συνεχιζόταν και συνεχίζεται ειρηνικά χωρίς διακρίσεις. «Χαιρόμαστε, τόνισε, που εσείς οι Έλληνες, συνεχίζετε σε αυτή τη δεύτερη πατρίδας σας, να ζείτε ειρηνικά και δημιουργικά» . …  Χαιρετισμό απήυθυνε και η Ελληνίδα Γενική Πρόξενος στη Φρανκφούρτη, κυρία Μαρία Ζήση.

Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιακόπουλος

Ο Έλληνας Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιακόπουλος χαιρέτησε τους παρεβρισκόμενους και ανάμεσα στα άλλα τόνισε τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων Μεταναστών που είναι η ΑΓΑΠΗ στην ΠΑΤΡΙΔΑ, η χρησιμοποίηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ και η ΠΙΣΤΗ που χαρακτηρίζει τους Έλληνες εκτός Ελλάδος. Κατέληξε με την ευχή ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Ο Berthold Böhm Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού  Συλλόγου Vorsitzender der Deutsch-Griechischen Gesellschaft  Frankfurt  στην  πολύ περιεκτική ομιλία του, αναφέρθηκε στην πορεία των Ελήνων της Φρανκφούρτης.

Ήταν Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,αρχαίων ελληνικών σε ένα γερμανικό Γυμνάσιο της Φρανκφούρτης.

Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά  στους Έλληνες της Λειψίας. Είχαν έρθει στη Φρανκφούρτη, φέροντας μαζί τους γνώσεις και δραστηριότητες.  Άρχισαν να ασχολούνται με τις δερμάτινες βιοτεχνίες και άλλες ιδιωτικές δραστηριότητες, όπως εστιατόρια κτλ. Τονίστηκε η σημασία της ίδρυσης του Ελληνικού Νηπιαγωγείου Φρανκφούρτης, για την ειρηνική ένταξη των Ελλήνων στη νέα τους πατρίδα, για την πρώτη Ελληνοορθόδοξη Εκκλησία Άγιος Γεώργιος η οποία οικοδομήθηκε στο Πάρκο Grüneburg Park Frankfurt, για την ειρηνική πολιτική δραστηριότητα των Ελλήνων της περιοχής.

Σημαντικός ήταν ο ρόλος του  Συλλόγου Γουνοποιών και Γουνεμπόρων Φραμκφούρτης και ιδιαίτερα του πρωτεργάτη, μέλους  της Κοινότητας Δημητρίου Εμμανουηλίδη, καθώς και του Kulturzentrum Adalbertraße 23.

O Νικόλαος Αθανασιάδης,Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Φρανκφούρτης Έσσης τόνισε τη μεγάλη σημασία της Ίδρυσης του παραπάνω Συλλόγου.

Χρησιμοποίησε πολύ επαινετικά λόγια για τον πολύ θετικό ρόλο του Δημητρίου Εμμανουηλίδη. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του παραπάνω Συλλόγου στην Adalbertstraße 23, στη Φρανκφούρτη και στο ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Ιδρύθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γουνοποιών και Γουνεμπόρων Φρανκφούρτης. ΄Εγινε αναφορά και στο Πρώτο Ελληνικό Νηπιαγωγείο στη Φρανκφούρτη, το οποίο συνεχίζει το σημαντικό έργο του, μια λαμπρή πορεία 44 χρόνων, πάντα στην υπηρεσία του παιδιού.

Ένας εορτασμός ιωβηλαίων έχει πάντα περισσότερους λόγους. Δεν πρόκειται για μια απλή γιορτή. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα για ικανοποίηση και υπερηφάνεια κοιτώντας τις επιδόσεις του παρελθόντος. Μπορεί επίσης ακόμη να αποτελεί κίνητρο για επέκταση αυτών των επιδόσεων και στην ανάπτυξη τους στο μέλλον.

Η Ελληνική Κοινότητα Φρανκφούρτης, επίσημα αναγνωρισμένος σύλλογος,  έχει προσφέρει πολλά στα περασμένα 60 χρόνια. Έχει επίσης τόσους πολλούς στόχους για το μέλλον, που υπάρχει λόγος να μιλήσει κανείς δημόσια γι΄αυτά.

Συμπερασματικά, το 60ο ιωβηλαίο προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να ευχαριστήσει κανείς όλους αυτούς τους πολυάριθμους ανθρώπους που χωρίς τίτλους και αξιώματα έθεσαν στην υπηρεσία της Κοινότητας,  τον χρόνο, την ενέργεια και ακόμα τα χρήματά τους. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν την εγγύηση πως θα γιορτάσουμε περισσότερα ιωβηλαία στο μέλλον!