Πάνω από 1500 μωρά: Το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Offenbach κλείνει 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας

Πάνω από 1500 μωρά: Το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Offenbach κλείνει 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας

Ένα στα επτά ζευγάρια στη Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα στην απόκτηση παιδιών, με την τάση αυτή να αυξάνεται. Οι αιτίες είναι πολλές, αλλά εξίσου πολλές είναι και οι δυνατότητες απόκτησης παιδιών με τη βοήθεια της επιστήμης. Αυτό δείχνει η δεκαετής επιτυχής λειτουργία του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Offenbach, με τη βοήθεια του οποίου έχουν γεννηθεί ήδη 1500 μωρά.

Το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Offenbach ιδρύθηκε πριν δέκα χρόνια στο Büsing Park από τον Μαιευτήρα- Χειρουργό Γυναικολόγο και Ειδικό στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Δρ. Κωνσταντίνο Μανωλόπουλο, o οποίος διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημίου του Giessen. Ο Δρ. Μανωλόπουλος ήθελε να ανοίξει το δικό του Κέντρο στην περιοχή του Rhein-Main, όταν προέκυψε η προοπτική του Offenbach.  H καλή σχέση που αναπτύχθηκε αμέσως με τα ζευγάρια και τους συναδέλφους δικαίωσε την επιλογή του, ενώ και η συνεργασία με τις κλινικές της περιοχής ήταν από την αρχή άψογη.

Στη λειτουργία του Κέντρου συμβάλλει μια ομάδα 31 ατόμων, η οποία περιλαμβάνει πέντε γιατρούς. Κάθε χρόνο έρχεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ζευγαριών για διάγνωση και θεραπεία υπογονιμότητας, η οποία περιλαμβάνει διερεύνηση ανωμαλιών κύκλου, ορμονικό έλεγχο, εξέταση σπέρματος και όλες τις σύγχρονες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής . Αρκετά ζευγάρια αποκτούν πλέον το δεύτερο ή και τρίτο παιδί. Επιπλέον, το Κέντρο προσφέρει μεθόδους διατήρησης γονιμότητας για ογκολογικές παθήσεις ή λόγω επιθυμίας κατάψυξης ωαρίων (Social Freezing). Τα ποσοστά εγκυμοσύνης κυμαίνονται μεταξύ 30 και 35%, όταν η πιθανότητα φυσικής σύλληψης είναι 20-25%, ανάλογα και με την ηλικία της γυναίκας. Επιπλέον, το Κέντρο είναι το μοναδικό πιστοποιημένο κέντρο Ενδομητρίωσης στην Έσση που προσφέρει ταυτόχρονα τη δυνατότητα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Ως καλοήθης νόσος, η ενδομητρίωση, η οποία ορίζεται ως η εμφύτευση ενδομητρίου εκτός μήτρας, είναι η τρίτη συχνότερη αιτία υπογονιμότητας.

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν απλά ένα ορμονικό πρόβλημα που λύνεται με θεραπεία, καθώς το Κέντρο του Offenbach διαθέτει το δικό του ορμονικό εργαστήριο. Επιπλέον παρέχεται θεραπεία βελονισμού, ανδρολογικό εργαστήριο και βιοψία όρχεων από τον ουρολόγο του Κέντρου  Οι πολλές δυνατότητες που παρέχονται στο Κέντρο το κάνουν σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Έσσης και των γειτονικών κρατιδίων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του Κέντρου είναι η προσωπική επαφή με τον ασθενή και η εξατομικευμένη θεραπεία. Όπως δηλώνει ο Δρ. Μανωλόπουλος «κάθε ζευγάρι έχει το δικό του γιατρό, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά μαζί του. Επιπλέον, το ιατρείο λειτουργεί μέχρι τις 8 μ.μ., για να εξυπηρετούνται τα εργαζόμενα ζευγάρια, ενώ υπάρχει συνεχής γραμμή επικοινωνίας εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου.  Η βασική μας ανταμοιβή παραμένει η ικανοποίηση και η ευγνωμοσύνη των ασθενών μας. Πολλοί γονείς έρχονται σε μας, μας ευχαριστούν για τη βοήθεια και την υποστήριξη και μας δείχνουν το νεογέννητο μωρό τους.  Πρόκειται για ένα φοβερό συναίσθημα που μας ενισχύει στο να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να προσφέρουμε χαρά στα ζευγάρια που μας εμπιστεύονται».

About Author