Braingain αλλά πρώτα “Logic-gain”

Braingain αλλά πρώτα “Logic-gain”

Θα έχετε διαβάσει αρκετά άρθρα κάποιων οι οποίοι νοιάζονται και καλώς κατά μία άποψη για τον επαναπατρισμό των ανθρώπων που έψαξαν την τύχη τους στην αλλοδαπή, κυρίως του εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού. Θα συμφωνήσω απολύτως ότι για την ανάπτυξη της εθνικής παραγωγής οι άνθρωποι αυτοί είναι απολύτως απαραίτητοι. Όμως αναλογιστούμε τις δομές της κοινωνίας έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στην ιστορική διαδρομή φοβάμαι πώς τα άτομα αυτά δεν θα έχουν πεδίο δράσης και αν έρθουν θα απολέσουμε και την πιθανότητα της απ’ έξω βοήθειας που υπήρξε πολύ σημαντική ιστορικά για το κράτος αυτό και τη δόμηση του.

Όσοι από τους συμπολίτες μας αποφάσισαν να φύγουν από τη χώρα αυτό συντελέστηκε γιατί εκεί όπου πήγανε υφίσταται η αξιοκρατία, η εκτίμηση από την κοινωνία για το έργο που προσφέρουν και για αυτό ανταμείβονται και ανάλογα. Έτσι σκέφτονται όσες κοινωνίες έχουν αναπτυχθεί αρχικά δια μέσω της παραγωγής ιδεών που βασίζονται στην λογική και το μέτρο. Εδώ αν και με εξαιρέσεις, ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης κάποιες φορές από ανθρώπους που ανελιχθήκαν με έναν κατά τρόπο τινά “σουλτανικού” τύπου επιχειρείν ενώ θα βλέπουν και τους φόρους που πληρώνουν να σπαταλούνται σε ένα μέρος της γραφειοκρατίας που στήθηκε ακριβώς για να παράγει αναξιοκρατία, μία αναξιοκρατία που γίνεται αντιληπτή από ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος που όταν αντιλήφθηκε ότι κάποια πολιτική δύναμη πήγαινε να διορθώσει και να εξορθολογήσει, και με όχι βίαιο τρόπο, την κατάσταση , στρεφόταν αμέσως αλλού που σαφώς η όποια οικονομική του ευημερία γινόταν με πιο εύκολο και αντικοινωνικό τρόπο.

Αν και είναι λυπηρό ως ένα βαθμό εντούτοις η Ε.Ε, το ευρώ και τα μνημόνια μας κάνανε να σκεφτούμε ότι τελικά οι ανέντιμοι και οι μετριότατοι άνθρωποι δεν μπορούν να βουλώσουν τρύπες στα πορτοφόλια. Φαντάζεται κανείς χρεωκοπημένη την Ελλάδα αύριο και κάποιοι να κάνουν πάρτι με τα δανεικά που προοριζόταν για τον εξ’ ευρωπαϊσμό της Ελλάδος; Μήπως νομίζετε απο την άλλη ότι όλα βαίνουν θετικά ή ότι είμαστε εν δυνάμει ζάμπλουτοι; Φυσικά και όχι!

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι οι επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα λόγω και του υψηλότερου εργατικού κόστους. Δεν είναι όμως αυτός ο κυριότερος λόγος κυρίως για επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου. Θα πρέπει ως πολίτες να βρούμε τις αιτίες για τις οποίες τέτοιες επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου φεύγουν ή δεν θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Η ιστορία διδάσκει ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελούσε και αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και κρατών και από την άλλη οι υποδομές της βρίσκονται ακόμη σε πολύ κακή κατάσταση είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να προβληματίσει όλους μας. Σε αυτό το σημείο δεν φαίνεται καμία πίεση από την κοινωνία όπως δεν φαίνεται καμία πίεση προς τις οικονομικές ελίτ της Ευρώπης να επενδύσουν στην Ελλάδα επειδή η Ελλάδα των μνημονίων έχει περιχαρακωθεί στην διατήρηση μίας κατάστασης που έχει τις ρίζες της από τους πρώτους σχιζοφρενείς εμφυλίους. Δεν χρειαζόμαστε φανταστικά αφηγήματα αλλά μία γνώση της ιστορίας με αρνητική κριτική της. Βαδίζουμε ακόμη στραβά διότι δεν έχουμε αντιληφθεί ή δεν μας κάνουν ξεκάθαρο ότι χωρίς εξαγωγές θα βυθιζόμαστε συνεχώς στην ύφεση.

Δεν ξεχνώ σημαίνει και ότι κάνω αυτά που πρέπει για να μην επαναληφθούν τα ίδια. Θα πρέπει να σκεφτείτε μόνο ότι η δυνατότητα να μοιράζεστε απόψεις και φωτογραφίες μέσω του διαδικτύου δεν έγινε απο ανθρώπους οι οποίοι ως προτεραιότητα βάζανε την επιστήμη. Για όσους δεν έχουν αντιληφθεί την τρέχουσα κατάσταση ή ότι μας σέρνει η ιστορία, θα πρέπει να αλλάξουν στάση, να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και να ασκούν κριτική, να επιλέγουν τους ανθρώπους που έχουν το θεωρητικό υπόβαθρο και δείχνουν εκτός απο τον εαυτό τους ότι νοιάζονται για όλους. Επίσης η ατιμωρησία είναι μεγάλη πληγή. Η Ελλάδα μοιάζει σαν αυτό το παροπλισμένο καράβι το οποίο για να ξανά ταξιδεύσει στα πέρατα της Γής, όπως ο Ελληνισμός κάποτε, ασφαλώς θέλει ανθρώπους εξειδικευμένους, εργατικούς, υπομονετικούς και όχι ομάδες συμφερόντων άσχετες με την πραγματικότητα και το αντικείμενο εργασίας.

Braingain αλλά πώς απορεί κανείς και για ποιο λόγο αν δεν αλλάξουμε στάση ζωής;

Λίγο κάτω απο 120000 γεννήσεις το 2009 λίγο πάνω 70000 το 2016. Χιλιάδες νέοι επιστήμονες φεύγουν για μια καλύτερη τύχη και η ελπίδα έρχεται ντυμένη ανατολίτισσα και καλά γαντζωμένη στην σύγχρονή ιστορία της Ελλάδος.

Στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες πρώτα από όλους ότι θέλουν κάποιους να τους υποκινούν και όχι να τους χειραγωγούν. Η τεχνολογία καλπάζει, η επιστήμη αναπτύσσεται και όμως εμείς εδώ σε αυτή τη χώρα, μία καταπληκτική χοάνη λαών και πολιτισμών όλων των μεσογειακών λαών κάποτε, σερνόμαστε απο τη νεότερη ιστορία μας.

Γιατί όμως να σέρνονται μαζί με αυτή την κατάσταση και οι νέοι οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν και όχι μόνο να τους προσφέρουν; Δεν είναι απολύτως άδικο να στερούμε αυτήν την πανανθρώπινη αξία της συνεισφοράς από κάθε άνθρωπο και κυρίως από τους νέους ανθρώπους; Ας σκεφτούμε λοιπόν πως θα πρέπει να υποδεχθούμε ξανά αυτούς τους ανθρώπους στην πατρίδα τους και πώς η ελπίδα έρχεται αλλά όχι ντυμένη με λαϊκισμούς.

Η επιστήμη πάνω απ’ όλα! Τέλος οι ιδεοληψίες! Ναι στην αρνητική κριτική όταν πρέπει!

About Author