ΜΕΤΣΟΒΟ, Η ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ.

ΜΕΤΣΟΒΟ, Η ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ.

Το Μέτσοβο διεκδικεί επάξια τον χαρακτηρισμό του γραφικότερου ορεινού οικισμού της Ελλάδας. Χτισμένο ανάμεσα σε πανύψηλα βουνά, τον Λάκμο και το Μαυροβούνι και πολύ κοντά στην Βάλια Κάλντα, τον εθνικό δρυμό της Πίνδου.

Έχει επίσης δύο χιονοδρομικά κέντρα για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ καθώς και πλούσια πολιτιστική και πνευματική ιστορία. Η απομονωμένη θέση του Μετσόβου είναι και η αιτία  για την ανάπτυξη που παρουσίασε στον οικονομικό και πνευματικό τομέα μέσα στους αιώνες.  Ο λόγος είναι το γεγονός πως αποτελεί το πέρασμα, μέσω της διάβασης της Κατάρας, ανάμεσα σε Ήπειρο και Θεσσαλία.

Την ονομασία Μέτσοβο συναντάμε για πρώτη φορά το 1380 μΧ στους τελευταίους δηλαδή αιώνες της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Χτισμένο ακριβώς εκεί  που διαχωρίζεται η Βόρεια από την Νότια Πίνδο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των γύρω περιοχών, στοιχείο που είχε ως αποτέλεσμα όταν η Ήπειρος κατελήφθη από τους Τούρκους να της παραχωρήσουν σημαντικά προνόμια, τα οποία και διατηρήθηκαν μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Κατά την διάρκεια των Κριμαϊκών πολέμων το Μέτσοβο είχε ενεργό συμμετοχή στην επανάσταση του ελληνισμού εναντίον των Τούρκων. Η απελευθέρωση του Μετσόβου έγινε το 1912 κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων.

Η ομορφιά του οικισμού και του φυσικού τοπίου αποτελεί τεράστιο πόλο έλξης για τους τουρίστες. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε ύψος 1200 μέτρων με τις περισσότερες κατοικίες να είναι πετρόχτιστα αρχοντικά και πολλά παραδοσιακά καφενεία και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά αγαθά.

Αρκετά είναι τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς πηγαίνοντας στο Μέτσοβο. Όσοι λατρεύουν την φύση θα εντυπωσιαστούν σίγουρα από τον ποταμό Μετσοβίτικο, ο οποίος περιστοιχίζεται από βουνά και πυκνά δάση, καταφύγιο πολλών ειδών της πανίδας της περιοχής. Ο Αβερώφειος κήπος μέσα στο Μέτσοβο αποτελεί μια μικρογραφία της φύσης της Πίνδου. Μέσα στο πάρκο θα δείτε και θα θαυμάσετε όλα τα είδη δέντρων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Επόμενος σταθμός και μόλις 15 χλμ από το Μέτσοβο η Λίμνη Πηγών Αώου, η οποία αποτελεί πλέον έναν υπέροχο τόπο αναψυχής για κάθε επισκέπτη.  Η λίμνη έχει έκταση 8,5 τ.χιλιόμετρα και μπορείτε εκεί να προσφέρετε στον εαυτό σας την αξέχαστη εμπειρία του να κάνετε τον γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή άλογο. Μην παραλείψετε επίσης να δείτε τα μοναστήρια της περιοχής με την θαυμάσια αρχιτεκτονική τους. Την Μονή Ζωοδόχου Πηγής, την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την Μονή Αγίου Νικολάου.

Ο Νερόμυλος του Γκίνα είναι ένα ακόμη αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτείτε. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου κοντά στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και με ένα γραφικό καλντερίμι συνδέεται με το μοναστήρι και με την πόλη του Μετσόβου. Έχει χαρακτηριστεί και ως ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Επειδή το Μέτσοβο είναι ο τόπος καταγωγής σπουδαίων εθνικών ευεργετών όπως ο Αβέρωφ και ο Τοσίτσας, είναι ονομαστό και για την μεγάλη πολιτιστική του ανάπτυξη. Διαθέτει εξαίρετη πινακοθήκη, ένα μουσείο Λαϊκής Τέχνης και δύο Βιβλιοθήκες.

Το μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα και διαθέτει μεγάλο αριθμό παλαιών αντικειμένων υψηλής αξίας. Στην Πινακοθήκη η οποία χτίστηκε το 1985 υπάρχει τεράστια συλλογή από έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και ξεχωριστή συλλογή γλυπτών. Τέλος η Παιδική Βιβλιοθήκη Μετσόβου, η οποία διαθέτει πάνω από 4.700 τίτλους βιβλίων και λειτουργεί και ως δανειστική βιβλιοθήκη.

Στο Μέτσοβο κάθε χρόνο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στις 26 Ιουλίου γιορτάζουν την πολιούχο της περιοχής, Αγία Παρασκευή. Γίνεται λιτανεία της εικόνας συνοδεία παραδοσιακών χορών. Στις 20 Ιουλίου λαμβάνει χώρα το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στο ομώνυμο μοναστήρι με τραγούδι, χορό και φαγοπότι στην αυλή της μονής.

Κάθε Δεκαπενταύγουστο ανήμερα, οι κάτοικοι μαζεύονται στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου διοργανώνεται γλέντι με τους παραδοσιακούς χορευτικούς συλλόγους της περιοχής.

Τέλος τον Ιούλιο και συγκεκριμένα το τελευταίο Σάββατο του μήνα στην θέση Λάκος συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και ανάβουν μεγάλες φωτιές. Εκεί διανυκτερεύουν τρώγοντας και διασκεδάζοντας και το επόμενο πρωί ξεκινά περίπατος ως την θέση Αυτιά Φλέγγα.

Το Μέτσοβο θα σας δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας διάφορα τοπικά προϊόντα. Εδώ παράγονται τα απίθανα τυροκομικά προϊόντα  του Μετσόβου όπως μετσοβέλλα, μετσοβόνε και μετσοβίσιο τυρί, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα.  Τέλος γευτείτε από την εξαιρετική ποικιλία κρασιών το ονομαστό κόκκινο κρασί Κατώγι.

Το Μέτσοβο είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για όλες τις εποχές που σίγουρα θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Καλό σας ταξίδι!!

Categories: Έκδοση 45

About Author