Δημιουργικές συναντήσεις στο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Εμίλια Ρομάνια

Δημιουργικές συναντήσεις στο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Εμίλια Ρομάνια

 Σε μια από τις πιο πλούσιες και όμορφες περιφέρειες της Ιταλίας, την Εμίλια-Ρομάνια, επέλεξαν για τόπο κατοικίας τους και μιας δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή τους οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν σ΄ αυτήν αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τον Οκτώβριο του 1981 έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί  το Καταστατικό της Κοινότητας και να διεξαχθούν εκλογές ώστε να εκλεγούν οι εκπρόσωποι της Κοινότητας σε ένα 15μελές Συμβούλιο. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνομάθειας. Μαθήματα Ελληνικής γλώσσα παραδίδονται καθημερινά σε διαφορετικά τμήματα από τις τρεις εκπαιδευτικούς της Κοινότητας.

Το Σάββατο, όμως,  της 4ης Μαρτίου δεν έγινε το καθιερωμένο μάθημα στο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Εμίλια Ρομάνια με έδρα την Μπολόνια. Η εικονογράφος/συγγραφέας Βάσω Ψαράκη και η Μαίρη Κρητικού, για χρόνια υπεύθυνη των παιδικών εκδόσεων της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., η οποία οργανώνει και τις δράσεις σε σχολεία του απόδημου ελληνισμού, είχαν προσκληθεί από την Κοινότητα μετά από πρόταση της Υπεύθυνης για τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Κοινότητας  κας Ντόρας Δαμίγου. Πραγματοποιήθηκαν δυο εικαστικά εργαστήρια, στα οποία πήραν μέρος μαθητές και μαθήτριες, οι δασκάλες τους, οι γονείς τους, οι γιαγιάδες και οι παππούδες τους αλλά και ιταλοί και ιταλίδες που διδάσκονται τα ελληνικά.

Ο χώρος, στον οποίο στεγάζεται η κοινότητα, στην περιοχή Villanova di Castenaso λίγο έξω από το κέντρο της Μπολόνια,  είναι ένα διώροφο κεραμιδί κτίριο.  Στον επάνω όροφο βρίσκονται η αίθουσα που γίνονται τα μαθήματα των ελληνικών και μια ακόμη βοηθητική αίθουσα. Υπάρχει και ένας μεγάλος,  άνετος χώρος όπου εκεί γίνονται οι εκδηλώσεις τους. Σ’ αυτόν στήθηκαν τα τραπέζια, οι καρέκλες και απλώθηκαν τα υλικά για τα εργαστήρια. Οι πρώτες οικογένειες δεν άργησαν να έρθουν. Στο πρώτο εργαστήριο είχαν προσκληθεί οι μικρότερες ηλικίες παιδιών. Τα μεγαλύτερα παιδιά  θα συμμετείχαν στο απογευματινό εργαστήρι.

Μετά τις συστάσεις, την πρώτη επαφή, και τα καλωσορίσματα, η ατμόσφαιρα «ζεστάθηκε» και κάτω από τις οδηγίες της Βάσως Ψαράκη, μικροί και μεγάλοι έσκυψαν πάνω στις κόλλες χαρτί που τους είχαν δοθεί, με πολύ διάθεση.

Η συνεργασία των τριών γενεών έγινε με φαντασία, κέφι, τραγούδι  και  χρώματα. Με τους μαρκαδόρους τους δημιούργησαν πολλούς «φίλους» του ζωικού βασιλείου αφού το θέμα των εργαστηρίων ήταν «τα ζώα και το φυσικό τους περιβάλλον» !
Κάπως έτσι κινήθηκε και το απογευματινό εργαστήριο μόνο που σε αυτό συμμετείχαν και οι ενήλικες  ιταλοί μαθητές, οι οποίοι αποφάσισαν να μάθουν ελληνικά εκδηλώνοντας έτσι την αγάπη τους για την Ελλάδα και τον αρχαίο αλλά και τον σύγχρονο Πολιτισμό της!

Τα έργα και των δυο εργαστηρίων ήταν συλλογικά και αναρτήθηκαν στην αίθουσα του σχολείου.

Η βιβλιοθήκη επίσης εμπλουτίστηκε με βιβλία που φρόντισαν η Μαίρη Κρητικού και η Βάσω Ψαράκη να σταλούν από την Ελλάδα με τη θετική ανταπόκριση  των Ελληνικών Ταχυδρομείων και των εκδόσεων Πατάκη, οι  οποίοι ανέλαβαν την αποστολή τους. Τα βιβλία προσφέρθηκαν από συγγραφείς, εικονογράφους, εκδοτικούς οίκους και Μουσεία.

Το σίγουρο είναι ότι και σε αυτό το σημείο του Κόσμου οι Έλληνες Ομογενείς «γράφουν» την δική τους ιστορία. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Πρόεδρό τους Δρ. Αχιλλέα Μέτσιο, όλα τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα την κα Ντόρα Δαμίγου για την εξαιρετική συνεργασία,  τις δασκάλες  κυρίες Γιώτα Σταματοπούλου και Αντιγόνη Φρυδά, την κα Ιωάννα Βαλκάνη, την κα Μαίρη Βλαχογιαννοπούλου, τον κο Έντι Κυρίτση και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των δράσεων.  Και βεβαίως, σε όλους τους γονείς που φροντίζουν τα παιδιά τους να νιώθουν την Ελλάδα κομμάτι της ζωής τους .

… εις το επανιδείν!

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους έλληνες της Ιταλίας

Στην Ιταλία κατ’ εκτίμηση μετά από την τελευταία απογραφή καθαροί Έλληνες (χωρίς ιταλική υπηκοότητα ) θα είναι περίπου 40.000 (υπάρχει μια αύξηση μετά την τελευταία κρίση που πλήττει την Ελλάδα ιδίως στις μικτές οικογένειες που ζούσαν στην Ελλάδα αλλά και νέων κάτω από 40 χρόνων). Έλληνες είναι αυτοί που έχουν και διπλή υπηκοότητα δεύτερης και τρίτης γενιάς οπότε ο αριθμός αυξάνει γύρω στις 100.000, Η Μητρόπολης Ιταλίας εκτιμά γύρω στους 150.000. Στην πλειοψηφία τους είναι σπουδαστές μετανάστες εάν εξαιρέσουμε τους 4.000 Πατρινούς αιχμάλωτους που έφερε πίσω ο Μουσολίνι. Όλη η Ομογένεια είναι οργανωμένη σε κοινότητες και Αδελφότητες οι οποίες συντονίζονται από την Ομοσπονδία Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κάτω από την Προεδρία της μαθήτριας Πανεπιστημίου Μεσσήνης Κα Ολγα Νάσση. www.fccei.it

Τέλος εργαστηρίων. Ικανοποίηση από μικρούς & μεγάλους

Η Μαίρη Κρητικού, η Ντόρα Δαμίγου και η Βάσω Ψαράκη

Το κτίριο της Κοινότητας

η πανέμορφη πιάτσα Ματζόρε στο κέντρο της Μπολόνια

Η Ιωάννα Βαλκάνη, η Μαίρη Βλαχογιαννοπούλου, και ο Έντι Κυρίτσης συμμετέχουν στο εργαστήρι

οδηγίες της Βάσως Ψαράκη σε μικρούς και μεγάλους

δημιουργικές συνεργασίες

Μια ωραία πεταλούδα…

τα έργα των δυο εργαστηρίων

…και η δράση αρχίζει