Έλληνες και Βαυαροί εόρτασαν από κοινού την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στο Μόναχο

Έλληνες και Βαυαροί εόρτασαν από κοινού
την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στο Μόναχο

Στις 23 Μαρτίου 2017 το Γενικό Προξενείο Μονάχου εόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στο Μουσείο Συλλογής Αρχαιοτήτων του Μονάχου.

Με πρόσκληση της γενικής προξένου κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου παρέστησαν αρκετές εκατοντάδες έλληνες και βαυαροί προσκεκλημένοι και απήλαυσαν ένα εξαίρετο πολιτιστικό πρόγραμμα και ελληνικές λειχουδιές.

Το εορταστικό πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμό της κ. Προξένου, χαιρετισμό του οικοδεσπότη και διευθυντή του μουσείου κ. Κνάους και ομιλία της Υπουργού για θέματα Ευρώπης της Βαυαρικής Κυβέρνησης κ. Μπεάτε Μερκ.

Οι ομιλητές τόνισαν τους ιδιαίτερους δεσμούς Ελλάδας και Βαυαρίας μέσω της ιστορίας, της τέχνης και των πολιτικών πραγμάτων. Παραθέτω μερικά επιγραμματικά σημεία από τις ομιλίες τους.

Η κ. γενική πρόξενος αναφέρθηκε στην Ελληνική Επανάσταση, στη στήριξή της από ευρωπαικούς λαούς και τους έλληνες της διασποράς, στις ελληνοβαυαρικές σχέσεις από την εποχή του Όθωνα, τη συνεργασία των δύο λαών και κρατών σε θέματα παιδείας, επιστήμης και τέχνης στη σημερική οικονομική κρίση στην Ελλάδα, στις προπτικές συνεργασίας και επενδύσεων στη χώρα μας και στη συμβολή των Ελλήνων της Βαυαρίας στις ευρωπαικές αξίες. Η βασιλική πλατεία του Μονάχου, με τα προπύλαια, τα μουσεία και την ελληνική τους αρχιτεκτονική, αποτελεί τον ιδανικό χώρο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821.

Ο κ. Κνάους αναφέρθηκε στην επανάσταση του 1821 και στα Προπύλαια του Μονάχου, που εξιστορούν με διάφορες παραστάσεις την ελληνική επανάσταση, στον φιλελληνισμό των ευρωπαίων και ιδιαίτερα των βαυαρών, στον μεγάλο φιλέλληνα Βασιλέα Λουδοβίκο της Βαυαρίας, στη συλλογή ελληνικών αγαλμάτων και βαζών στα δύο μουσεία και στην αλλαγή του γράμματος γιώτα (ι) με το ελληνικό γράμμα ύψιλον (υ) στη γραφή και προφορά του ονόματος της Βαυαρίας (το Baiern μετετράπη σε Bayern). Αναφέρθηκε επίσης στη βασιλεία του Όθωνα και στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τριακονταετούς διοικήσεώς του. Ο κ. Κνάους δήλωσε τό ότι ως φιλέλληνας προσπαθεί καθημερινά να μεταλαμπαδεύσει στη σύγχρονη κοινωνία το πνευματικό και πολιτιστικό έργο της αρχαίας Ελλάδας. Η περαιτέρω αλληλοκατανόηση βαυαρών και ελλήνων σήμερα αποτελεί γνώμονα για το να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που συνέβησαν παρά τις καλές προθέσεις των βασιλέων Λουδοβίκου της Βαυαρίας και Όθωνα της Ελλάδος.

Η βαυαρή Υπουργός κ. Μπεάτε Μερκ άρχισε την ομιλία της με τα τελευταία λόγια του βασιλέα Όθωνα που είπε πριν πεθάνει „Ελλάδα, Ελλάδα μου, αγαπητή μου Ελλάδα“, αναφέρθηκε στην Ελληνική Επανάσταση 1821, στην οικονομική βοήθεια του βαυαρού βασιλέα Λουδοβίκου προς το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, στα Προπύλαια και στα μουσεία της βασιλικής πλατείας Μονάχου που έχουν ως πρότυπο την Ακρόπολη των Αθηνών, στην ελληνική τέχνη που σφραγίζει μέχρι σήμερα το πρόσωπο της βαυαρικής πρωτεύουσας, στον πολιτισμό της Βαυαρίας που καρποφορεί με βάση τα ιδανικά της „Πόλης“ και της ελληνικής φιλοσοφίας και στη μεταγραφή του ονόματος της Βαυαρίας με το ελληνικό γράμμα Ύψιλον, με βάση διάταγμα του βασιλέα Λουδοβίκου, στις 20.10.1825.

Αναφέρθηκε επίσης στο θλιβερό γεγονός ότι αυτή η βασιλική πλατεία Μονάχου μετατράπηκε από τους ναζιστές, από πλατεία του ευρωπαικού κλασικισμού, σε πλατεία χιτλερικών εκδηλώσεων, στα παθήματα των Ελλήνων από τη γερμανική κατοχή, και ιδιαίτερα στο ολοκαύτωμα των εβραίων της Θεσσαλονίκης, όπως αυτό εκφράστηκε με τη πρόσφατη συναυλία στο Μόναχο της Κρατικής Ορχήστρας της Θεσσαλονίκης. Τόνισε ιδιαίτερα τις τωρινές σχέσεις Ελλάδος και Γερμανίας που διέρχονται διάφορα στάδια κριτικών σχέσεων και πρότρυνε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις των για το καλό της Ευρώπης. Επήνεσε την Ελλάδα για τις ανύστακτες προσπάθειες αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών και υπογράμισε το γεγονός ὀτι καμμιά χώρα δεν μπορεί μόνη της να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων, αλλά πρέπει όλοι μαζί να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η σύμπτωση με την οποία η υπογραφή, στις 25 Μαρτίου 1957 της εμπορικής συμφωνίας  κρατών της Ευρώπης συμπίπτει με την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στέλνει σήμερα το μήνυμα ότι „Βαυαρία και Ευρώπη κτίζουν πάνω στη ελληνική κληρονομιά. Αυτή η κληρονομιά είναι επιταγή για όλους μας“. Η μεγάλη αξία του κριτικού διαλόγου μεταξύ φίλων εκφράζεται με το ρητό του φιλόσοφου Σωκράτη „Μίλα για να σε δω“.   Η βιωματική φιλία εκφράζεται με (επι)κοινωνία, ειλικρινή διάλογο και κοινό εορτασμό.

Την πανηγυρική επετειακή εκδήλωση πλαισίωσαν οι μαθητικές χορωδίες του δημοτικού σχολείου Μονάχου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και του γυμνασίου Νυρεμβέργης.

Η θαυμάσια παρουσίαση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Γερμανίας, η μουσική παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών και η μουσική εκτέλεση έργων του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζηδάκη, καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους προσκεκλημένους. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο δημοτικό σχολείο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και στο γυμνάσιο Νυρεμβέργης.

Την όλη εκδήλωση περάτωσε το Λύκειο Ελληνίδων με 5 θαυμάσιους ελληνικούς χορούς και εξαίσιες παραδοσιακές στολές από διάφορα διαμερίσματα της Ελλάδας.

Την παρουσίαση του προγάμματος έκανε, με ιδιάζοντα γοητευτικό λόγο, η πεπειραμένη δημοσιογράφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κ. Φανή Αθέρα.

Στη δεξίωση που επακολούθησε οι καλεσμένοι απήλαυσαν τα ελληνικά εδέσματα και ποτά που διέθεσε ο γαστρονόμος κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής.

Μεταξύ των πολυαρίθμων προσκεκλημένων ήταν η πρώην υπουργός και τωρινή διευθύντρια του ιδρύματος „Χανς-Σάιντελ“, κ. Ούρσουλα Μένλε, η διεθύντρια της Πολιτικής Ακαδημίας Βαυαρίας κ. Ούρσουλα Μίνχ, ο υποδιευθυντής της Αστυνομίας, εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, της Βαυαρικής Βουλής, του διπλωματικού σώματος και πολλοί βαυαροί φιλέλληνες. Από πλευράς παροικίας παρέστησαν οι ιερείς Μονάχου, Αρχιμανδρίτες Πέτρος Κλιτς και Γεώργιος Σιώμος, οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης και Γεώργιος Βλέτσης, ο Πρεσβύτερος- Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Σταύρος Κωσταντινίδης, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Βασιλική Τριάρχη-Χέρμαν, ο πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης, πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων Μονάχου, Νυρεμβέργης και Χάαρ, έλληνες επιχειρηματίες, ιατροί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, και άλλα μέλη της παροικίας μας στη Βαυαρία.

Η επίσημη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25η Μαρτίου 1821 τα τελεστεί το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, στον ιερό Ναό του Σωτήρος Μονάχου (την ιστορική Σαλβάτορκιρχε) παρουσία της γενικής προξένου κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου και εκπροσώπων της παροικίας μας.

Στη φωτογραφία (πρώτη σειρα από δεξιά). Σταύρος Κωσταντινίδης, καθηγήτρια Δρ. Ursula Münch, ο κ. Harald Mosler με τη σύζυγό του, η γενική πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η Υπουργός κ. Dr. Beate Merk, ο διευθυντής της Γλυπτοθήκης  Dr. Florian Knauß και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

(Φωτογραφία από την κ. Ιωάννα Παναγιώτου-Μάμαλη και το περιοδικό ΔΡΑΧΜΗ)

Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.