Άνοιξη και ψυχολογία.

Άνοιξη και ψυχολογία.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info

Άνοιξη η εποχή των λουλουδιών και των χρωμάτων. Η άνοιξη είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν όταν βρέχει κάνει κρύο ο ουρανός είναι μουντός και η ψυχολογία πιο πεσμένη, αφού οι ορμόνες του θυρεοειδούς εμφανίζουν ευαισθησία στις αλλαγές του καιρού και στην περιορισμένη έκθεση στον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Την άνοιξη η ψυχολογία μεταβάλλεται θετικά τα συναισθήματα που δημιουργεί ο ερχομός της άνοιξης είναι αισιοδοξία, ρομαντική και ερωτική διάθεση, κ.α. Οι άνθρωποι  δεν νιώθουν το έντονο κρύο, αρχίζουν και φορούν πιο ελαφριά ρούχα που τείνουν να αναδείξουν το σώμα τους περισσότερο από τον χειμώνα. Ο ήλιος αυξάνει την σεροτονίνη στον οργανισμό μας την ορμόνη της ευτυχίας και η διάθεση βελτιώνεται.

Η άνοιξη σύμφωνα με τις εποχές του χρόνου ξεκινάει την Μάρτιο και τελειώνει τον Μάιο. Αστρονομικά όμως η άνοιξη ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο βόρειο ημισφαίριο στο οποίο ανήκει η Ευρώπη και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο 21 Ιουνίου.
Η άνοιξη είναι συνδεδεμένη με τον ερχομό των χελιδονιών και την προσπάθεια τους να φτιάξουν τις φωλιές τους και να φέρουν στον κόσμο με φροντίδα τα μικρά τους. Εικόνες και τιτιβίσματα που δίνουν ελπίδα, κουράγιο και δύναμη στους ανθρώπους.
Η άνοιξη μας προετοιμάζει σιγά σιγά για τον ερχομό του καλοκαιριού, έτσι και στην ζωή χρειαζόμαστε ένα χρονικό διάστημα να προσαρμοστούμε και να ισορροπήσουμε σε κάθε τι καινούργιο που έρχεται. Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο ο καθένας μας ανάλογα με τον χαραχτήρα του και την προσωπικότητα του  για να μπούμε σε μια αλλαγή αρκεί να θέλουμε να ζήσουμε αυτή την αλλαγή.

Την άνοιξη καλό θα ήταν όλοι μας να την έχουμε μέσα μας ακόμα και αν είναι βαρύς χειμώνας. Να μας πλημυρίζει με αρώματα και χρώματα και να μας γεμίζει ελπίδα. Να νιώθουμε ελεύθεροι όπως οι πεταλούδες, όπως τα λουλούδια που ανθίζουν όπως η φύση που ξαναγεννιέται. Ζήστε και εσείς με μια ρομαντική διάθεση νιώστε τις μυρωδιές των λουλουδιών να σας πλημυρίζουν. Όσα προβλήματα και αν έχετε κοιτάξτε την ομορφιά της φύσης και προσπαθήστε να νιώσετε δυνατοί και ανανεωμένοι όπως η άνοιξη που καταφέρνει πάντα να είναι νέα, όμορφη και δημιουργική.

 

About Author