Αρχαίοι φιλόσοφοι και το νερό που πίνουμε

Αρχαίοι φιλόσοφοι και το νερό που πίνουμε

Καθ. Παν. Δρ. Γ. Μπένος

auf Deutsch

 Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν περίπου δύο λίτρα υγρά την ημέρα, κυρίως σε νερό για να παραμένει υγιείς. Πάνω στο θέμα αυτό έχουν γίνει πολλές έρευνες και έχουν γραφτεί πολλά άρθρα. Σε γεροντική ηλικία ελαττώνεται το αίσθημα της δίψας και έτσι το σώμα διψά για νερό αλλά παίρνει πολύ λίγο. Αυτό διαπιστώνεται αν δημιουργήσουμε ρυτίδες στο χέρι με ελαφρό τσίμπημα και αυτές παραμένουν ένα χρονικό διάστημα, ενώ αν υπάρχει αρκετό υγρό στο σώμα εξαφανίζονται γρήγορα. Το πρόσωπο αυτό πρέπει να πίνει περισσότερο νερό. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι που με όλα ασχολούνταν και ήθελαν να μάθουν την αιτία όλων των φαινομένων, κατανόησαν την σπουδαιότητα που έχει το να πίνουμε αρκετό νερό.

Ο Πυθαγόρας ο φιλόσοφος από τη Σάμο, γνωστός σε όλους τους γυμνασιόπαιδες για το θεώριμα στο ορθογώνιο τρίγωνο ότι το τετράγωνο των δύο καθέτων είναι ίσο με το τετράγωνο της υποτεμνούσης, δεν ήταν μόνο μαθηματικός και φιλόσοφος αλλά και ιδρυτής μονοθεϊστικής θρησκείας τον 6 π.χ. αιώνα, πολύ πριν από τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη, και ονόμαζε τον ένα και μοναδικό θεό «υπέρτατο Ον» τους άλλους θεούς έβλεπε σαν ανθρωποποίηση ή μάλλον θεοποίηση φυσικών φαινομένων. Ο Πυθαγόρας εγκατέλειψε την πατρίδα του μη ανεχόμενος την τυραννία του Πολυκράτη (γνωστού στους γερμανούς μαθητές από το ποίημα του Σίλλερ «Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη»). Περιόδεψε πολλές χώρες και εγκαταστάθηκε τελικά στον Κρότωνα της Ιταλίας, που ήταν τότε ελληνική πόλη, όπου και ίδρυσε φιλοσοφική σχολή. Εκεί διακήρυξε και τη θεολογική του ιδεολογία που ομοίαζε με τη χριστιανική, ηθική ζωή, αλληλοβοήθεια των μελών, κατάργηση της δουλείας, ισότητα όλων των ανθρώπων (ανδρών και γυναικών, πρώην σκλάβων και ελευθέρων), νηστείες, διαιτητικούς κανόνες, κτλ. και ερευνούσε τις εξηγήσεις για τα φυσικά φαινόμενα με μαθηματικά. Φοιτητής της σχολής του και της θρησκείας του μπορούσε να γίνει κάθε πολίτης άνδρας, γυναίκα Έλληνας ή ξένος, σκλάβοι δεν υπήρχαν στην πόλη, μετά από μία συζήτηση μαζί του για να μάθει τους λόγους που τον προέτρεψαν. Όλους δεν τους δεχόταν. Μετά από μια περίοδο δοκιμασίας γίνονταν δεκτοί στο εσωτερικό κύκλο και τέλος στον ανώτατο κύκλο και ζούσαν σαν καλόγεροι και καλόγριες μπορούσαν όμως να παραμείνουν παντρεμένοι και οι ελεύθεροι να παντρευτούν. Στο ανώτατο στάδιο ονομάζονταν φιλόσοφοι (17 γυναίκες ονομάστηκαν φιλόσοφοι). Πρώτος μάλιστα χρησιμοποίησε αυτό τον όρο. Η θρησκεία του διαδόθηκε σε πολλές ελληνικές πόλεις της Ιταλίας, αλλά προκάλεσε και μίσος πολλών και ιδιαίτερα των ισχυρών που κατεδίωξαν τους Πυθαγορείους, που είχαν πολλούς μάρτυρες. Μόνο στον Κρότωνα όταν κατέλαβαν την αρχή οι εχθροί του Πυθαγόρα μετά από κίνημα, εκτελέστηκαν πάνω από 400 Πυθαγόρειοι.

Ο Πυθαγόρας ζητούσε από τους φοιτητές του, επιπλέον να πίνουν ελάχιστο κρασί και κυρίως νερό αρκετό, γιατί όπως έλεγε είναι το καλλίτερο ποτό για να διατηρείται η πνευματική και σωματική υγεία. Ο Πυθαγόρας ασφαλώς θα είχε κάνει τις παρατηρήσεις του πάνω στα επακόλουθα της χρόνιας έλλειψης υγρών για το σώμα.

Και άλλη μία φιλοσοφική σχολή ζητούσε από τους φοιτητές να πίνουν αρκετά νερό. Αυτοί ήταν οι Κυνικοί του Διογένη που αυτός το εισήγαγε . Δεν είχε όμως ούτε πολλούς οπαδούς, ούτε και θρησκεία ίδρυσε.