Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  8 Μαρτίου.

Η συγκεκριμένη μέρα ορίστηκε από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών το 1977. Ενώ για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1909. Ο στόχος της ημέρας αυτής είναι για να μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες αγωνίστηκαν για να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες στην εργασία, στις σχέσεις, στην ζωή.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία καθιερώθηκε σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες στην Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την γαλλίδα συγγραφέα  Σιμόν ντε Μποβουάρ και σύμβολο του φεμινισμού γυναίκα δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι.

Ο φεμινισμός βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την γυναίκα να αποκτήσει ίσες ευκαιρίες στην ζωή και στην εργασία, γιατί μέχρι τότε οι κοινωνικές προκαταλήψεις την θεωρούσαν υποδεέστερη από τον άντρα. Αν και αυτό δεν είναι απόλυτα εφικτό να συμβεί πρακτικά ούτε και στην εποχή μας. Οι γυναίκες δίνουν μάχη καθημερινά για να καταφέρουν πράγματα που τα στερεότυπα και η κοινωνία τους έχει επιβάλει.

Οι γυναίκες αναλαμβάνουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους ταυτόχρονα και προσπαθούν να τα καταφέρουν. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει σαν αποτέλεσμα να πιέζονται πολύ και πέρα από την σωματική κούραση η ψυχολογία τους να έχει διακυμάνσεις. Τα μικρά κορίτσια μεγαλώνουν με τα στερεότυπα ότι πρέπει να είναι σωστές στην ζωή και στην μελλοντική τους οικογένεια. Η γυναίκα όμως πέρα από όλα αυτά έχει ανάγκη να την αγαπούν και ιδιαίτερα να την σέβονται. Σημαντικό πρότυπο για τα κορίτσια είναι τρόπος που ο πατέρας, σύντροφος σέβεται την μητέρα τους αλλά και πόσο η μητέρα τους σέβεται τον εαυτό της.

Κάθε γυναίκα το καλύτερο δώρο που έχει να προσφέρει στον εαυτό της είναι να τον σέβεται και να αποδεχτεί αυτό που είναι με τα καλά στοιχεία και τα στοιχεία προς βελτίωση και να διεκδικεί τα δικά της θέλω.

Να είναι αληθινή στην καθημερινότητα της, να μην φοβάται να βρει την δύναμη που έχει μέσα της και να την αξιοποιήσει σε όλους τους τομείς της ζωή της. Έτσι θα μπορεί να ζει έντονα την καθημερινότητα της και να γιορτάζει κάθε φορά που πετυχαίνει ένα στόχο της μικρό ή μεγάλο.

Η γυναίκα μοιάζει με λουλούδι που φυτρώνει σε αγρούς και δεν έχει μάθει να ζει μέσα σε κλουβί ακόμη και αν αυτό είναι χρυσό.

About Author