Ο φόβος της δέσμευσης στις σχέσεις.

Ο φόβος της δέσμευσης στις σχέσεις.

Της Αθηνάς Σκιαδοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδική Art Therapist παιδιών & εφήβων
Ατομική και ομαδική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία.
Τηλ. 0030 6987240872, e-mail : skiadopolou@trigono.info

Οι δεσμοφοβικοί άνθρωποι νιώθουν έντονο άγχος όταν η σχέση γίνεται πιο σοβαρή. Νομίζουν ότι ο σύντροφος τους τους ελέγχει και θα τους στερήσει  την ελευθερία, για αυτό και θέλουν να φύγουν από την σχέση όσο πιο γρήγορα γίνεται αν και στην αρχή της σχέσης ένιωθαν όμορφα και πίστευαν σε όλα αυτά που έλεγαν στον σύντροφο τους γιατί ακόμη  δεν είχαν αισθανθεί τον φόβο της δέσμευσης.

Ορισμένοι άνθρωποι ακούγοντας τον όρο δευσμοφοβικός νομίζουν πως ο φόβος της δέσμευσης δεν είναι παρά μόνο ένας μύθος που φεύγει όταν βρεις τον άνθρωπο που ψάχνεις πραγματικά, τότε δεν φοβάσαι την σχέση και μένεις, όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολύ κοινό. Οι άντρες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες λόγω της κοινωνίας που μεγαλώνουν, των πεποιθήσεων που διαμορφώνουν.

Σύμφωνα με έρευνες οχτώ στους δέκα παντρεμένους άντρες είναι δεσμοφοβικοί, αυτό συμβαίνει επειδή η κοινωνία και η οικογένεια τους τους το επιβάλει και έτσι βρίσκονται σε ένα γάμο που δεν θέλουν πραγματικά χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θέλουν την συγκεκριμένη σύντροφο. Ο πραγματικός έρωτας έχει να κάνει με την πλήρη έκθεση των συναισθημάτων. Όσο περισσότερο εκτίθενται τόσο περισσότερο φοβούνται το αποτέλεσμα.

Οι γονείς ευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος στην διαμόρφωση του χαραχτήρα ενός παιδιού με το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του. Υπάρχουν άνθρωποι και ειδικά οι άντρες που δυσκολεύονται πολύ να πουν σ’αγαπώ σε μια γυναίκα ενώ τους είναι πιο εύκολο να της δώσουν τα κλειδιά του σπιτιού τους και με την πράξη τους αυτή νιώθουν ότι της λένε ότι την θέλουν στην ζωή τους και την αγαπούν.

Οι δεσμοφοβικοί μπορούν να ξεπεράσουν σε μεγάλο ποσοστό την φοβία τους μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας τον εαυτό του. Ο δεσμοφοβικός μόνος του μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του αρκεί να μπορέσει να βρει τον τρόπο. Να αποδεχτεί αυτό που του συμβαίνει και να δουλέψει πάνω στην φοβία του.

Σε μια σχέση θα πρέπει να μάθετε να λέτε τι σας πιέζει και τις σας ενοχλεί και όχι να αποχωρείται με την σιωπή.

Ο έρωτας έχει πέντε στάδια κανένας όμως δεν είναι υποχρεωμένος να τα ζήσει αν δεν νιώθει ελευθερία, στον έρωτα το βασικότερο είναι η ελευθερία κινήσεων και συναισθημάτων η οποία όταν υπάρχει πραγματικά τότε η δέσμευση έρχεται σαν επιθυμία.

About Author