Φεβρουάριος… ο μήνας του Ελληνισμού για τη Νέα Ζηλανδία!

Φεβρουάριος… ο μήνας του Ελληνισμού για τη Νέα Ζηλανδία!

της Ειρήνης Αντωνογιαννάκη

 Κάθε χρόνο τα τελευταία 40 χρόνια, το Ουέλλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας αποχαιρετά το Φεβρουάριο, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού με ένα Ελληνικό Φεστιβάλ!

Το Greek Food Festival, το ελληνικό Paniyiri, ξεκίνησε ως ένα μικρό γεγονός το 1977 και έκτοτε έχει καθιερωθεί και φιλοξενεί χιλιάδες κόσμο, μικρούς και μεγάλους,  που όλοι μαζί ενώνονται και γιορτάζουν τον ελληνικό πολιτισμό και παράδοση. Χαρακτηριστικά, υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 5000 επισκέπτες, ελληνικής ή μη καταγωγής  απολαμβάνουν τη ζωντανή μουσική, τις χορευτικές παραστάσεις, την ποικιλία ελληνικών παραδοσιακών φαγητών, γλυκών και ποτών και γίνονται μέρος μιας μοναδικής ελληνικής γαστρονομικής και γιορτινής εμπειρίας! Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μέλη της τοπικής πολιτικής κοινωνίας επισκέπτονται και απολαμβάνουν κάθε χρόνο το φεστιβάλ.

Το “Πανηγύρι”,  είναι μια υπαίθρια γιορτή του ελληνικού πνεύματος που λαμβάνει χώρα κάθε Φεβρουάριο στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας και στο χώρο γύρω από την εκκλησία. Μουσικές, γέλια και μυρωδιές κατακλύζουν το χώρο και τα ελληνικά χρώματα κυριαρχούν παντού. Τα νεότερα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας φορούν παραδοσιακές στολές και παρουσιάζουν χορούς από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος. Οι επισκέπτες, πέρα από τις γαστρονομικές απολαύσεις, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και αυτοί τις χορευτικές τους ικανότητες, να μιλήσουν ελληνικά, και να απολαύσουν τις πολιτιστικές δράσεις της ημέρας.

Όπως είναι φυσικό η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου γεγονότος είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, του Συμβουλίου της Ελληνικής  Κοινότητας του Ουέλλιγκτον και μιας ομάδας εθελοντών, μικρών και μεγάλων που ενώνονται και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό! Οι προετοιμασίες ξεκινούν  περίπου ένα μήνα πριν και εντατικοποιούνται τις μέρες πριν το φεστιβάλ. Είναι πολύ όμορφο να βλέπει κανείς τις παλιές γενιές των Ελλήνων να αναμειγνύονται με τις νέες και όλοι μαζί να προετοιμάζουν τη γιορτή του ελληνισμού. Είναι ακόμα εντυπωσιακό γυναίκες μεγάλες σε ηλικία να βοηθούν αγόγγυστα και με ζήλο, να ετοιμάζουν νόστιμα εδέσματα και να μεταφέρουν παράλληλα τις γνώσεις και την εμπειρία τους στις νεότερες γενιές.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ κάθε χρόνο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, αναζωογονεί το ντόπιο ελληνικό στοιχείο και καλεί τους πάντες να γιορτάσουν το ελληνικό πνεύμα! Είναι το μεγαλύτερο  ελληνικό γεγονός που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη χώρα του μακριού λευκού σύννεφου, την «Aotearoa», στη γλώσσα του ιθαγενούς  πληθυσμού του νησιού, των Maori και ευχόμαστε να συνεχίσει να μεγαλώνει, να κερδίζει κόσμο και να ζεσταίνει τις καρδιές των Ελλήνων που ζουν εκεί!

For more photos you can visit : https://www.facebook.com/GREEKCOMMUNITY.WN/